Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ


Μετά από πρόταση της Κυβέρνησης, διά του Υπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκου, ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης συμπεριλήφθηκε στην ελληνική αντιπροσωπεία της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2020-2025. Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετέχουν συνολικά 24 αιρετοί του πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης, εκ των οποίων 12 τακτικά μέλη και 12 αναπληρωματικά. Ο επίσημος διορισμός έγινε με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 10 Ιανουαρίου 2020.
Η Επιτροπή των Περιφερειών είναι το ανώτατο θεσμικό όργανο της ΕΕ για την εκπροσώπηση των τοπικών αρχών των κρατών μελών και συνεδριάζει στις Βρυξέλλες και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης. Τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας και των Επιτροπών εκ περιτροπής κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας με στόχο την αντιπροσωπευτικότερη συμμετοχή στο όργανο αλλά και με βάση την διαθεσιμότητά τους.
Σύμφωνα με τις Συνθήκες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποχρεούνται να διαβουλευθούν με την Επιτροπή των Περιφερειών όποτε υποβάλλονται νέες προτάσεις σε πεδία που έχουν επιπτώσεις στο περιφερειακό ή στο τοπικό επίπεδο. Πέραν των πεδίων αυτών, η Επιτροπή, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορούν να διαβουλευθούν προαιρετικά με την ΕτΠ για συγκεκριμένα θέματα, όταν κρίνουν ότι μία πρόταση έχει σημαντικές περιφερειακές ή τοπικές επιπτώσεις. Η ΕτΠ μπορεί επίσης να καταρτίζει γνωμοδοτήσεις με δική της πρωτοβουλία, πράγμα που της δίνει τη δυνατότητα να εντάξει συγκεκριμένα θέματα στο πρόγραμμα εργασίας της ΕΕ.
Με την έναρξη ισχύος της συνθήκης της Λισαβώνας μετά την επικύρωσή της από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, η ΕτΠ απέκτησε το (προνομιακό) δικαίωμα της προσφυγής στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Πρωτόκολλο αριθ. 2 σχετικά με την εφαρμογή των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας, άρθρο 8).
Η νέα ελληνική αντιπροσωπεία στην Επιτροπή των Περιφερειών για την περίοδο 2020 – 2025 έχει ως εξής:

Τακτικά Μέλη:
Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής
Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης
Ρόδη Κράτσα, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων
Γιώργος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου
Κωνσταντίνος Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας
Κωνσταντίνος Μπακογιάννης, Δήμαρχος Αθηναίων
Ανδρέας Κονδύλης, Δήμαρχος Αλίμου
Μωυσής Ελισάφ, Δήμαρχος Ιωαννίνων
Δημήτρης Κάρναβος, Δήμαρχος Καλλιθέας
Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη
Συμεών Ρούσσος, Δήμαρχος Χαλανδρίου

Αναπληρωματικά Μέλη:
Δημήτριος Πέτροβιτς, Αντιπεριφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης
Αλέξανδρος Καχριμάνης, Περιφερειάρχης Ηπείρου
Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας
Φάνης Σπανός, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας
Γιώργος Κασαπίδης, Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας
Δήμητρα Αγγελάκη, Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής
Δημήτρης Καλογερόπουλος, π. Δήμαρχος Αιγάλεω
Νικόλαος Βαφειάδης, Αντιδήμαρχος Αθηναίων
Κωνσταντίνος Τζιούμης, Δήμαρχος Τρίπολης
Κατερίνα Χρυσοπούλου, Δημοτική Σύμβουλος Βριλησσίων
Νίκος Χιωτάκης, Δημοτικός Σύμβουλος Κηφισίας
Ευστράτιος Χαρχαλάκης, Δήμαρχος Κυθήρων

Ο Δήμαρχος Κυθήρων, μετά τον επίσημο διορισμό των μελών της Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δήλωσε τα εξής:
«Ευχαριστώ την Κυβέρνηση και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο για την μεγάλη τιμή να με συμπεριλάβουν στην ελληνική αντιπροσωπεία στην Επιτροπή των Περιφερειών της ΕΕ για την επόμενη πενταετία. Ελπίζω να συμβάλω και εγώ, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής - εξαιρετικά στελέχη της ελληνικής αυτοδιοίκησης και των δύο βαθμών - στην προώθηση των τοπικών και περιφερειακών ζητημάτων στα κέντρα λήψης των αποφάσεων της Ένωσης».

Πηγή: kythira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου