Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ - ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΤΑ ΒΑΤΙΚΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΩΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΗ

Ερώτηση για την καθυστέρηση χαρακτηρισμού της περιοχής στα Βάτικα Λακωνίας ως πυρόπληκτη,  κατέθεσε ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος, στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στην ερώτηση, ο Βουλευτής επισημαίνει ότι τρεις μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά από την οποία έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος κι έγιναν στάχτη δεκάδες σπίτια, χιλιάδες λιόδεντρα και βοσκοτόπια, μέχρι σήμερα η περιοχή δεν έχει κηρυχθεί ως πυρόπληκτη προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων, παρά το γεγονός ότι υπήρξε ρητή δέσμευση για τη λήψη μέτρων και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων.
Ανάμεσα στις περιοχές που επλήγησαν από την πύρινη λαίλαπα ήταν το Φαρακλό, τα Καλλένια, το Λάχι, ο Άγιος Νικόλαος, το Μεσοχώρι, η Νεάπολη και ο Κάμπος.
Η ερώτηση του κ. Κατσαφάδου έχει ως εξής:
«Τον Ιούλιο του 2015, η Νεάπολη και τα Βάτικα Λακωνίας δοκιμάστηκαν από μια καταστροφική πυρκαγιά η οποία, μεταξύ των υλικών ζημιών, στοίχισε και μια ανθρώπινη ζωή.
Δεκάδες σπίτια, χιλιάδες λιόδεντρα και βοσκοτόπια έγιναν στάχτη. Κάτοικοι, καλλιεργητές, κτηνοτρόφοι και επαγγελματίες τουρισμού υπέστησαν ανυπολόγιστες ζημιές, με επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην τοπική κοινωνία, στην οικονομία και την παραγωγή. Εκτιμάται ότι έχουν καεί 35.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων και έχουν πληγεί 25.000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων, κυρίως ελαιοκαλλιέργειας. Ανάμεσα στις περιοχές που επλήγησαν από την πύρινη λαίλαπα ήταν το Φαρακλό, τα Καλλένια, το Λάχι, ο Άγιος Νικόλαος, το Μεσοχώρι, η Νεάπολη και ο Κάμπος.
Έχουν περάσει τρεις μήνες από τότε και παρότι, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τις ημέρες εκείνες, υπήρξε ρητή δέσμευση, για τη λήψη μέτρων και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων, παρουσία του τότε αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, και εκπροσώπων της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκαλεί εντύπωση ότι μέχρι σήμερα η περιοχή δεν έχει κηρυχθεί ως πυρόπληκτη, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων.

Κατόπιν τούτων,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Γιατί δεν έχει, μέχρι σήμερα, κηρυχθεί ως πυρόπληκτη η περιοχή; Πού οφείλεται αυτή η καθυστέρηση;
2. Πότε πρόκειται να κηρυχθεί η περιοχή ως πυρόπληκτη και τι πρόκειται να πράξει το Υπουργείο για την αποκατάσταση των πληγών και την άμβλυνση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς;
3. Υπάρχει επίσημη καταγραφή της έκτασης των ζημιών;

Ο Ερωτών Βουλευτής
                                                                                         
Κώστας Κατσαφάδος

Βουλευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου