Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

ΣΤΡΑΤΟΣ ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ - ΑΠΑΝΤΩ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ

Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας «ΠΡΩΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ» με το δελτίο τύπου της για τον Προϋπολογισμό του 2020 επιβεβαιώνει με τον καλλίτερο τρόπο αυτό που είχαμε πει εξαρχής: πως ΔΕΝ διαθέτει συγκεκριμένες και ουσιαστικές προτάσεις για τον τόπο μας. Εξάλλου, αν διέθετε, θα είχε καταφέρει να πείσει το εκλογικό σώμα στις πρόσφατες εκλογές. Με ευχολόγια «κάντε έργα για τον τουρισμό» ή «που είναι τα έργα σας για τα τουριστικά χωριά» δεν γίνονται προϋπολογισμοί.
Η μείζων μειοψηφία παρουσιάζεται ως ιδιαίτερα ενοχλημένη από την διαδικασία ψήφισης του Προϋπολογισμού που ορίζει ο Νόμος χαρακτηρίζοντάς την ουσιαστικά αντιδημοκρατική. Ορθόν. Συμφωνούμε. Θα έπρεπε όμως τις δημοκρατικές της ευαισθησίες να τις δείξει και στις ακόλουθες περιπτώσεις και να έχει εκφραστεί δημόσια, γιατί καλό είναι τη Δημοκρατία να μην την επικαλούμαστε επιλεκτικά:
1. Είναι δημοκρατικό να εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος στη μονοεδρική των Αντικυθήρων ο υποψήφιος που έλαβε 302 σταυρούς και να μην εκλέγεται ο υποψήφιος που έλαβε 530; Σε ποια άλλη χώρα συμβαίνει αυτό;
2. Είναι δημοκρατικό να μην έχει πλειοψηφία στο Δ.Σ. ο συνδυασμός που έλαβε 63%; Αν ο κ. Παναγόπουλος είχε εκλεγεί Δήμαρχος με 63% και δεν είχε πλειοψηφία για να υλοποιήσει απρόσκοπτα το πρόγραμμα του, δηλαδή το πρόγραμμα που θα του έδιναν ΕΝΤΟΛΗ οι πολίτες να υλοποιήσει, θα είχε να πει κάτι;
3. Είναι δημοκρατικό να καταλαμβάνεις μια θέση με αγώνα και να μην καταδέχεσαι να έρθεις ούτε σε ένα δημοτικό συμβούλιο πετώντας ουσιαστικά στα σκουπίδια την ψήφο των πολιτών; Αλήθεια, για την απαράδεκτη συμπεριφορά του στελέχους τους κ. Αλεβιζόπουλου δεν έχουν δημοκρατικές ευαισθησίες;
4. Είναι δημοκρατικό να κοπανάς τα χέρια στο τραπέζι του Δ.Σ. και να φωνασκείς λόγω ένδειας επιχειρημάτων; Αναφέρομαι στην πρόσφατη συμπεριφορά Δημοτικού Συμβούλου της εν λόγω παράταξης και τον προτρέπω να μην την επαναλάβει γιατί υπάρχουν σχετικές διαδικασίες στον Κανονισμό του Δ.Σ. που θα ενεργοποιηθούν. Τα Δημοτικά Συμβούλια δεν είναι αρένες ούτε γήπεδα. Όποιος θέλει να συμμετέχει θα τηρεί απόλυτα τις διαδικασίες και τον κανονισμό, δεν θα φωνάζει, δεν θα κοπανάει τα χέρια του στο τραπέζι, δεν θα ειρωνεύεται, δεν θα εξαγριώνεται. Αν δεν μπορεί να τα τηρήσει αυτά, ας πάει σπίτι του!
Επί της ουσίας:
1. Η διαδικασία ψήφισης των προϋπολογισμών των Δήμων είναι γνωστή και δημοσιοποιημένη από τις 9 Αυγούστου 2019 με το Νόμο 4623/2019. Είναι ατομική υποχρέωση των δημοτικών συμβούλων να ενημερώνονται για το ρόλο, τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά τους και να παρακολουθούν καθημερινά τις εξελίξεις στην Αυτοδιοίκηση που οι ίδιοι επέλεξαν να υπηρετήσουν. Δε συνιστά υποχρέωση των υπαλλήλων ή των Δημάρχων να στέλνουν καθημερινά στους αιρετούς ενημερώσεις για την τρέχουσα νομοθεσία. Μπορούν επίσης να γίνουν συνδρομητές σε κάποια ειδική αυτοδιοικητική πλατφόρμα και από εκεί να έχουν πλήρη ενημέρωση.
2. Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 30 Δεκεμβρίου ενημέρωσα ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ και ΔΙΕΞΟΔΙΚΑ όλα τα μέλη της Επιτροπής, όπου Αντιπρόεδρος είναι ο Δημ. Σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας κ. Μαγουλάς, για την διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού. Ο κ. Μαγουλάς, αφού είπε ότι δεν είχε προλάβει να διαβάσει τον Προϋπολογισμό λόγω των εορτών και αφού ρώτησε τον Διευθυντή του Δήμου κάποιες καθαρά λογιστικές-τεχνικές ερωτήσεις, ρώτησε αν θα μπορούσαν να γίνουν αλλαγές επί συγκεκριμένων κωδικών. Πρότεινε μάλιστα να εντάξουμε την χρηματοδότηση της ανάπλασης στον χώρο του «Οδοστρωτήρα» στην είσοδο της Χώρας όπου υπάρχει μια παλιά μελέτη. Του απάντησα ότι θα συνεννοηθώ με την Εγχώριο για το αν μπορεί να την χρηματοδοτήσει εκείνη και εάν η απάντηση είναι αρνητική θα το εντάξουμε στην πρώτη αναμόρφωση που θα γίνει άμεσα. Ο κ. Μαγουλάς έκανε μια εξαιρετικά σοβαρή ερώτηση: ποια στόχευση υπηρετεί ο Προϋπολογισμός. Του απάντησα πολύ αναλυτικά με βάση όσα αναφέρονται στο Δελτίο Τύπου του Δήμου με ημερομηνία 22/01/2020 (ύδρευση, οδοποιία, καθαριότητα, λύματα, τοπικά έργα, ωριμάνσεις μεγάλων υποδομών, εξωστρέφεια, προβολή, πολιτισμό). Είπα μάλιστα ότι προφανώς οι ανάγκες είναι τεράστιες, ειδικά σε ένα νησί όπου οι μεγάλες χρηματοδοτικές ευκαιρίες της τελευταίας 15ετίας δεν αξιοποιήθηκαν όσο θα έπρεπε, αλλά ότι είναι πρακτικά αδύνατον ένας Δήμος να τα λύσει όλα μονομιάς. Μετά την απάντησή μου ο κ. Μαγουλάς δήλωσε «πλήρως καλυμμένος» και ΥΠΕΡψήφισε τον Προϋπολογισμό χωρίς να θέσει κανένα άλλο ζήτημα.
3. Το αυτό συνέβη και στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 17/01/2020, δηλαδή 5 μόλις μέρες πριν την ψήφιση του Προϋπολογισμού στο Δ.Σ.! Και στη συνεδρίαση αυτή, όπου ψηφίστηκε εκ νέου το σχέδιο του Προϋπολογισμού μετά τη γνώμη του Υπ.Εσωτερικών, ΚΑΝΕΝΑΣ από τα μέλη της αντιπολίτευσης δεν έθεσε ενστάσεις για τα έργα ή τις εγγραφές ή μία έστω μόνο εγγραφή του Προϋπολογισμού.
Καλείται λοιπόν η Αντιπολίτευση να απαντήσει ξεκάθαρα προς τον Κυθηραϊκό Λαό: ΤΙ μεσολάβησε μέσα σε 5 μόλις ημέρες; Ξεκάθαρο ερώτημα που από προχτές πλανάται σε όλο το νησί. Διότι οι θεωρίες δεν πιάνουν. Δεν πείθουν. Δεν αρκούν. Οι αιτιάσεις του τύπου «κάντε κάτι για τον τουρισμό» είναι αστείες. Κάνουμε ΠΑΡΑ πολλά για τον τουρισμό και κυρίως υποδομές που πρέπει να προηγούνται της τουριστικής ανάπτυξης για να μη γίνουμε Ζάκυνθος και Κέρκυρα όπου ακυρώνονται μαζικά πτήσεις charter λόγω των σκουπιδιών.
Οι τοπικοί Πρόεδροι και όλοι οι δημότες, που αναμένουν την εκτέλεση των έργων του Προϋπολογισμού τα οποία χρηματοδότησε η Δημοτική Αρχή με πολύ αγώνα και κόπο, αξιώνουν απαντήσεις. Οι Μητατιώτες θέλουν να μάθουν γιατί καταψηφίστηκε η ανάπλαση της Βρύσης, οι Αβλεμωνιάτες γιατί καταψηφίστηκε η ανάπλαση του Αβλέμωνα, οι κάτοικοι της Πλ. Άμμου γιατί καταψηφίστηκε η νέα δεξαμενή ύδρευσης, των Αντικυθήρων γιατί καταψηφίστηκαν ο δρόμος της Καμαρέλας και οι γεωτρήσεις, του Ποταμού γιατί καταψηφίστηκαν το Αστικό Σχολείο και το Θέατρο. Εγώ ο ίδιος αξιώνω να μάθω γιατί καταψηφίστηκαν τα έργα διαχείρισης λυμάτων (μελέτες ΒΙΟΚΑ Αγ. Πελαγίας, φρεάτιο ΕΕΛ Καψαλίου, Master Plan) για τα οποία η εν λόγω παράταξη αφιέρωσε χρυσές σελίδες προεκλογικά.
Θεωρώ δεδομένο, τέλος, ότι εφόσον η αντιπολίτευση (συνολικά) καταψήφισε το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό, ούσα συνεπής στην απόφασή της, θα καταψηφίσει καθόλη τη διάρκεια του έτους και ΟΛΕΣ τις αποφάσεις που θα σχετίζονται με τα έργα και τις εγγραφές που υπάρχουν στον Προϋπολογισμό: διακηρύξεις έργων, εγκρίσεις πρακτικών κ.λπ. Αυτό απαιτεί η συνέπεια λόγων και πράξεων…
Προσωπικά ως Δήμαρχος αλλά και συνολικά ως δημοτική παράταξη θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε απρόσκοπτα και ακώλυτα το πρόγραμμα που ΕΝΕΚΡΙΝΕ ο Κυθηραϊκός Λαός δια της ψήφου του. Αυτό επιτάσσει το Σύνταγμα και η δημοκρατική μας συνείδηση…

Πηγή: Στράτος Χαρχαλάκης
Φωτογραφία: PhotoCerigo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου