Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

ΟΙ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΚΥΘΗΡΙΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΠΑΝΟΥ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ 2.10.2016

 Με μια σεμνή τελετή ο Δήμος Κυθήρων, το Γενικό Επιτελείο Στρατού και η Παγκρήτιος Ένωση τίμησαν τον γενναίο Στρατηγό Πάνο Κορωναίο, Κυθήριο στην καταγωγή και Αρχηγό της Κρητικής Επανάστασης στο Ρέθυμνο με αφορμή την συμπλήρωση 150 ετών από το Ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου (1866). 
Το Γ.Ε.Σ. εκπροσώπησε ο Υποστράτηγος κ. Ιωάννης Μακρής, Κλαδάρχης Β΄ Κλάδου της ΑΣΔΥΣ, ενώ άγημα από το ΚΕΕΜ Σπάρτης απέδωσε στρατιωτικές τιμές ενώπιον της προτομής του Στρατηγού Κορωναίου στον Ποταμό Κυθήρων, τα αποκαλυπτήρια της οποίας έκανε ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος στις 22/5/1911.
Στεφάνια κατατέθηκαν από τον Δήμαρχο Κυθήρων κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη, τον Υποστράτηγο κ. Ιωάννη Μακρή και τον Πρόεδρο της Παγκρητίου Ενώσεως κ. Γεώργιο Μαριδάκη ενώ η Φιλαρμονική Ποταμού παιάνισε τον Εθνικό Ύμνο τον οποίον έψαλλαν οι στρατιώτες του αγήματος και ο παριστάμενος κόσμος. Χαιρετίζοντας την εκδήλωση εκ μέρους του Αρχηγού Γ.Ε.Σ. ο Υποστράτηγος κ. Μακρής τόνισε την ανάγκη και σπουδαιότητα διατήρησης της ιστορικής μνήμης για την πορεία του Έθνους μας, ενώ ο Πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως κ. Μαριδάκης εστίασε στην μεγάλη προσφορά του Στρατηγού Κορωναίου όχι μόνο στην απελευθέρωση της Κρήτης αλλά στην Ελλάδα ολόκληρη.
Ο Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης, αφού ανέφερε συνοπτικά τα βασικά βιογραφικά στοιχεία του Στρατηγού Κορωναίου, τόνισε ιδιαίτερα την πολιτική του δράση καθώς και το γεγονός ότι συμμετείχε ενεργά στα σημαντικότερα πεδία των μαχών του 19ου αιώνα, ενός αιώνα κατά τον οποίον η Χώρα μας δοκιμάστηκε από σειρά πολέμων και αναταραχών.
Τέλος ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην διοργάνωση της εκδήλωσης και αντήλλαξε αναμνηστικά δώρα με τον εκπρόσωπο του Γ.Ε.Σ. και την Παγκρήτιο Ένωση. 
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με 2 ριζίτικα τραγούδια αφιερωμένα στο Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου από τα μέλη της χορωδίας της Παγκρητίου Ενώσεως.




Επιμέλεια δημοσίευσης: Παναγιώτης Μπαχτής
Δελτίο Τύπου: kythira.gr
Φωτογραφίες: Eιρήνη Βενέρη Τραβασάρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου