Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ 50 ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ)

Τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και υλικών, κλειστά χειρουργεία, εργαστήρια που υπολειτουργούν, χαλασμένα μηχανήματα, γιατροί και νοσηλευτές χωρίς ρεπό και άδειες που λειτουργούν στα όρια, είναι μερικά μόνο από τα όσα περιγράφει η ΠΟΕΔΗΝ.

Σοκαριστικά στοιχεία για την δραματική κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια υγεία της χώρας, έδωσε στη δημοσιότητα η ομοσπονδία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.
Τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και υλικών, κλειστά χειρουργεία, εργαστήρια που υπολειτουργούν, χαλασμένα μηχανήματα, γιατροί και νοσηλευτές χωρίς ρεπό και άδειες που λειτουργούν στα όρια, είναι μερικά μόνο από τα όσα περιγράφει η ΠΟΕΔΗΝ.
Τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ που αφορούν σε 50 νοσηλευτικά ιδρύματα όλης της χώρας είναι αποκαλυπτικά της κατάστασης στην οποία βρίσκεται σήμερα το ΕΣΥ.
1. Νοσοκομείο Πάτρας: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Η νέα πτέρυγα κατάντησε το γεφύρι της Άρτας. Εργαστήρια με δανεικούς εργαζόμενους, τεράστιες ελλείψεις υλικών, έκλεισαν χειρουργικά τραπέζια.
2. Νοσοκομείο Αγρινίου: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Δρομολόγια θανάτου καρδιολογικών ασθενών από το Αγρίνιο σε άλλα νοσοκομεία, λόγω της υπολειτουργίας της κλινικής. Η μονάδα τεχνητού νεφρού είναι σε πλήρη εγκατάλειψη. Σήμερα εξυπηρετεί 100 περιστατικά μόνιμης αιμοκάθαρσης από 200 πριν λίγο καιρό.
3. Νοσοκομείο Αιγίου: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Υπολειτουργούν τα εργαστήρια, δεν λειτουργεί ο Αξονικός. Ανύπαρκτη η Μαιευτική κλινική.
4. Νοσοκομείο Καλαβρύτων: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Προβλήματα με τις διακομιδές ασθενών. Δεν υπάρχει ασθενοφόρο. Δεν διαθέτει ορθοπεδικό τμήμα (παρότι την περιοχή την επισκέπτονται χιλιάδες πολίτες λόγω του χιονοδρομικού κέντρου). Υπολειτουργεί το ακτινολογικό εργαστήριο.
5. Νοσημάτων Θώρακος Πάτρας: Σε εξέλιξη οι διαδικασίες συγχώνευσης με Γ.Ν. Πατρών. Σοβαρές ελλείψεις υγειονομικού υλικού και προσωπικού.
6. Παίδων "Καραμανδάνειο" Πάτρας: Σημαντικές ελλείψεις προσωπικού.
7. Πανεπιστημιακό Ρίου: Τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. Κενές 487 οργανικές θέσεις. Λόγω ελλείψεων στον ιματισμό, ο νέος Διοικητής χρεοπιστώνει τα σεντόνια στους ασθενείς, λες και το Νοσοκομείο είναι στρατιωτική μονάδα.
8. Νοσοκομείο Λευκάδας: Ελλείψεις προσωπικού και υλικών. Οι ασθενείς αγοράζουν μόνοι τους τα υλικά για τη θεραπεία τους. Πεπαλαιωμένα τα εργαστηριακά μηχανήματα. Συχνές βλάβες των μηχανημάτων και οι ασθενείς καταφεύγουν στον Ιδιωτικό Τομέα για τις εξετάσεις.
9. Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης: Οφείλονται 3.500 ρεπό και κανονικές άδειες του έτους 2015 λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού. Ο ασυντήρητος ιατρικοτεχνολογικός εξοπλισμός εγκυμονεί κινδύνους για τη ζωή των ασθενών. Ασφυξία από την έλλειψη υλικών και φαρμάκων.
10. Νοσοκομείο Διδυμοτείχου: Τρομακτική έλλειψη προσωπικού. 6.000 οφειλόμενα ρεπό με αυξημένη, λόγω της κόπωσης, την πιθανότητα λάθους. Τρομερές ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και αναλώσιμα. Ελλείψεις σε κρεβάτια, φορεία, καθετήρες, αντιδραστήρια. Τα εναπομείνοντα είναι χειρίστης ποιότητας, με προδιαγραφές περασμένου αιώνα.
11. Κέντρα Υγείας Κυκλάδων: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και ιατρών (Ορθοπεδικού, Καρδιολόγου, Παιδιάτρου, Μικροβιολόγου). Ελλείψεις αναλώσιμων υλικών.
12. Νοσοκομείο Νάξου: Ελλείψεις προσωπικού και ιατρών (Παθολόγου, Καρδιολόγου, Παιδιάτρου, Δερματολόγου, Χειρουργού). Απλήρωτα τα δεδουλευμένα νυκτερινά και αργίες από Νοέμβριο του έτους 20105.
13. "Λαϊκό": 446 κενές οργανικές θέσεις προσωπικού (πλην ιατρών) και 92 κενές οργανικές θέσεις ιατρών.
14. Νοσοκομείο Καρδίτσας: 192 κενές οργανικές θέσεις στις 610 προβλεπόμενες.
15. Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου Κρήτης: 52,3% το ποσοστό στελέχωσης των οργανικών θέσεων. Τραγικές ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, με ορατή την υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών του νοσηλευτικού ιδρύματος.
16. Νοσοκομείο Λάρισας: 265 οι κενές οργανικές θέσεις προσωπικού στις 720 προβλεπόμενες.
17. Νοσοκομείο Κοζάνης: 45 είναι οι κενές οργανικές θέσεις ιατρών από τις 84 προβλεπόμενες και 163 είναι οι κενές θέσεις του υπόλοιπου προσωπικού από τις 409 προβλεπόμενες.
18. Νοσοκομείο Κυθήρων: Από τις 15 οργανικές θέσεις ιατρών οι 7 είναι ακάλυπτες και από τις 66 οργανικές θέσεις του υπόλοιπου προσωπικού ακάλυπτες είναι οι 17. Χωρίς παθολόγο το νοσοκομείο. Οι ιατροί κάνουν τη δουλειά του παρασκευαστή και του χειριστή. Στο νοσηλευτικό προσωπικό από τις 22 οργανικές θέσεις οι 9 είναι ακάλυπτες, παρότι φαίνονται 2, καθότι τις καταλαμβάνουν άτομα που απουσιάζουν πολύ καιρό για διαφόρους λόγους.

[...]


Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου