Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2018

ΣΤΡΑΤΟΣ ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ - ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ!

Από το σημερινό ετήσιο Μνημόσυνο των πεσόντων της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974, που τελέστηκε στον Ι. Ν. Αγ. Χαραλάμπους Καραβά Κυθήρων χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Σεραφείμ.
Παρέστη ο Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης ως εκπρόσωπος της Α.Ε. του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, ο Δήμαρχος Καραβά κ. Νίκος Χατζηστεφάνου με τη σύζυγό του, εκπρόσωποι του Προσφυγικού Σωματείου και της Νεολαίας Καραβά Κύπρου, Δημοτικοί Σύμβουλοι και Καραβιώτες, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Κυθήρων με τους Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου μας, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Καραβά και η Πρόεδρος του Συλλόγου "Ο Όμορφος Καραβάς", οι τοπικές Αρχές και πλήθος κόσμου.
Αύριο Πέμπτη 23/8 το βράδυ, στην Πλατεία Ποταμού, το χορευτικό του Καραβά της Κύπρου θα χορέψει παραδοσιακούς χορούς και την Παρασκευή το πρωί στις 10 θα υποδεχθούμε επίσημα την Κυπριακή Αντιπροσωπεία στο Δημαρχείο.

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ ΣΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ, 22-8-2018 ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΒΑ ΚΥΘΗΡΩΝ
Σεβασμιώτατε,
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Φίλε Δήμαρχε Καραβά,
Εκλεκτοί μας φίλοι από την Κύπρο,
Κύριοι Αντιδήμαρχοι, Πρόεδρε και Μέλη του Δ.Σ.,
Κύριε Πρόεδρε της Τοπικής Κοινότητας Καραβά,
Εκπρόσωποι των Αρχών,
Κυρίες και Κύριοι,
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, συναχθήκαμε στον λαμπρό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους Καραβά Κυθήρων για να τιμήσουμε τη μνήμη των ηρώων του 1974, που μαχόμενοι υπέρ πίστεως και πατρίδος, υπέρ βωμών και εστιών, έδωσαν τη ζωή τους για να αποτρέψουν την άνανδρη τουρκική εισβολή στα ιερά κυπριακά εδάφη. Παράλληλα, όμως, βρισκόμαστε σήμερα εδώ μαζί με τους αδελφούς μας από τον κατεχόμενο Καραβά για να υπομνήσουμε τους πολυετείς δεσμούς φιλίας των δύο αδελφοποιημένων Δήμων, Καραβά και Κυθήρων, που εδώ και χρόνια σφυρηλατούνται και χαλυβδώνονται με εκδηλώσεις όπως η σημερινή.
Φέτος η χαρά μας είναι ιδιαίτερη καθώς βρίσκεται μαζί μας ο Υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης ως εκπρόσωπος της Κυπριακής Κυβέρνησης και του Προέδρου κ. Νίκου Αναστασιάδη. Η παρουσία αυτή αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο την σχέση των δύο Δήμων και αποδεικνύει ότι οι αδελφικοί αυτοί δεσμοί χρόνο με το χρόνο θα γίνονται ισχυρότεροι.
44 χρόνια πέρασαν από τον Ιούλιο του 1974, όταν η τουρκική πολεμική μηχανή ατίμασε τα ιερά χώματα της Κύπρου όπου έστησαν οι πόδες του Παύλου, του Βαρνάβα και του Αγίου Σπυρίδωνα αλλά και του φίλου του Χριστού Λαζάρου.
44 χρόνια μέσα στα οποία τα σπίτια και οι περιουσίες των εκτοπισμένων παραμένουν στα χέρια των κατακτητών, οι αγνοούμενοι παραμένουν αγνοούμενοι και οι διάφορες προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος πέφτουν διαρκώς στο κενό εξαιτίας της τουρκικής αδιαλλαξίας και προκλητικότητας.
Οι μνήμες όμως δεν διαγράφονται, όπως δεν διαγράφονται και τα γεγονότα, που όπως έλεγε ο αείμνηστος Γάλλος Πρόεδρος Μιτεράν «είναι ξεροκέφαλα». Και οι μνήμες του 1974 δεν μπορούν να έχουν ούτε αστερίσκους ούτε παρερμηνείες γιατί τα γεγονότα είναι σαφή και ξεκάθαρα. Η Τουρκία κατά παράβαση κάθε αρχής του Διεθνούς Δικαίου κατέλαβε διά των όπλων τμήματα ελεύθερου ανεξάρτητου Κράτους και αυτό δεν μπορεί να περιβληθεί ούτε με τον μανδύα της δικαιολόγησης ούτε φυσικά να ξεχαστεί ή να εξασθενίσει.
Μέσα στα 44 αυτά χρόνια η Ελλάδα και η Κύπρος, ως 2 ανεξάρτητα κυρίαρχα Κράτη, πορεύονται με βάση την αδελφοσύνη και τη σύμπνοια των λαών τους, αλλά και τη διαρκή συνεργασία των Κυβερνήσεων, με μοναδικό στόχο την επιστροφή των εκτοπισμένων στις πατρογονικές τους εστίες. Οι 2 χώρες, ως ισότιμα μέλη της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, θα συνεχίσουν να αγωνίζονται στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς για την επίλυση του Κυπριακού, χωρίς υποχωρήσεις και εκπτώσεις, ενώ από την άλλη πλευρά η Τουρκία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι ο δρόμος της προς την Ευρώπη περνά απαραίτητα από τη Λευκωσία και την Αθήνα και χωρίς την επίλυση του προβλήματος που η ίδια προκάλεσε, αυτός ο δρόμος θα παραμένει για την ίδια ατελής και ανολοκλήρωτος, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την πρόοδο και ευημερία του λαού της.
Κύριε Υπουργέ, Αγαπητέ Δήμαρχε, Φίλοι μας από την Κύπρο,
Σας καλωσορίζουμε στα Κύθηρα και σας ευχαριστούμε για την σημερινή σας παρουσία. Σας δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι θα διατηρούμε πάντα ισχυρούς τους αδελφικούς αυτούς δεσμούς με στόχο να ζήσουμε την ημέρα εκείνη όπου όλοι μαζί θα αναπέμψουμε την ευχαριστήριο Δοξολογία, όχι εδώ, αλλά στο Ναό της Ευαγγελίστριας του Καραβά με την Κύπρο και πάλι ενωμένη και αναπνέοντας ελεύθερα τον δροσερό αέρα του Πενταδάκτυλου, εκείνον που δρόσισε και τον Διγενή Ακρίτα όταν, κυνηγώντας τον Σαρακηνό, αποβιβάστηκε στην Κερύνεια αφήνοντας για πάντα το αποτύπωμα του χεριού του στην κορυφή του βουνού για να θυμίζει σε όλους μας σήμερα ότι «τοις τολμώσιν η τύχη».
Σας ευχαριστώ!
Αναλυτικό Δ.Τ. με το πέρας των εκδηλώσεων.Πηγή: Στράτος Χαρχαλάκης (facebook)
Φωτογραφίες: Τάκης Πολίτης - Adelin FM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου