Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Η 1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΣΕΖΟΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ ΜΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 5/10

Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Ποταμού η συνάντηση της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου με επαγγελματίες του Τουρισμού στα Κύθηρα.
Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής έκαναν έναν απολογισμό των ενεργειών του Δήμου για την τουριστική προβολή του νησιού το 2016 και κατόπιν παρουσίασαν την γενική εικόνα των υπηρεσιών που προσέφερε το νησί, όπως αυτές φαίνονται μέσα από τα διάφορα sites κρατήσεων και αξιολόγησης στο διαδίκτυο και οι οποίες κρίνονται αρκετά καλές. 
Έγινε επίσης αναφορά στην θεαματική αύξηση του αριθμού των αφίξεων επισκεπτών την φετινή περίοδο η οποία πλησίασε το 45% στο σύνολό της, (αφίξεις με πλοία και αεροπλάνα). Επισημαίνεται ότι η αύξηση αυτή δεν προέκυψε τυχαία, αλλά αποτελεί απότοκο της μεθοδικής και στοχευμένης τουριστικής προβολής του Δήμου και φυσικά δεν σχετίζεται καθόλου με το ζήτημα του προσφυγικού, αφού νησιά που δεν επηρεάστηκαν από το προσφυγικό είδαν μια θεαματική πτώση των αφίξεων όπως π.χ. η Κρήτη, που παρά τις υποδομές που διαθέτει είχε μείωση κατά 12%. 
Ως ενθαρρυντικό βήμα για την τουριστική κίνηση αναφέρθηκε και το γεγονός της ανανέωσης των πτήσεων charter από την Δανία, αρχής γενομένης από τον Μάιο του 2017 έως και τον Οκτώβριο, καθώς και η νέα πτήση charter που δρομολογείται από την Ουγγαρία για το επόμενο καλοκαίρι, παράλληλα με τις προχωρημένες συζητήσεις για πτήσεις charter από την Κύπρο. 
Στη συνέχεια έγινε μακρά συζήτηση με τους επαγγελματίες σχετικά με τα διάφορα προβλήματα που αντιμετώπισαν τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς και για ενέργειες που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν προκειμένου η νέα τουριστική σεζόν να ξεκινήσει από τις αρχές Μάιου 2017.
Στα αποτελέσματα της συζήτησης αυτής αναφέρουμε τα εξής : 
• Η σημαντική αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού την φετινή χρονιά δημιούργησε τις βάσεις για περαιτέρω αύξηση την επερχόμενη τουριστική σεζόν 2017.
• Οι παροχές των υπηρεσιών σε γενικές γραμμές φέτος κρίθηκαν ικανοποιητικές από τους επισκέπτες.
• Η επέκταση της τουριστικής περιόδου του νησιού φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχει άμεση σχέση με το αεροπλάνο σαν μεταφορικό μέσο και ως εκ τούτου είναι ιδιαίτερα σημαντική η συνεχής εργασία σε όλα τα επίπεδα με σκοπό την επέκταση του διαδρόμου.
• Η δημιουργία Συλλόγου ξενοδόχων είναι πλέον ξεκάθαρα επιβεβλημένη προκειμένου να λυθούν πάγια προβλήματα νομιμότητας καταλυμάτων, βελτίωσης των όρων λειτουργίας τους, σωστής ενημέρωσης των στελεχών τους και σοβαρής εκπροσώπησης των επαγγελματιών του κλάδου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
• Τα μονοπάτια των Κυθήρων αποτελούν σημαντικότατο πόλο έλξης για επισκέπτες από το εξωτερικό τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Ως εκ τούτου θα πρέπει να βρεθεί πάγιος τρόπος ετησίως και συγκεκριμένα κατά τον μήνα Απρίλιο να καθαρίζονται και να αποκαθίσταται η σήμανσή τους όπου αυτό χρειάζεται, ώστε να είναι επισκέψιμα τον Μάιο. Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι ο Δήμος θα διαθέσει το ποσόν των 24.000€ για τον καθαρισμό και τη σήμανση μονοπατιών. 
• Οι χωματόδρομοι που οδηγούν στις παραλίες του νησιού θα πρέπει να συντηρούνται νωρίς κατά τους μήνες Απρίλιο ή Μάιο ώστε η πρόσβαση των επισκεπτών με αυτοκίνητο να είναι δυνατή. Επίσης προτείνεται να ενταχθεί στο πρόγραμμα των ετήσιων συντηρήσεων των παραλιών αυτών και η παραλία Άγιος Νικόλαος (Μουδάρι).
• Η λειτουργία των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος θα πρέπει να συνάδει με τις άδειές τους ενώ θα πρέπει να αναζητηθεί νόμιμος τρόπος λειτουργίας της μουσικής στις επιχειρήσεις αναψυχής πέραν του απαρχαιωμένου και ανέφικτου ωραρίου που υπάρχει αυτή τη στιγμή, (11:00’μμ). Επισημαίνεται ότι ο Δήμος έχει εξαντλήσει κάθε είδους νομική διάσταση του συγκεκριμένου θέματος, καθώς όλο το νομικό πλαίσιο που υπάρχει στόχο έχει να προστατεύσει πρώτιστα τον κάτοικο και οικιστή των περιοχών. Είναι βέβαιο ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις χρήζουν επανεξέτασης από το κεντρικό Κράτος, καθώς υπάρχουν περιοχές που συντηρούνται αποκλειστικά από τον τουρισμό και είναι αδιανόητο να μην υπάρχει νυκτερινή ζωή σε αμιγώς τουριστικούς οικισμούς και νησιά. 
• Η έγκαιρη ανάρτηση δρομολογίων των πλοίων και των αεροπλάνων είναι ζωτικής σημασίας για τις κρατήσεις των επισκεπτών, κυρίως από το εξωτερικό και θα πρέπει οι ακτοπλοϊκές και αεροπορικές εταιρείες να συμβάλλουν σε αυτό.
• Λόγω της θέσης τους και των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν σε αυτά, τα Κύθηρα θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν επισκέπτες συνταξιούχους από τις βόρειο ευρωπαϊκές χώρες τους χειμερινούς μήνες για μεγάλα χρονικά διαστήματα, (long stay), και εφ’ όσον βρεθούν καταλύματα που δέχονται να παραμείνουν ανοιχτά τον χειμώνα.
Όπως είναι γνωστό, τα τελευταία 2 χρόνια έχουν γίνει από το Δήμο πολύ σημαντικές κινήσεις εξωστρέφειας και προβολής, οι οποίες έχουν άμεσο ή έμμεσο αντίκτυπο στον τουρισμό. Η έκδοση νέων εντύπων και ηλεκτρονικών μέσων προβολής, η δραστηριοποίηση στα κοινωνικά δίκτυα, η δωρεάν προβολή του νέου βίντεο του Δήμου από τη συνδρομητική πλατφόρμα του ΟΤΕ, η συμμετοχή σε εκθέσεις με σαφή στόχευση και όχι ασύντακτα, η διαρκής συνεργασία με tour operators και πρακτορεία, η σταθερή επιδότηση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων παρά την κακή δημοσιονομική συγκυρία (αύξηση της επιδότησης της ανερχόμενης γραμμής της Καλαμάτας στους 4 μήνες ετησίως κ.λπ.), η καλή οργάνωση των παραλιών σε συνεργασία με την Εγχώριο Περιουσία, η πραγματοποίηση οργανωμένου Φεστιβάλ με δεκάδες ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, η αξιοποίηση της τεράστιας δημοσιότητας από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, οι καίριες παρεμβάσεις σε μεγάλα Μ.Μ.Ε. είναι μερικές μόνο από τις εξωστρεφείς ενέργειες του Δήμου που άμεσα επηρέασαν την τουριστική κίνηση. Παράλληλα ο τουρισμός του νησιού μας επηρεάστηκε θετικά από την εικόνα καθαριότητας και τάξης (π.χ. αποκρουστικά φαινόμενα αφισορρύπανσης σε μεγάλα τουριστικά νησιά), από την επιτυχή αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της λειψυδρίας, από την αποκατάσταση των λακκουβών και την εκτέλεση σημαντικών έργων υποδομής με τουριστικές προεκτάσεις (π.χ. οδοποιία, δρόμοι προς παραλίες, εργασίες στη Νεράιδα), από την αντικατάσταση εκατοντάδων πινακίδων σήμανσης και την απομάκρυνση των παλαιών και κατεστραμμένων και από τη διαρκή μάχη της καθημερινότητας, που παρά το μειωμένο προσωπικό ο Δήμος διεξάγει με επιτυχία. 
Τέλος, ενημερώνουμε ότι έχει προγραμματιστεί η συμμετοχή του Δήμου στις εξής εκθέσεις τουρισμού:
1. Διεθνής Έκθεση Τουρισμού Θεσσαλονίκης PHILOXENIA, 18-20/11/2016
2. Διεθνής Έκθεση Τουρισμού Αθήνας, GREEK TOURISM EXPO, 25-27/11/2016
3. Έκθεση Πολωνίας (Βαρσοβία), GRECKA PANORAMA, 3-4/12/2016
4. Διεθνής Έκθεση Τουρισμού Βιέννης, FERIEN MESSE WIEN, 12-15/01/2017
5. Διεθνής Έκθεση Τουρισμού Ζυρίχης, FESPO ZURICH, 26-29/01/2017 
Παράλληλα, με στόχο την ενίσχυση των Κυθήρων ως προορισμού σε χώρες προέλευσης πτήσεων charter, ο Δήμος μας εξετάζει τη συμμετοχή του και στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού της Δανίας (DANISH TRAVEL SHOW, 24-26/02/2017) και στην Διεθνή Τουριστική Έκθεση της Ουγγαρίας (UTAZAS, 2-5/3/2017). 
Στην παρούσα φάση ο Δήμος μας διαθέτει 3 δίγλωσσες εκδόσεις τουριστικής προβολής: Ελληνικά-Αγγλικά, Ιταλικά-Γερμανικά, Γαλλικά-Ισπανικά, ενώ προγραμματίζει την έκδοση και άλλων 3 δίγλωσσων εντύπων: Ρωσικά-Πολωνικά, Ουγγρικά-Τουρκικά και Δανέζικα-Ολλανδικά. Τα έντυπα του Δήμου έχουν αποσπάσει τις πλέον θετικές κριτικές στις εκθέσεις καθώς αποτελούν μια σύγχρονη παρουσίαση του νησιού, με μοντέρνα σχεδιαστική και γραφιστική άποψη, με ενιαία δομή και κατατοπιστικά κείμενα, ενώ το pockt-size φυλλάδιο με τις παραλίες (μοναδικό στην Ελλάδα) έχει ήδη κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου καθώς αποτελεί έναν σύγχρονο χρηστικό οδηγό για τις περισσότερες παραλίες του νησιού. 
Η επένδυση στην τουριστική και πολιτιστική προβολή αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή της Δημοτικής Αρχής, καθώς ο τουρισμός αποτελεί την βασική πηγή εσόδων της τοπικής οικονομίας και θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση, αλλά πάντα με συγκεκριμένη και σαφή στόχευση και προγραμματισμό και στο πλαίσιο της Εθνικής Πολιτικής Τουρισμού που ασκείται από τον Ε.Ο.Τ. με τον οποίο ο Δήμος μας έχει εξαιρετική συνεργασία.



Δελτίο Τύπου: kythira.gr
Φωτογραφίες: Ειρήνη Βενέρη Τραβασάρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου