Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΥΘΗΡΙΩΝ 17.3.2012

Αγαπητοί φίλοι των Κυθήρων, όπως είχε προαναγγελθεί, πραγματοποιήθηκε μια πρώτη συνάντηση, αυθόρμητα οργανωμένη, με αρκετή συμμετοχή και σκοπό να ξεκινήσουμε να μιλάμε για τα πολιτικά θέματα του νησιού και της χώρας ύστερα από τα γεγονότα «Κατσαφάδου».
Μια πρώτη ανάγνωση όπως ήταν αναμενόμενο, οδηγεί στο συμπέρασμα για ετερόκλητες απόψεις και εκκινήσεις των ατόμων που παρίσταντο. Ήταν πολύ δύσκολο άλλωστε να μπορέσει μια τέτοια συνάντηση να έχει χαρακτηριστικά οργανωμένης συζήτησης. Δόθηκε όμως η δυνατότητα σε αρκετό κόσμο να τοποθετηθεί και να εκφραστεί. Με εκπλήσσει ευχάριστα η ενεργοποίηση αρκετών Κυθηρίων που μέχρι τώρα δεν είχαν συμμετάσχει καθόλου σε πολιτικά θέματα. Είναι επίσης θετικό το γεγονός ότι αρκετοί από τους συμμετέχοντες μίλησαν για αυτοκριτική και συνυπευθυνότητα των ίδιων των εαυτών τους ως πολιτών.
Προετοιμάστηκε με διάλογο η δράση από εδώ και τώρα, ειδικά για την 25η Μαρτίου και το διάστημα μέχρι τις εκλογές. Ακόμη διαμορφώνονται πολλά. Πιστεύω όμως ότι οι όποιες αντιδράσεις θα είναι κόσμιες. Μένει βέβαια να περιφρουρηθεί αυτό. Προτάθηκε επίσης, η δημιουργία ιστότοπου αναφοράς στο Facebook με σκοπό την πλατιά ενημέρωση των συμπολιτών μας.
Θέλω προσωπικά να απευθυνθώ στους συμπατριώτες μου και να πω τα εξής. Δεν περιμένω τίποτα περισσότερο από την βραδιά αυτή που μόλις έκλεισε, παρά μόνο μια πρώτη αρχή για κουβέντα και αντάμωμα. Δεν το λέω πεσιμιστικά. Είναι ανάγκη όμως να αρχίσουμε να μιλάμε ξανά, όμορφα και απλά. Σιγά – σιγά κάπου θα μας βγάλει. Το έχουμε ανάγκη. Μπορεί να ακούστηκαν ακραίες φωνές, μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες. Γι αυτό όμως πρέπει να βρισκόμαστε, να συναντιόμαστε, να ταιριάξουμε τα χνώτα μας και να πάμε παρακάτω. Συμμετέχω σε κάθε κοινωνική δράση στο νησί μας εδώ και χρόνια. Ποτέ δεν απογοητεύομαι. Είναι σίγουρο ότι κάθε φορά κερδίζουμε κάτι. Κι εκεί που βλέπουμε ότι υπάρχει λάθος, να δουλέψουμε για να το αλλάξουμε. Να παλέψουμε. Να επιμείνουμε. Πιστεύω ότι μια καλή ιστορία μπορεί να αρχίσει να γράφεται.
Για τη συμμετοχή μου θέλω να διευκρινίσω ότι ουδέποτε η σκέψη μου και η δράση μου αποτελούσαν ιδιοκτησία κανενός, δεν αναγνωρίζω κανέναν αρχηγό παρά μόνο την παρουσία όλων μας εκεί ως τρόπου λειτουργίας και όπως χαρακτηριστικά την αποκάλεσε ο φίλος Σταύρος, εκκλησία του δήμου. Όπως γνωρίζετε οι περισσότεροι πιστεύω στις κοινωνικές αξίες και γι αυτές παλεύω, έχω πολιτικές θέσεις, αυτές υπερασπίζομαι.
Τόσα χρόνια πια, με συμμετοχή στα κοινά του νησιού μας, αναζητώ, μαζί με άλλους, τους δρόμους αυτούς που θα μας βγάλουν από τον καναπέ και τα χαζοκάναλα και θα μας οδηγήσουν σε αγωνιστικές δημιουργικές δράσεις και όχι στείρες διαμαρτυρόμενες εκφάνσεις. Χρειάζεται δουλειά να γίνει. Χρειάζεται να δουλέψουμε με τον κόσμο, γιατί έχει ανάγκη από πολιτική αφύπνιση όσο κι αν αυτό ακούγεται εγωιστικό. Χρειάζεται να αναπτύξουμε κριτική ικανότητα και βούληση σε μια σειρά από ζητήματα που ετέθησαν και τίθενται καθημερινά στους χώρους δουλειάς, στο περιβάλλον μας, στο καφενείο και όπου αλλού. Αξίζει να δουλέψουμε γι αυτό επίμονα. Να διαβάσουμε, να γνωρίσουμε, να παρακολουθήσουμε τα κινήματα που διαμορφώνονται στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Η μη συμμετοχή μας σε αυτές τις κοινωνικές ζυμώσεις είναι παραίτηση από την αξιοπρέπειά μας και τις ανθρώπινες αξίες.
Θέλω να κλείσω αυτό το άρθρο με αυτή την προτροπή. Να ξυπνήσουμε. Να διώξουμε αυτό τον εφιάλτη από τη ζωή μας. Όχι άλλη μετανάστευση, όχι άλλος εξευτελισμός, όχι άλλη φτώχια και ταπείνωση. Οι οικογένειές μας, οι φίλοι μας διαλύονται καθημερινά. Ας δράσουμε. Με κάθε τρόπο, δημιουργικά, ανατρεπτικά, αποφασιστικά.
Αυτά τα λίγα από μένα για τώρα. Σύντομα, οι πολίτες αυτής της πρώτης συνάντησης θα σας ενημερώσουν.
Πηγή: ippolytos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου