Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ & ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΑΡΧΗ ΚΥΘΗΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 23/10

Αντιπροσωπεία των μαθητών του Λυκείου μαζί με το Λυκειάρχη κ. Τριφύλλη κάλεσε την Παρασκευή 23/10/2015 στο Δημαρχείο ο Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης για να τους ενημερώσει σχετικά με το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών που βαίνει προς επίλυση όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια, με μεγάλη όμως καθυστέρηση που οφείλεται σε πολλούς παράγοντες.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τη Διεύθυνση Οικονομικών της Περιφέρειας Αττικής, η κατάσταση έχει ως εξής:
1. Την Πέμπτη 22/10 υποβλήθηκαν αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος από μεταφορείς για την ανάληψη των μη εξυπηρετούμενων δρομολογίων, για τα οποία δεν υπήρξε ενδιαφέρον κατά τη δημοπρασία του Ιουνίου. 
2. Οι φάκελοι ελέγχονται ως προς την πληρότητα των δικαιολογητικών από ειδικά ορισμένη πενταμελή επιτροπή. 
3. Μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας θα καλέσει αμέσως τους ενδιαφερόμενους για την απευθείας διαπραγμάτευση και σύμφωνα με το άρθρο 2 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 10/09/2015 (ΦΕΚ Α/108) θα προβεί σε κατ΄ εξαίρεση ανάθεση εκτέλεσης των σχετικών δρομολογίων στους προσωρινούς μειοδότες, μέχρι την ολοκλήρωση της υπογραφής των τελικών συμβάσεων, όπως εξάλλου έχει γίνει ήδη με τους μεταφορείς που έχουν ανακηρυχθεί προσωρινοί μειοδότες στα δρομολόγια που ήδη εκτελούνται. 
4. Η διαδικασία καθυστέρησε πολύ λόγω του αιτήματος της Περιφέρειας για εξαίρεση από την ηλεκτρονική δημοπρασία, το οποίο άργησε πολύ να εγκριθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων. Υπενθυμίζεται ότι κατά την ηλεκτρονική διαδικασία που προηγήθηκε παρατηρήθηκε μεγάλη δυσκολία προσαρμογής από πολλούς μεταφορείς σε όλη την Ελλάδα.
Ο κ. Δήμαρχος δήλωσε στους μαθητές ότι θεωρεί και εκείνος απαράδεκτο το γεγονός ότι λήγει ο Οκτώβριος και ακόμα δεν έχει επιλυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα, για το οποίο όπως είναι γνωστό η αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στις Περιφέρειες.
Ο Δήμος Κυθήρων έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαμαρτυρίας και όχλησης προς την Περιφέρεια και είχε ενημερώσει σχετικά με τα προβλήματα αυτά ήδη από τη διάρκεια του καλοκαιριού και πολύ πριν ξεκινήσει το σχολικό έτος, όπως αναφέρεται και σε σχετικό Δ.Τ. της Αντιπεριφέρειας Νήσων, ενώ είναι σαφές ότι οι Δήμοι δεν έχουν καμία δυνατότητα να λύσουν οι ίδιοι το ζήτημα αφού δεν ανήκει στις αρμοδιότητές τους και κάθε σχετική δαπάνη είναι μη σύννομη. Υπενθυμίζεται ωστόσο, ότι για το μικρό χρονικό διάστημα που η αρμοδιότητα είχε μεταφερθεί στους Δήμους και συνεργούντος του απλούστερου τότε νομικού πλαισίου, η μεταφορά των μαθητών γινόταν απρόσκοπτα και χωρίς καθυστερήσεις.
Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια εξετάζει ήδη το ενδεχόμενο της υπογραφής τετραετών συμβάσεων από το 2016 και μετά με στόχο την οριστική επίλυση του ζητήματος, όπως ακριβώς έχει προταθεί και από το Δήμο μας.
Τέλος, είναι αντιληπτό ότι οι μεταφορές των μαθητών πρέπει επιτέλους να μπουν σε νέο πλαίσιο και βάση, αφενός με τη δημιουργία δρομολογίων ΚΤΕΛ στα Κύθηρα, αφετέρου με την επίσπευση και απλούστευση των διαδικασιών δημοπράτησης δρομολογίων μεταφοράς μαθητών, όπως έχουμε παγίως και διαρκώς ζητήσει.
Πηγή: Στράτος Χαρχαλάκης (facebook)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου