Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

ΣΤΡΑΤΟΣ ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΛΑΒΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΑΛΑΜΟ

Τις τελευταίες ημέρες καταβάλλεται από το προσωπικό του Δήμου, τους αιρετούς και τους ιδιώτες υδραυλικούς τεράστια προσπάθεια για την αποκατάσταση της υδροδότησης στην περιοχή του Καλάμου, η οποία οφείλεται στην βλάβη η/μ εξοπλισμού (σε όλη τη θερινή περίοδο η υδροδότηση του Καλάμου ήταν διαρκής και απρόσκοπτη). 
Τα μηχανήματα που χάλασαν έχουν παραγγελθεί στην Αθήνα καθώς δεν υπήρχαν στα Κύθηρα και έτσι ευελπιστούμε ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί. 
Προχτές έγινε μεγάλη προσπάθεια να σταλεί νερό από άλλη γεώτρηση (Λιναροβροχία) όμως το δίκτυο έσπασε και η προσπάθεια δεν είχε επιτυχή κατάληξη. Παράλληλα όπως είναι γνωστό η γεώτρηση της Χάλας είναι από το Μάιο παντελώς ανενεργή γεγονός που οφείλεται αφενός στην μεγάλη ξηρασία, αφετέρου στην αλόγιστη υπεράντληση των τελευταίων ετών. Η διερευνητική γεώτρηση που έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο στη θέση "Παναγία Οδηγήτρια" δεν είχε επιτυχή εξέλιξη, ήταν δυστυχώς άγονη. Η γεώτρηση που υδροδοτεί τον Κάλαμο βγάζει πλέον ελάχιστο νερό και έχει διαρκώς μειωτική τάση, καθώς μετά από έλεγχο και αλλαγή της αντλίας, διαπιστώθηκε ότι δεν μπορεί να γίνει άντληση λόγω πτώσης του υδροφόρου ορίζοντα. Είναι επίσης γεγονός ότι ορισμένοι εξακολουθούν να ποτίζουν περιβόλια και κήπους παρά την απαγόρευση και το μεγάλο πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετωπίστηκε υποδειγματικά και με επιτυχία κατά την θερινή περίοδο, στην οποία είχαμε 47% αύξηση των επισκεπτών και ελάχιστα προβλήματα υδροδότησης παρά το γεγονός ότι σημειώθηκαν οι λιγότερες βροχοπτώσεις των τελευταίων 30 ετών. 
Σε όσους συνέβαλαν σε αυτήν την άρτια προετοιμασία και αντιμετώπιση οφείλω δημοσίως ένα μεγάλο και ειλικρινές ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
Οφείλω επίσης να εκφράσω δημόσια μομφή για όσους εξακολουθούν συστηματικά να συμπεριφέρονται ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΑ σπαταλώντας το νερό της ύδρευσης για αλλότριες χρήσεις πιστεύοντας ότι επειδή τελείωσε το καλοκαίρι, σταμάτησε και το πρόβλημα! Μόνο έτσι δεν είναι! Αν δεν βρέξει το πρόβλημα θα είναι τεράστιο και η αντιμετώπισή του πολύ δύσκολη καθώς είναι ξεκάθαρα ένα φυσικό φαινόμενο που καλό θα ήταν να μείνει έξω από παραταξιακές και πολιτικές αντιπαραθέσεις (αλήθεια, ΤΙ σχέση μπορεί να έχουν οι άλλες ποικίλες δράσεις του Δήμου όπως οι πινακίδες σήμανσης με την βλάβη του δικτύου του Καλάμου;;; Αν σταματήσουμε να βάζουμε ταμπέλες θα ξαναβγάλει νερό η Χάλα;;; Και γιατί δεν ακούμε τίποτα για την επί σειρά ετών εγκατάλειψη και των πινακίδων σήμανσης και του δημοτικού φωτισμού (δείτε την Πλατεία της Χώρας και άλλες πλατείες πώς τις παραλάβαμε και πώς είναι σήμερα) και γενικά του δημόσιου χώρου στο νησί;;;

Τέλος είναι αυτονόητο ότι λόγω της ξηρασίας που θα υπάρχει σύμφωνα με τους επιστήμονες στα επόμενα χρόνια σε όλη τη Νότιο Ελλάδα (πρόβλεψη γνωστή εδώ και πολλά χρόνια), πέρα από τις ενέργειες και τις δράσεις των Δήμων, των Περιφερειών και του Κράτους, απαιτείται και ενεργοποίηση των πολιτών. 
Εκτός λοιπόν από την αναντίρρητη ανάγκη οικονομίας του νερού από όλους και σε όλα τα επίπεδα, υπάρχει και η ανάγκη εξασφάλισης ύδατος από τους ιδιώτες κυρίως σε έκτακτες περιστάσεις όπως π.χ. συμβαίνει τώρα με τον Κάλαμο. Με επιστολή μου προς τον αρμόδιο Υπουργό πριν λίγους μήνες ζήτησα επίσημα να ψηφιστεί διάταξη νόμου σύμφωνα με την οποία δεν θα εκδίδεται άδεια οικοδομής (κυρίως σε ό,τι αφορά μεγάλες οικοδομές) αν δεν υπάρχει σαφής πρόβλεψη δεξαμενής συγκεκριμένων κυβικών, τα οποία θα προκύπτουν με βάση τα τ.μ. της οικοδομής και την μέση ημερήσια κατανάλωση νερού ενός ενήλικα. Είναι απορίας άξιον να δαπανώνται σημαντικά ποσά για την ανέγερση οικοδομών αλλά να μην υπάρχει πρόβλεψη δεξαμενής έστω 10-20 κυβικών που σε έκτακτες περιστάσεις (κυρίως βλάβες) θα τους λύνει το πρόβλημα χωρίς να επιβαρύνεται το δημοτικό δίκτυο. 
Μια Δημοτική Αρχή δεν έχει στόχο μόνο να διορθώνει τις βλάβες (κάτι που γίνεται έτσι και αλλιώς) αλλά και να προτείνει θεσμικές λύσεις κοιτώντας το μέλλον. 
Στη Χώρα αυτή πρέπει επιτέλους να αποκτήσουμε και μακροπρόθεσμη σκέψη, πέρα από τις κοντόφθαλμες πρακτικές στις οποίες συνηθίσαμε τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: Στράτος Χαρχαλάκης (facebook)
Φωτογραφία αρχείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου