Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Για εφαρμογή στρατηγικών και πολιτικών που αναδεικνύουν την ανακύκλωση, την προστασία των θαλασσών και την «καθαρή» ενέργεια, κάνει λόγο ο Βουλευτής της ΝΔ Α΄ Πειραιώς και Νήσων και αναπληρωτής Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστας Κατσαφάδος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον.

Σε δήλωσή του, ο κ. Κατσαφάδος αναφέρει:
«Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος, οφείλουμε να θυμηθούμε όλοι, ότι η Γη, το σπίτι μας, ήταν εδώ πριν από εμάς και θα είναι εδώ και μετά από εμάς.
Η ημέρα αυτή μας καλεί παράλληλα να συνειδητοποιήσουμε ότι κανείς άνθρωπος μεμονωμένα, κανένα κράτος ή λαός, δεν μπορεί να επιβάλλει αποκλειστικά τη δική του λύση ως μοντέλο προστασίας του περιβάλλοντος.
Για αυτό και η προστασία του αποτελεί προτεραιότητα και ηθική μας δέσμευση απέναντι στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές, στις οποίες οφείλουμε να τους δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Δεν είναι μόνο θέμα επιβίωσης για τους ανθρώπους, αλλά και ζήτημα δικαιοσύνης μεταξύ των γενεών.
Γι αυτό είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο να εφαρμοστούν στρατηγικές και πολιτικές που αναδεικνύουν την ανακύκλωση, την πράσινη ανάπτυξη, την προστασία των θαλασσών, την «καθαρή ενέργεια» ως προτεραιότητες. Η δημιουργία ενός εναλλακτικού αναπτυξιακού μοντέλου, το οποίο δεν βλέπει την προστασία του περιβάλλοντος και ιδίως την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ως τροχοπέδη, αλλά ως ατμομηχανή μιας "πράσινης ανάπτυξης", η οποία δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας σε τομείς που έχουν μέλλον, είναι ένα αίτημα παραπάνω από αναγκαίο.
Το νέο αυτό μοντέλο, θα προσφέρει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ζήσουν αυτοπροσδιοριζόμενοι σε αρμονία με το περιβάλλον τους.
Ίσως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ανθρωπότητας, που οι συνθήκες μας εκβιάζουν και απαιτούν την εκτόνωση των προβλημάτων που ο άνθρωπος έφερε πάνω στη γη, με μια σειρά από επιλογές.
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η κλιματική αλλαγή, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, επηρεάζει τις ζωές μας και είναι ένας κίνδυνος, ο οποίος δεν έχει μόνο να κάνει με τις φυσικές καταστροφές.
Είναι ένας κίνδυνος που έχει να κάνει με την ίδια την οικονομική ζωή στην πατρίδα μας. Έχει να κάνει με την πρωτογενή μας παραγωγή, με το γεγονός ότι θα έχουμε λιγότερο νερό στη διάθεσή μας, έχει να κάνει με το ενεργειακό μας μείγμα, έχει να κάνει με τον τουρισμό.
Γι αυτό χρειάζεται από πλευράς οργανωμένης πολιτείας μια τελείως διαφορετική αντιμετώπιση από αυτή που είχαμε μέχρι σήμερα. Χρειάζεται σχεδιασμός αλλά και συντονισμός, όλων εκείνων των δυνάμεων που εμπλέκονται.
Η περιβαλλοντική ευαισθησία οφείλουμε να αποδεικνύεται στην πράξη και όχι στα λόγια. Η Νέα Δημοκρατία έχει ένα σχέδιο γι αυτό το οποίο αποκαλούμε βιώσιμη ανάπτυξη. Επικεντρώνεται στο πώς θα μετατρέψουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, σε ένα συνεκτικό αναπτυξιακό πλαίσιο, το οποίο θα θέτει την προστασία του περιβάλλοντος στο απόλυτο επίκεντρο.
Και αυτό, γιατί το περιβάλλον δεν είναι κάτι στατικό και η οποιαδήποτε παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον έχει επιπτώσεις και πρέπει να ζυγίζουμε πάντα το συνολικό ισοζύγιο. Ναι, η προστασία του Περιβάλλοντος, είναι θέμα Πολιτισμού και Παιδείας, αλλά στις μέρες μας είναι πρωτίστως θέμα Οικονομίας.
Η χώρα μας είναι ένας ευλογημένος τόπος, με σπάνιες ομορφιές. Έχει ένα τεράστιο δυναμικό και φυσικά πλεονεκτήματα ώστε να θέσει εκ νέου τις στρατηγικές προτεραιότητες για την ανάπτυξή της. Ο ήλιος, ο άνεμος , η θάλασσά μας είναι στρατηγικοί μας σύμμαχοι. Ας τους αξιοποιήσουμε, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και επενδύοντας στην ‘’καθαρή’’ ενέργεια.»

Πηγή: Γραφείο Τύπου. Κώστα Κατσαφάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου