Κυριακή 17 Ιουνίου 2018

ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ!

Χτες το απόγευμα έγινε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γυμνασίου Κυθήρων η εκδήλωση «Το Γυμνάσιο Κυθήρων στην Ευρώπη», όπου παρουσιάστηκε η εμπειρία που απέκτησε το Γυμνάσιό μας από τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα Erasmus+ μέσω του οποίου πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές επισκέψεις στην Ισλανδία, την Ιταλία και τη Φινλανδία.
Η Γυμνασιάρχης κα. Φατσέα και οι καθηγητές μας μετέφεραν μια εικόνα των εκπαιδευτικών συστημάτων των χωρών αυτών, με έμφαση στο εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας που σταθερά εδώ και χρόνια βρίσκεται στις πρώτες θέσεις του Διεθνούς Προγράμματος του ΟΟΣΑ PISA, σε αντίθεση με την Ελλάδα που διαρκώς καταλαμβάνει μία από τις τελευταίες θέσεις σε κάθε είδους αξιολόγηση. Οι Φινλανδοί επενδύουν στην παιδεία, στο ανθρώπινο δυναμικό, στις νέες τεχνολογίες, στις σχολικές υποδομές και σε μια σειρά δράσεων που δημιουργούν συνθήκες όχι απλά εκπαίδευσης αλλά συνολικής παιδείας των μαθητών. Η υποχρεωτική εκπαίδευση ξεκινά στην ηλικία των 6 ετών (το ελληνικό δημιούργημα της υποχρεωτικής φοίτησης των τετράχρονων φαντάζει αστείο στη Φινλανδία) και περιλαμβάνει όχι μόνο παράδοση μαθημάτων, αλλά βιωματικές εμπειρίες, ιατρική και οδοντιατρική κάλυψη εντός των σχολείων, σχολικά γεύματα με υγιεινές τροφές, εκπαιδευτικές επισκέψεις σε μουσεία και πολιτιστικούς χώρους και πολλές δραστηριότητες που διαπλάθουν συνολικά έναν παιδευμένο χαρακτήρα, έναν συνειδητοποιημένο πολίτη, ένα μέλος της κοινωνίας που μπορεί να αφομοιώνει με κριτική σκέψη και να συνεργάζεται.
Στις κατατάξεις του PISA η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις μαζί με χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και του Αρχιπελάγους της Ινδονησίας! Και αντί να πάρει παραδείγματα από τη Βόρεια Ευρώπη και να χτίσει ένα νέο μοντέλο παιδείας που δεν θα αλλάζει ο κάθε υπουργός κατά το δοκούν, ουσιαστικά μέσω του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής προσπαθεί διαρκώς να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα με πολιτικάντικου τύπου δικαιολογίες που υπερβαίνουν τα όρια ακόμα και του αστείου. Ναι, η Χώρα μας γέννησε την φιλοσοφική σκέψη, τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, όμως δεν κάνει τίποτε απολύτως για να μετουσιώσει τα νοήματα αυτών των φιλοσόφων στη σύγχρονη εκπαιδευτική πολιτική που εμφορείται από το πνεύμα της αποστήθισης, των κακώς νοουμένων εξετάσεων, του ενδοσχολικού ανταγωνισμού και της διαρκούς μάχης των μαθητών για την κατάκτηση υψηλών βαθμών. Η επένδυση στην παιδεία είναι η μόνη που αξίζει, αν θέλουμε η Χώρα μας να πάει μπροστά. Μόνο μέσα από ένα νέο σύστημα παιδείας οι επόμενες γενιές θα δώσουν στην Ελλάδα την ώθηση που χρειάζεται ώστε να ξεφύγει από το μαύρο μοιρολατρικό παρελθόν της.
Συγχαρητήρια στο Γυμνάσιο Κυθήρων για την εξωστρέφειά του!

Πηγή: Στράτος Χαρχαλάκης
(facebook)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου