Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

ΔΙΚΤΥΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ - 3.000 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΔΜΗΕ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΚΡΗΤΗΣ-ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Στις 3.000 έφτασαν οι υπογραφές που συλλέγονται εδώ κι ενάμιση μήνα εναντίον του υπάρχοντος σχεδιασμού του ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου μέσω εναέριου δικτύου στο τμήμα «ακρωτήριο Μαλέας – Μολάοι».
συγκεκριμένη διασύνδεση, της οποίας το χρονικό όριο υλοποίησης είναι το έτος 2019, κρίνεται –πλην όλων των υπολοίπων- ΚΑΙ περιττή, καθώς στο τρέχον Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΡΑΕ (2017-26), το οποίο με ΦΕΚ έγινε νόμος του Κράτους στις 17 Αυγούστου, ορίζεται ότι έως το 2021 θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί το έργο της διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, το οποίο θα λύσει ουσιαστικά το όποιο πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση της Κρήτης.
Άρα, ποιος ο λόγος να εγκατασταθούν τεράστιοι πυλώνες υψηλής τάσης σε 44 χιλιόμετρα κατά μήκος του Δήμου Μονεμβασίας, όταν δύο χρόνια μετά την υλοποίηση του έργου, η Κρήτη θα ηλεκτροδοτηθεί από το λεγόμενο «μεγάλο καλώδιο» που θα τη συνδέει με την Αττική;
Αποδεικνύεται, πλέον, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι στόχος δεν είναι τίποτε άλλο παρά η εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή, που στην παρούσα φάση δεν προχωρούν καθότι το δίκτυο της Πελοποννήσου είναι κορεσμένο.
Εκπροσωπώντας τις 3.000 των συνδημοτών και συμπολιτών μας που υπέγραψαν το κάτωθι κείμενο ζητώντας την ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ της Χερσονήσου του Μαλέα, στους όποιους ενεργειακούς σχεδιασμούς, δηλώνουμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νομικό και άλλο μέσο, προκειμένου να μην υλοποιηθούν σχεδιασμοί που θα καταστρέψουν τον τόπο μας.
Η θέση κάθε βουλευτή, πολιτευτή, εκπροσώπου της Τοπικής ή Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης θα δημοσιοποιείται, ούτως ώστε οι 3.000 συνδημότες – συμπολίτες μας που υπέγραψαν το κάτωθι κείμενο, να τη γνωρίζουν, όπως δικαιούνται.

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο:
S.O.S. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ
ΟΧΙ στους πυλώνες και τα δίκτυα υψηλής τάσης, ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες

Εμείς οι υπογράφοντες εκπέμπουμε S.O.S. για την περιοχή του Δήμου Μονεμβασίας, διότι απειλείται από τον σχεδιασμό του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ, εταιρεία θυγατρική της ΔΕΗ), ο οποίος προκρίνει την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο μέσω δικτύων υψηλής τάσης και πυλώνων κατά μήκος του Δήμου μας.
Λαμβάνοντας υπόψιν:
  • τις αρνητικές για τον συγκεκριμένο σχεδιασμό αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μονεμβασίας και του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου
  • το κείμενο διαμαρτυρίας των δεκάδων κοινωνικών φορέων και συλλόγων που έχει αποσταλεί προς τα Υπουργεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες
  • τις έντονες αντιδράσεις των δημοτών του Δήμου Μονεμβασίας κατά την πρόσφατη ενημέρωση από τους θεσμικούς φορείς του ΑΔΜΗΕ και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Νεάπολη, 25 Ιουλίου 2016)
ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ προς πάσα κατεύθυνση τα εξής:
Ο «βιασμός» του ιστορικού τοπίου με δίκτυα και πυλώνες υψηλής τάσης, αλλά και τα αιολικά «πάρκα» που εξ αντικειμένου θα ακολουθήσουν (τα οποία αντιμάχεται χρόνια η τοπική κοινωνία), θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για την υγεία των κατοίκων, την ποιότητα της ζωής τους, το περιβάλλον και την ήπια αγροτική και τουριστική οικονομία της περιοχής. Που ήδη έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή από την πύρινη λαίλαπα της 17ης Ιουλίου του 2015.
Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Κρήτης, εάν αυτό είναι το ζητούμενο, μπορεί κάλλιστα να εξυπηρετηθεί με ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ εντελώς της χερσονήσου του Μαλέα, που αποτελεί υπό κήρυξιν Περιφερειακό Πάρκο και «Τοπίο Διεθνούς Εμβέλειας».
Οι «πυλώνες» του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής του Δήμου Μονεμβασίας ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΞΟΥΝ με δίκτυα και πυλώνες υψηλής τάσης και ανεμογεννήτριες.
Δεν θα δεχθούμε την καταστροφή του τόπου μας.

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ – ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ και ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ της ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου