Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

ΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ ΤΟΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ ΤΟΥΣ ΆΓΙΟ ΜΥΡΩΝΑ 17.8.2018



Με λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η ετήσιος ιερά μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Μύρωνος στο ομώνυμο Ιερό του Προσκύνημα στο νησί των Αντικυθήρων, όπου είναι Πολιούχος και Προστάτης. Φέτος οι προσκυνητές από Κρήτη και Κύθηρα ξεπέρασαν σε αριθμό κάθε προηγούμενο λόγω και των έκτακτων προσεγγίσεων των πλοίων ΙΟΝΙΣ και ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ.
Των Ιερών Ακολουθιών στον Μοναστηριακό Ναό του Αγίου προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ συμπαραστατούμενος από Ιερείς των Κυθήρων, της Κρήτης και του Αγίου Όρους. Τα έξοδα της φετινής πανηγύρεως προσέφεραν οι αδελφοί Κατσιπατάκη που κατέβαλαν κάθε προσπάθεια ώστε να εξυπηρετήσουν τους εκατοντάδες προσκυνητές.
Μετά την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία έγινε η Λιτάνευση της Θαυματουργού Εικόνος και του Λειψάνου του Αγίου Μύρωνος, μέχρι το σπήλαιο όπου ευρέθη όπου τελέστηκε Αγιασμός. Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε τα περαστικά στον ασθενούντα Δήμαρχο Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από τα Αντικύθηρα στα Κύθηρα λόγω ίωσης. Τους προσκυνητές καλοσώρισε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αντικυθήρων κ. Ανδρέας Χαρχαλάκης. Για 18η συνεχή χρονιά, στις Ιερές Ακολουθίες έψαλε Χορός Ψαλτών υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Χοράρχου Ιωάννου Τσούνη.
Στους προσκυνητές προσφέρθηκε το παραδοσιακό κρητικό πιλάφι με τη βραστή γίδα συνοδεία της παραδοσιακής κρητικής μουσικής, αφού τόσο το Προσκύνημα του Αγίου Μύρωνος όσο και η παράδοση και ο πολιτισμός των Αντικυθήρων συνδέονται άρρηκτα με την Κρήτη και ειδικά με την επαρχία Κισσάμου, καθώς η εικόνα του Αγίου στο νησί βρέθηκε πριν αιώνες από Κρήτες κυνηγούς.
Ευκταίο είναι να διατηρηθεί ο παραδοσιακός χαρακτήρας του όμορφου αυτού πανηγυριού, με προτεραιότητα όμως στη Θεία Λατρεία και με αμιγώς παραδοσιακή έκφραση, χωρίς περιττές προσθήκες και αλλοιώσεις, αφού ο πολιτισμός και η λαογραφία μας είναι συνδετικά στοιχεία με το παρελθόν μας και πρέπει να τα διαφυλάξουμε ως ιερά παρακαταθήκη αναλλοίωτα και αλώβητα.










Πηγή - Φωτογραφίες: Στράτος Χαρχαλάκης
Φωτογραφία θέματος (αρχείου): Ειρήνη Βενέρη Τραβασάρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου