Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

ΣΤΡΑΤΟΣ ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ - ΑΠΑΝΤΩ ΣΤΟ Δ.Τ. ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΟΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ

Αναφορικά με το Δελτίο Τύπου της Ελάσσονος Μειοψηφίας όπου επιχειρεί να αιτιολογήσει την καταψήφιση του Προϋπολογισμού του Δήμου, πρέπει να διευκρινίσω τα εξής:
Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Τριφύλλης, αμέσως μετά την αποστολή των εισηγήσεων για τον Π/Υ προς τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, επικοινώνησε μαζί μου και ζήτησε να προβλεφθούν 4 πράγματα προκειμένου η παράταξη "Μένουμε Εδώ" να υπερψηφίσει το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Π/Υ. Το ίδιο επανέλαβε και ο κ. Κοντολέων, επικεφαλής της παράταξης, στη συνεδρίαση της Ο.Ε. στις 30/12/2019 εις επήκοον πάντων. Τα ζητήματα αυτά και οι απαντήσεις που δόθηκαν εκ μέρους μου είναι τα εξής:
1. Εσωτερική Συγκοινωνία. Ζητήθηκε να προβλέψουμε χρήματα για την αγορά δημοτικού λεωφορείου. Πέραν του ότι μια τέτοια δαπάνη (πάνω από 200.000€) δεν μπορεί να καλυφθεί από ίδια έσοδα του Δήμου, απάντησα ότι δεν μπορούμε να κάνουμε καμία δαπάνη για εσωτερική συγκοινωνία αν πρώτα δεν διασφαλιστεί νομικά η δυνατότητα του Δήμου να επιδοτήσει την εκτέλεση δρομολογίων. Ενημέρωσα ότι το ζήτημα εξετάζει ο Νομικός Σύμβουλος του Δήμου κ. Σεμιτέκολος σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο και μέχρι να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία είναι αδύνατον να δεσμεύσουμε τόσα χρήματα αφαιρώντας τα από άλλα έργα που είναι έτοιμα προς δημοπράτηση.
2. Διαμόρφωση Στάσεων Λεωφορείων. Απάντησα ότι προβλέπεται χρηματοδότηση ύψους 20.000€ για το Δήμο μας από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ και απέστειλα μάλιστα τη σχετική πρόσκληση στον κ. Τριφύλλη. Ωστόσο σημείωσα ότι με βάση την πρόσκληση η χρηματοδότηση δίδεται ΜΟΝΟ για την διαμόρφωση στάσεων σε ήδη εγκεκριμένες αστικές ή δημοτικές γραμμές και ότι μέχρι τη νομική επίλυση του θέματος της συγκοινωνία είναι αδύνατη η χρήση της εν λόγω χρηματοδότησης.
3. Αίθουσα πολλαπλών χρήσεως 200 ατόμων. Απάντησα ότι στο Τ.Π. και τον Π/Υ προβλέπεται (στον Κ.Α. 02.64.7412.0002) ποσό 24.800€ για τις μελέτες ανακαίνισης και επανάχρησης των κτιρίων του παλαιού Δ.Σ. και του Κοινοτικού Γραφείου καθώς και του περιβάλλοντος χώρου της Κοινότητας Μητάτων, όπου θα μελετηθεί η διαμόρφωση του κτιριακού αυτού σε συνόλου σε πολυχώρο εκδηλώσεων.
4. Μέριμνα για τους νέους και τις γυναίκες. Δεν μου προτάθηκε τίποτε το συγκεκριμένο παρά μόνο το ότι "κάτι πρέπει να κάνουμε για τις γυναίκες και τα παιδιά". Απάντησα ότι στο Τ.Π. και τον Π/Υ του Δήμου υπάρχουν συγκεκριμένα έργα: αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδικές χαρές, δημιουργία ΚΔΑΠ, κοινωνικές δομές μέσω ΕΣΠΑ που ήδη λειτουργούν, νέος παιδικός σταθμός στα Λογοθετιάνικα με χρηματοδότηση της Περιφέρειας κ.λπ. Απάντησα επίσης ότι η μέριμνα για τις γυναίκες και τα παιδιά αποτελεί κυρίως κρατική πολιτική.
Δεν ζητήθηκε ΤΙΠΟΤΕ άλλο, ΚΑΝΕΝΑ άλλο συγκεκριμένο έργο, ΚΑΜΜΙΑ συγκεκριμένη αλλαγή επί του σχεδίου της Δημοτικής Αρχής. Επιπλέον, ο τρόπος και η διαδικασία ψήφισης του Τ.Π. και του Π/Υ είναι γνωστά από τις 9 Αυγούστου 2019, όταν δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο Νόμος 4623 ενώ η σχετική ερμηνευτική εγκύκλιος του ΥΠΕΣ δημοσιεύθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2019. Συνεπώς ούτε αποκρύψαμε τίποτα από τους συναδέλφους ούτε όμως είμαστε υποχρεωμένοι να αποστέλλουμε σε κάθε δημοτικό σύμβουλο νόμους και διατάξεις που οφείλει να γνωρίζει (άγνοια Νόμου δε νοείται). Ο κάθε αιρετός ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ να ενημερώνεται για τα καθήκοντα, το ρόλο του και τις διαδικασίες.
Προφανώς η εν λόγω παράταξη για καθαρά πολιτικούς - ιδεολογικούς λόγους ήθελε να καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό, δηλαδή τα έργα, τις μισθοδοσίες, τα επιδόματα των γιατρών κ.λπ. Δικαίωμά της και προφανώς αναλαμβάνει και τη σχετική ευθύνη έναντι των Κυθηρίων.
Εκείνο, όμως, που δεν δικαιολογείται με τίποτα είναι η εκ διαμέτρου αντίθετη στάση της παράταξης (όπως και της μείζονος μειοψηφίας) στα 2 συλλογικά όργανα: υπερψήφισαν τον Προϋπολογισμό στην Οικονομική Επιτροπή χωρίς εκεί να θέσουν κανένα θέμα για το Νόμο του κ. Θεοδωρικάκου και τον καταψήφισαν στο Δ.Σ. Θα πρέπει λοιπόν να εξηγήσουν δημόσια αυτή τη στάση τους καθώς και να πουν στους τοπικούς προέδρους γιατί καταψήφισαν όλα αυτά τα έργα που είναι ενταγμένα στον Π/Υ. Για την ιστορία πάντως αναφέρω ότι μεγάλο μέρος των έργων του Π/Υ έχουν χρηματοδοτηθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση, που αποτελεί τον ιδεολογικό χώρο της εν λόγω παράταξης... δε νομίζω ότι χρειάζονται άλλα σχόλια...
Τέλος, αναφορικά με τη συναίνεση, η παρούσα Δημ. Αρχή έχει αποδείξει περίτρανα ότι την επιδιώκει. Αποδείχθηκε στην εκλογή του Προέδρου της Εγχωρίου Περιουσίας, στην διαρκή παροχή ενημέρωσης προς τις παρατάξεις από το Δήμαρχο κ.λπ.
Η συναίνεση όμως απαιτεί αξιοπιστία. Και το να υπερψηφίζεις τον Π/Υ στην Ο.Ε και μετά να τον καταψηφίζεις στο Δ.Σ. δε συνιστά αξιοπιστία. Όπως δε συνιστά αξιοπιστία το να συναινείς στην Ο.Ε. για τις τουριστικές εκθέσεις και την επομένη ακριβώς ημέρα να τις καταψηφίζεις στο Δ.Σ. (μείζων μειοψηφία)....
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ!

Πηγή: Στράτος Χαρχαλάκης
Φωτογραφία: PhotoCerigo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου