Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΌΡΑΜΑ ΚΑΙ ΈΡΓΟ - ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ


Παραδόθηκε το κτήριο του Μουσείου στη Χώρα μετά την ριζική επισκευή του.
Η ανάδοχος εταιρεία, ΑΙΓΕΥΣ ΑΤΕ ολοκλήρωσε τις εργασίες επισκευής και παρέδωσε το κτήριο στις τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού. 
Το κτήριο είναι έτοιμο ώστε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας προμήθειας του εξοπλισμού να λειτουργήσει τους πρώτους μήνες του νέου έτους.
Το κτήριο ήταν σε άσχημη κατάσταση για πολλά χρόνια αλλά μετά τον μεγάλο σεισμό στις 8-1-2006 κατέστη ετοιμόρροπο.
Την ευθύνη επισκευής είχε το Υπουργείο Πολιτισμού αφού έχει την ιδιοκτησία, του έχει παραχωρηθεί από τον Κυθηραικό Σύνδεσμο για να στεγάζει το Μουσείο.
Η παράταξη μας, ως Δημοτική Αρχή τα προηγούμενα χρόνια και ιδιαίτερα ο Δήμαρχος Θόδωρος Κουκούλης κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες να πείσει τους αρμόδιους να υλοποιήσουν το σημαντικό αυτό έργο.
Χρειάστηκε να συναντήσει διαδοχικά τους Υπουργούς Πολιτισμού της περιόδου εκείνης, Αντώνη Σαμαρά, Κώστα Τζαβάρα, είχε στενή συνεργασία με την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Λίνα Μενδώνη, ώστε να εκπονηθούν οι μελέτες, το έργο να καταστεί ώριμο και να μπορεί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
Τελικά μετά από πίεση του Θόδωρου Κουκούλη την απόφαση για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ πήρε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κωσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
Η επισκευή στοίχησε 285.000€ χρηματοδοτήθηκε σε ποσοστό 95% από Ευρωπαικούς πόρους και σε ποσοστό 5% από Εθνικούς πόρους.
Απομένει η τοποθέτηση των προθηκών, του λοιπού εξοπλισμού και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
Τον ενδιαφέρον της κ. Χρησουλάκη, προϊσταμένης της αρμόδιας Εφορίας αρχαιοτήτων είναι έντονο ώστε να θεωρούμε βέβαιη την λειτουργία του μουσείου από την νέα τουριστική περίοδο. 
Πέρασαν 10 ολόκληρα χρόνια με κλειστό το μουσείο του νησιού, μεγάλο διάστημα, όμως έγινε γενική αναστύλωση στο κτήριο, νέα διαρύθμιση, σύγχρονα συστήματα ασφαλείας και πρόσβαση ΑΜΕΑ.
Πρέπει να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτού του έργου.


Πηγή: Νέα Πορεία Όραμα και Έργο (facebook)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου