Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ - ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ

Επίσημη επίσκεψη στα Κύθηρα, πραγματοποιεί από το μεσημέρι της Τρίτης 20/9, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Τέρενς Κουίκ. 
Στόχος της επίσκεψης είναι η συνεργασία με τις τοπικές αρχές και φορείς προκειμένου να καταγραφούν οι ανάγκες και τα προβλήματα των Κυθήρων και των Αντικυθήρων. 
Ο Υπουργός έφθασε στον Κρατικό Αερολιμένα Κυθήρων ''Αλέξανδρος Αρ. Ωνάσης'' με το αεροπλάνο της γραμμής, λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι. Εκεί τον υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Στράτος Χαρχαλάκης και οι Αντιδήμαρχοι κ. Μαθιός Αγγελιουδάκης και κ. Γιώργος Κομηνός. Στη συνέχεια μετέβησαν απευθείας στο Δημαρχείο Κυθήρων στη Χώρα για την προγραμματισμένη επίσημη υποδοχή του και τη σύσκεψη με τις τοπικές αρχές. Στην σύσκεψη συμμετείχαν εκτός από τους προαναφερθέντες ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Λάζαρος Βέζος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Πλειοψηφίας κ. Παναγιώτης Ζαντιώτης, κα. Μαρία Κασιμάτη, κ. Γιάννης Κατσανεβάκης, ο κ. Κωνσταντίνος Μαριάτος, η κα. Μελίνα Μαρουλίδου και ο Δημοτικός Σύμβουλος από την ελάσσων αντιπολίτευση κ. Αντώνης Πρωτοψάλτης. Επίσης στην συζήτηση συμμετείχαν και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Παναγιώτης Κομηνός και οι Τοπικοί Πρόεδροι της Κοινότητας Κυθήρων κ. Δημήτρης Καλλίγερος, της Κοινότητας Μητάτων κ. Γιώργος Σκλάβος και της Κοινότητας Καραβά κ. Γιώργος Τσάκος.
Παρά το γεγονός πως δεν εστάλησαν επίσημες προσκλήσεις, θεωρούμε αυτονόητο ότι θα έπρεπε όλοι οι δημοτικοί και οι τοπικοί σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις να δώσουν το παρών, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε.
Η σύσκεψη κράτησε περισσότερο από τρεις ώρες, δίνοντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να αναπτύξουν στον Υπουργό τα σημαντικά προβλήματα και τις ανάγκες των νησιών μας. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του σταθμού μας κάποια από τα θέματα που τέθηκαν στη συζήτηση είναι: η έλλειψη προσωπικού στον Δήμο Κυθήρων, στην Εγχώριο περιουσία και σε Δημόσιες Υπηρεσίες καθιστώντας προβληματική τη λειτουργία τους, τα προβλήματα με τους επιτρόπους, την αποκεντρωμένη διοίκηση και την τυπολατρία της γραφειοκρατίας, οι αδειοδοτήσεις δημοσίων - δημοτικών έργων και οι νέες αλλαγές στο νομικό πλαίσιο, ο χρόνος κατάρτισης του προϋπολογισμού των Δήμων, τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις που δημιουργούν το δασαρχείο και η αρχαιολογική υπηρεσία, θέματα φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών που δεν βοηθούν την ανταγωνιστικότητα στον τουρισμό αλλά και γενικά την επιβίωση των επιχειρήσεων στην περιοχή μας, τα μεγάλα έργα για τα Κύθηρα όπως η επιτάχυνση των διαδικασιών για την επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης-απογείωσης στο αεροδρομίου Κυθήρων και η προοπτική κατασκευής μαρίνας τουριστικών σκαφών στο Καψάλι, τα προβλήματα από την έλλειψη τοπικής συγκοινωνίας (ΚΤΕΛ), την αυξημένη τιμή της βενζίνης στην περιοχή μας, την έλλειψη γεωπόνου και κτηνιάτρου και άλλα πολλά.
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ μίλησε για μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συσκέψεις που έχει κάνει σε όλη την Ελλάδα, ενώ παρατήρησε πως πολλά προβλήματα που τέθηκαν αποτελούν κατάλοιπα από την εποχή που συστάθηκε το Ελληνικό κράτος, ενώ υπάρχουν πολλά ζητήματα που αφορούν πολλές περιοχές και νησιά της χώρας μας. Ο κ. Κουίκ έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα Αντικύθηρα λέγοντας ότι θέλουμε να δώσουμε λίγα κίνητρα (παραπάνω) στα Αντικύθηρα και μακάρι να δίναμε τα πάντα, ενώ επεσήμανε πως το γραφείο του είναι πάντα ανοιχτό στις τοπικές αρχές για την επίλυση προβλημάτων. Στο τέλος απολογούμενος για την μεγάλη χρονικά σε διάρκεια σύσκεψη, που ανάγκασε ορισμένους εκπροσώπους τοπικών μέσων ενημέρωσης να αποχωρήσουν, είπε πως κράτησε πολύ αλλά για καλό σκοπό (καθώς τέθηκαν όλα τα θέματα). Επίσης αναφέρθηκε και στο Μελιδόνι, με μια προτροπή στο Δήμαρχο να διαφυλαχθεί από εξωγενείς παρεμβάσεις και ενδεχόμενες αλλοιώσεις στο φυσικό τοπίο.
Ο Δήμαρχος Κυθήρων από την πλευρά του ανέφερε πως τέθηκαν τα προβλήματα στην πραγματική τους βάση χωρίς υπερβολές και πως ο Υπουργός παίρνει φεύγοντας μαζί ένα δυνατό πακέτο πραγμάτων και ζητημάτων (προς εξέταση). Οι μικροί δήμοι συνέχισε, βρίσκονται στα όριά τους για πάρα πολλούς λόγους με κύριους την έλλειψη προσωπικού και τη φρικτή όπως χαρακτήρισε γραφειοκρατία η οποία υπερβαίνει την παράνοια. Ο κ. Χαρχαλάκης στάθηκε και στην αλλαγή της νομοθεσίας για τις δημόσιες συμβάσεις, η οποία κατά τη γνώμη του κινείται στη σωστή κατεύθυνση ωστόσο δεν θα έπρεπε να γίνει αιφνιδιαστικά ενώ παράλληλα πρέπει να υπάρξει ένας απαραίτητος χρόνος προσαρμογής. Κλείνοντας συμφώνησε με τον Υφυπουργό πως είμαστε εδώ (όλοι οι αιρετοί σε όλες τις βαθμίδες) για να θεραπεύσουμε λάθη και παραλείψεις δεκαετιών.
Ο κ. Κουίκ θα παραμείνει στα Κύθηρα μέχρι και την Τετάρτη 21/9 το απόγευμα, ημέρα κατά την οποία θα μεταβεί βάσει προγράμματος, στο ιερό προσκύνημα της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, όπου θα συναντηθεί με τον Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Γενικό Νοσοκομείο Κυθήρων και θα συζητήσει με τον Διοικητή κ. Δημήτρη Μοιρασγεντή ενώ τέλος θα πραγματοποιήσει συνάντηση με ξενοδόχους, εμπόρους και εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων των Κυθήρων στην Αγία Πελαγία.












Ακολουθούν video με την άφιξη του Υπουργού αλλά και τις δηλώσεις:


Ρεπορτάζ - επιμέλεια δημοσίευσης: Παναγιώτης Μπαχτής - TSIRIGO FM 105,6
Κάμερα - επιμέλεια: Βαλέριος Καλοκαιρινός - PhotoCerigo
Φωτογραφίες: Ρενάτα Πανταζίδου - PhotoCerigo
Video: TSIRIGOTV.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου