Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016 & ΜΑΪΟΣ 2017

Το Γραφείο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Πειραιώς και Νήσων σχεδίασε μια σειρά εκπαιδευτικών – επικοινωνιακών δράσεων που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου και στο ευρύ κοινό. 
Οι δράσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν στο νησί τον Οκτώβριο 2016 και τον Μάιο του 2017 αποσκοπούν να φέρουν σε επαφή τους κατοίκους του νησιού με τα μνημεία και την ιστορία του τόπου τους.

Για την πρώτη περίοδο, Οκτώβριος 2016, έχουν προγραμματιστεί οι ακόλουθες δράσεις
Α. Ημερίδα για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Δευτέρα 10/10/16
Στο πλαίσιο της ημερίδας οι εκπαιδευτικοί θα ενημερωθούν για τα εκπαιδευτικά προγράμματα και το εκπαιδευτικό υλικό που σχεδιάστηκε για το Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων και θα ξεναγηθούν στο Μουσείο.
Β. Εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων
11 – 13 Οκτωβρίου 2016 
1.«Με υφάδι και στημόνι» 
Θέμα του προγράμματος είναι η πανάρχαια τέχνη της υφαντικής, και οι πρώτες ύλες για την κατασκευή των υφασμάτων. Μέσα από τα εκθέματα του μουσείου οι μαθητές γνωρίζουν τα εργαλεία για την κατασκευή των υφασμάτων και προσεγγίζουν τον κόσμο της αρχαίας ελληνικής ένδυσης. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της Α’ Γυμνασίου
2. «Πρόσκληση σε συμπόσιο» 
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει θέμα τη διατροφή στην αρχαία Ελλάδα, τα μαγειρικά σκεύη και τα σερβίτσια, το καθημερινό φαγητό και το φαγητό ως στοιχείο της θρησκευτικής και κοινωνικής ζωής. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων Γυμνασίου και Λυκείου.
3.«Προσευχές και τάματα σε ψηλή κορφή» 
Με αφορμή τα ευρήματα του ιερού κορυφής στον Άγιο Γεώργιο στο Βουνό, παρουσιάζεται το θέμα της θρησκείας και λατρείας στους μινωικούς χρόνους. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων Γυμνασίου και Λυκείου.
Μόνιμη Έκθεση Οικοσήμων, Κάστρο Κυθήρων
14 Oκτωβρίου 2016
«Οικόσημα και ιστορίες παλαιών οικογενειών από τα ενετικά Κύθηρα». Με αφορμή τα κυθηραϊκά οικόσημα συζητάμε για την ενετική κοινωνία των Κυθήρων και αναζητούμε μέσα στον οικισμό τα ίχνη των αριστοκρατικών οικογενειών της ενετοκρατίας.
Γ. Εκδήλωση για το ευρύ κοινό
Κυριακή 16 Οκτωβρίου, 10 π.μ. – 12 μ.μ
«Με πηλό και με φωτιά». Οι αρχαίοι αγγειοπλάστες συναντούν τους σύγχρονους ομότεχνούς τους σε μια εκδήλωση που εντάσσεται στο πλαίσιο της επικοινωνιακής δράσης του ΥΠΠΟΑ Περιβάλλον και Πολιτισμός 2016. Το φετινό θέμα του εορτασμού είναι η φωτιά και είναι η πρώτη φορά που τα Κύθηρα θα συμμετάσχουν σε μια πανελλαδικής εμβέλειας δράση. 
Το πρωί της Κυριακής 16/10 το κοινό ξεκινώντας από το Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων, θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την τέχνη του πηλού στα προϊστορικά χρόνια και στη συνέχεια να επισκεφθεί ένα σύγχρονο εργαστήριο κεραμικής.

Πηγή: Kythera Library (facebook)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου