Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΒΟΜΑΛΙΑ - ΠΝΟΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Στις 2.000 έφτασαν φέτος το καλοκαίρι οι επισκέπτες που ξεναγήθηκαν επισήμως από τους ξεναγούς στο Απολιθωμένο Δάσος της Αγίας Μαρίνας, στον Καβομαλιά.
Πολλοί περισσότεροι ήταν εκείνοι που έφτασαν εκεί, αψηφώντας τις δυσκολίες των 4 χιλιομέτρων του -καλού, πάντως- χωματόδρομου. Για να περιδιαβούν μόνοι τους σ' αυτόν τον χώρο που, πραγματικά, προκαλεί δέος και θαυμασμό.
Δεδομένου, λοιπόν, ότι ο αριθμός των επισκεπτών αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο, αναρωτιέται πράγματι κανείς τι θα σήμαινε για την ανάπτυξη στα Βάτικα και τη Λακωνία εν γένει, το Ενημερωτικό Κέντρο του Απολιθωμένου Δάσους να λειτουργούσε ΟΛΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ κι όχι μονάχα δύο μήνες κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Καθώς είναι τεράστιο το ενδιαφέρον σχολείων, ορειβατικών και άλλων συλλόγων για περιηγήσεις, όλες τις εποχές του έτους.
...Τι θα σήμαινε για την ανάπτυξη του τόπου το Απολιθωμένο Δάσος της Αγίας Μαρίνας να κατοχυρωνόταν ως "Φυσικό Μνημείο" (δυστυχώς, οι διαδικασίες δεν προχωρούν χρόνια τώρα), να προστατευόταν όπως του αξίζει και να γίνονταν επιτέλους τα απαραίτητα έργα υποδομής στον χώρο (ηλεκτροδότηση, περιπατητικές διαδρομές με ενημερωτικές πινακίδες).
Και, πράγματι, σκέπτεται κανείς τι θα σήμαινε για τον τόπο η δημιουργία ενός Γεωλογικού Μουσείου, που θα συνέδεε το Απολιθωμένο Δάσος της Αγίας Μαρίνας με το Σπήλαιο του Αγίου Ανδρέα στην Καστανιά, αναδεικνύοντας τα σπάνια γεωλογικά φαινόμενα της περιοχής του Καβομαλιά.

...Όσοι ψάχνουν την "ανάπτυξη", ιδού η Ρόδος.

Λακωνικό Δίκτυο (facebook)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου