Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΙΑΛΕΞΗ ΠΕΡΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΚΩΝΑ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΡΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ 24.9.2016

Σε όλες τις ιστορικές περιόδους από την Ατλαντίδα του Πλάτωνα έως τους Σπαρτιάτες του Λεωνίδα και της γυναίκας του Γοργώς άλλα και την ομηρική ωραία Ελένη-την πιο όμορφη γυναίκα της ανθρώπινης Ιστορίας - η λακωνική ομορφιά εμπνέει δημιουργικά τους ιστορικούς, τους ποιητές, τους φιλοσόφους και  τους πλαστικούς χειρουργούς. 
Το απόγευμα του Σαββάτου 24 Σεπτεμβρίου 2016, ανήμερα της Παναγιάς της Μυρτιδιώτισσας, μετά από πρόσκληση του Νομικού Προσώπου του Δήμου Μονεμβασίας, πραγματοποιήθηκε στην  κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του δημοτικού καταστήματος  Παπαδιανίκων  του Δήμου Μονεμβασίας, η  πολυαναμενόμενη  εμπεριστατωμένη διάλεξη του Λάκωνα πλαστικού χειρουργού Ιωάννη Λύρα, ο οποίος ήρθε με τις ιδιότητές του ως Πρόεδρος του «Εν Αθήναις εξωραϊστικού συλλόγου παραλίας  Δαιμονιάς η Αγία Μαρίνα»  και ως  μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων των Προξένων  στην Ελλάδα και των Ελλήνων  πλαστικών χειρουργών. 
Στην ομιλία του, με θέμα: «Η δύναμη της λακωνικής ομορφιάς μέσα από τα μάτια των φιλοσόφων» ο γνωστός πλαστικός χειρουργός, με καταγωγή από την Δαιμονιά της Δημοτικής Ενότητας Ασωπού του δήμου Μονεμβασίας, ανέδειξε με χειρουργική ακρίβεια πτυχές της αισθητικής που σχετίζονται με την ομορφιά της Λακωνικής  γης και της ιστορίας της. Επιπλέον, προέβαλλε  έννοιες που απορρέουν από τη μύηση των ανθρώπων της στην απόλυτη γυναικεία  και ανδρική ομορφιά των αρχαίων σπαρτιατών ,όπως αυτή  εμφανίζεται στα λατρευτικά κέντρα της αρχαίας Σπάρτης ,της Πελλάνας και του Μυστρά ,άλλα και την μεγάλη σημασία που έδιναν οι Σπαρτιάτες  για την απόκτηση της  ευζωίας και την κατάκτηση της νοητικής και πνευματικής αθανασίας. 
Ο Δρ Λύρας ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Σε όλες τις περιόδους της Παγκόσμιας Ιστορίας από την Αρχαιότητα έως το  Μεσαίωνα και από την Αναγέννηση έως  και σήμερα το είδωλο της ωραίας Ελένης αποτελούσε το πρότυπο μιας νοητικής εποπτείας που αποσκοπούσε και ακόμη αποσκοπεί στη δημιουργία ενός πιο όμορφου και ποιοτικού κόσμου!  Οι ποιητές και οι φιλόσοφοι που την υποστήριξαν όπως ο Όμηρος  ,ο Πλάτωνας, ο Στησιχόρος ο Αριστοφάνης, ο Πλούταρχος, ο Παυσανίας, ο Λουκιανός, ο Σολωμός ,ο νομπελίστας Ελύτης , ο Σικελιανός, ο Γκαίτε, ο Αϊνστάιν και πρόσφατα ο Λιαντίνης,  άλλα και εκείνοι που την αρνήθηκαν  όπως ο Ευριπίδης, ο νομπελίστας  Σεφέρης και ο Καζαντζάκης, όλοι τους συμφωνούν  ότι η Σπαρτιάτισσα ωραία Ελένη συμβολίζει την ομορφιά του Θεού, είναι ο νους και ο νόμος της φύσης και ταυτόχρονα η εμπειρική ραχοκοκαλιά  που μπορεί ως καταλύτης να στηρίξει την νοητική αναμόρφωση του κόσμου μας. Και εμείς οι πλαστικοί χειρουργοί βοηθάμε καθημερινά με τις τεχνικές μας και  την ιατρική φιλοσοφία μας τις γυναίκες του κόσμου να έχουν μιαν ακόμη ευκαιρία, σαν την ωραία Ελένη, να εμπνεύσουν τις ψυχές μας  και ο Δρ Λύρας συνέχισε: « Η διανοητική συναίσθηση της ομορφιάς είναι θείο δώρο και βοηθά τον άνθρωπο να κατακτήσει την αληθινή αρετή που είναι εν τέλει η Αθανασία μέσα από την  Αναγέννηση. Και όλα αυτά ξεκίνησαν από τη δίκη μας Λακεδαιμόνια Σπάρτη!».
Την εκδήλωση  άνοιξαν με χαιρετισμούς  ο Δήμαρχος Μονεμβασίας  Ηρακλής Τριχείλης και ο βουλευτής Λακωνίας Αθανάσιος  Δαβάκης. Επίσης, τίμησαν με την παρουσία τους οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Μονεμβασίας Γιώργος Βουνελάκης και Ζωή Ρεπαπίνου, η περιφερειακή σύμβουλος Ματούλα Μπελεγρή ,οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων  Δαιμονιάς Λάμπρος Σαρμπάνης ,Ασωπού Μαριάννα Σταθάκη και Πακίων Μιχάλης Καρούνης, ο τ. δημοτικός σύμβουλος δασολόγος και ιστορικός της Δαιμονιάς Δημήτρης Λύρας, που ήρθε για την εκδήλωση από την Τρίπολη, ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Λακωνίας Δημήτρης Πολλάλης, η πρόεδρος του συλλόγου γυναικών Μονεμβασίας Χρυσάνθη Μανιατάκη και από τον πολιτιστικό σύλλογο « Η Αγία Μαρίνα» , ο αντιπρόεδρος Γιώργος Τσάκωνας.  
Επίσης παρευρέθησαν πολλοί γιατροί και άλλοι επιστήμονες,  μέλη πολιτιστικών  συλλόγων της Λακωνίας καθώς και πλήθος όμορφων γυναικών που προσήλθαν από όλες τις γωνιές και όλες τις πόλεις της Λακωνικής γης για να ακούσουν τον ομιλητή. Σε όλους τους παρευρισκόμενους ο Δρ. Ι. Λύρας δώρισε αντίτυπα του βιβλίου του «το μυστικό της Βραζιλιάνικης ομορφιάς» σημειώνοντας με χιούμορ  ότι αυτή μόνο με την Σπαρτιάτικη ομορφιά θα μπορούσε να συγκριθεί.
Ακολούθησε πολύ ζεστή συζήτηση με ερωτήσεις και απαντήσεις γύρω από τις νέες τεχνικές πλαστικής αισθητικής χειρουργικής που ο Δρ. Λύρας σχεδίασε και χρησιμοποιεί.  Όλοι ζήτησαν η εκδήλωση αυτή να επαναληφθεί σύντομα.

 Την πολύ επιτυχημένη εκδήλωση οργάνωσε με περισσή φροντίδα η Δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Πολιτισμού και Αθλητισμού  Δήμου Μονεμβασίας,  Παναγιώτα Αλειφέρη  η οποία και έκανε την εισαγωγή διαβάζοντας το πλούσιο βιογραφικό του καλεσμένου, Δρ Γιάννη Λύρα.


Πηγή: Μπέτυ Κολλιάκου
Δήμος Μονεμβασίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου