Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ - SOS ΤΟ ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ ΣΤΑ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ WMW

Αγαπητοί φίλοι

To Παυλοπέτρι, η "Αρχαιότερη Βυθισμένη Πολιτεία στον Κόσμο", η "Ατλαντίδα της Λακωνίας", μπήκε στον κατάλογο των Απειλούμενων Μνημείων για το 2016, του World Monument Watch (Διεθνές Παρατηρητήριο Μνημείων), ως αποτέλεσμα των άοκνων προσπαθειών της Arch International και του ελληνικού τμήματος της διεθνούς οργάνωσης (https://www.facebook.com/greekARCH).
Ο κατάλογος για το 2016 περιλαμβάνει 50 μνημεία που κινδυνεύουν παγκοσμίως, σε 36 χώρες, μεταξύ των οποίων μνημεία στην ιστορική πόλη του Νεπάλ, που έπληξε ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ, τα Εθνικά Σχολεία Τέχνης της Κούβας, κτλ. (https://www.wmf.org/…/2016-world-monuments-watch-includes-5…).
Ο λόγος που το Παυλοπέτρι επελέγη (το μοναδικό ελληνικό πολιτισμικό μνημείο σε όλον των κατάλογο), είναι διότι, όπως περιγράφεται από το WMW, "κινδυνεύει από τη μόλυνση και τα μεγάλα πλοία που αγκυροβολούν στον όρμο των Βατίκων".
Το θέμα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στον διεθνή Τύπο.
Εδώ, κάποια από τα πολλά δημοσιεύματα:

1) το δημοσίευμα της ελληνικής έκδοσης της Huffington Posthttp://www.huffingtonpost.gr/…/chartis-mnhmeio-politismou-k
2) το δημοσίευμα στο National Geographichttp://news.nationalgeographic.com/…/151015-threatened-sit…/

Ως Δίκτυο Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας, καλούμε την ελληνική Πολιτεία, τα αρμόδια Υπουργεία και τις αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες και Φορείς να παρέμβουν ΤΩΡΑ για τη σωτηρία αυτού του Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Το Παυλοπέτρι είναι ένας "θησαυρός" που κινδυνεύει καθημερινά. Οι ξένοι το έχουν αντιληφθεί. Εμείς;


Η Διοικούσα Επιτροπή του Δικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου