Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΣΧΗΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ''ΚΥΘΗΡΟΥΠΟΛΗ'' ΤΟΥ ΑΛΙΜΟΥ

Εξήντα έξι περίπου χρόνια μετά την ίδρυση του ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΚΥΘΗΡΙΩΝ ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ, η λεγομένη πλέον ''Κυθηρούπολη'' στον Άλιμο αποτελεί έναν ζωντανό πυρήνα αλλά και σημείο αναφοράς της Κυθηραίκής παροικίας στην Αττική, δικαιώνοντας τους πρωτεργάτες του εγχειρήματος αυτού.
Οραματιστής και πρωτεργάτης του συνεταιρισμού και της ''Κυθηρούπολης'' ήταν ο αείμνηστος Εμμανουήλ Μεγαλοοικονόμος, ο οποίος απεβίωσε το 1991. 
Για την μεγάλη προσφορά του Εμμανουήλ Μεγαλοοικονόμου, το προηγούμενο Δ.Σ. του συνεταιρισμού αποφάσισε και τοποθέτησε προτομή του στον προαύλιο χώρο του εν εξελίξει κατασκευαζομένου Πνευματικού Κέντρου Κυθηρίων.
Σε πρόσφατη επίσκεψή μας στον χώρο*, διαπιστώσαμε την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται η προτομή του αειμνήστου ευεργέτη αλλά και την κακή εικόνα της οικοδομής του Πνευματικού κέντρου Κυθηρίων.
Άγνωστοι έχουν βανδαλίσει την προτομή, καταστρέφοντάς την ουσιαστικά, ενώ το μεγαλύτερο μέρος από τους εξωτερικούς τοίχους της οικοδομής του Πνευματικού κέντρου είναι καλυμμένο με γκράφιτι, ''ταγκιές'' και ότι άλλο κατέβαινε στο μυαλό του κάθε επιτήδειου.
Είναι πολύ λυπηρό και οι υπεύθυνοι καλό θα ήταν να επέμβουν πρωτίστως για την αποκατάσταση της προτομής αλλά και τον καθαρισμό της οικοδομής. Ο αποκλεισμός των εισόδων προς το εσωτερικό του κτιρίου είχε αποτέλεσμα αλλά πλέον χρειάζεται προσοχή και η εξωτερική του εικόνα του, που προκαλεί προβληματισμό και αρνητικά σχόλια.
Όσον αφορά το εξωτερικό τμήμα της οικοδομής γνωρίζουμε πως είναι πολύ δύσκολο να προστατευθεί πλήρως, ωστόσο πρόσφατα έγινε μια καλή αρχή από την πλευρά προς το μέρος του Ι.Ν. της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, ενόψει των εγκαινίων του ναού. Για να μην θεωρηθεί όμως ότι αυτό έγινε για να κρυφτεί το πρόβλημα κάτω από το χαλί, πρέπει ο Δήμος Αλίμου σε συνεργασία με το Τριφύλλειο Ίδρυμα Κυθηρίων, που μέσω δωρεάς διαχειρίζεται τον χώρο, να καθαρίσουν και τις υπόλοιπες πλευρές του κτιρίου.
Αναμένουμε τις εξελίξεις και θα επανέλθουμε στο θέμα.

Η προτομή του Εμμανουήλ Μεγαλοοικονόμου και τμήμα του κτιρίου του Πνευματικού Κέντρου Κυθηρίων, στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα.
Άποψη από την πλευρά της οικοδομής του Πνευματικού Κέντρου Κυθηρίων που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Κυθηρίων
η προτομή του αειμνήστου Εμμανουήλ Μαγαλοοικονόμου, στην άθλια κατάσταση που βρίσκεται σήμερα...
η πλευρά της οικοδομής απέναντι στον Ι.Ν. Παναγίας Μυρτιδιώτισσας Αλίμου, βαμμένη και καθαρή εξαιτίας των πρόσφατων εγκαινίων του ναού. 
η πίσω πλευρά της οικοδομής σε παρόμοια κατάσταση με την μπροστινή
*οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν την Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Μπαχτής
Φωτογραφίες: TSIRIGO FM 105,6

1 σχόλιο:

  1. Δυστυχώς η κατάσταση παραμένει η ίδια έπειτα από-3.5-Χρόνια,παρά τις προσπάθειες του οικοδομικού Συνσαιτερισμού και του Δήμου Αλίμου που ενδιαφέρεται για την αποπεράτωση του!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή