Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

ΣΤΡ. ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ-''ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΟΥΔΕΜΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΈΧΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ...ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΟΙ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΑΝ ΛΟΓΩ ΚΑΙΡΟΥ''

Δεν μπορώ να κατανοήσω τί σχέση έχει η Δημαρχία ενός τόπου με την παρέλαση των μαθητών. Οι Δημοτικές Αρχές ουδεμία διοικητική σχέση έχουν με τα σχολεία, είναι υπεύθυνες μόνο για την κτιριακή συντήρηση των σχολικών μονάδων και τίποτε άλλο. Σε πολλές περιοχές της Χώρας οι παρελάσεις ματαιώθηκαν λόγω καιρού. 
Σε περιπτώσεις αργίας, η μετακίνηση των μαθητών γίνεται με ευθύνη των γονέων και κυρίως των καθηγητών και διευθυντών, που φέρουν τεράστια ευθύνη για την ασφάλεια των παιδιών. Αν τη στιγμή της παρέλασης έσπαγε ένα κλαδί από τα 10 μποφώρ αέρα που φύσαγε και έπεφτε στο κεφάλι ενός παιδιού, τότε σίγουρα ορισμένοι θα είχαν εντελώς διαφορετική άποψη. Και δεν είναι η πρώτη φορά που ματαιώνεται η παρέλαση στο νησί μας, ο Αντιδήμαρχος κ. Κομηνός ως Λυκειάρχης των Κυθήρων επί σειρά ετών αναφέρει ότι τουλάχιστον άλλες 6 φορές έχει συμβεί αυτό στο παρελθόν σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει. Όποιος θέλει μπορεί να τον ρωτήσει. Η ευθύνη του Δήμου εξαντλείται στην έκδοση του προγράμματος εορτασμού και στην προετοιμασία των χώρων όπου αυτός διεξάγεται, όχι στην παρέλαση των μαθητών που είναι ευθύνη των σχολείων και των γυμναστών τους. Εξάλλου όλες οι αποφάσεις και εγκύκλιοι που αφορούν τις μαθητικές παρελάσεις εκδίδονται από το 1974 μέχρι σήμερα από το Υπουργείο Παιδείας και όχι από τους Δήμους. Με μία πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορεί να το διαπιστώσει ο καθένας. 
Η τιμή στους ήρωές μας δεν μπορεί να εξαντλείται βέβαια στις παρελάσεις ή στους εθιμικούς εορτασμούς και μόνον, αλλά πρέπει να γίνεται πράξη στον καθημερινό μας βίο επί 365 μέρες το χρόνο, στα επαγγέλματά μας και στις δουλειές μας, στα σπίτια και στις οικογένειές μας, στον δημόσιο και ιδιωτικό μας βίο, που εκεί καλούμαστε οι σύγχρονοι νεοέλληνες να αποδείξουμε αν όντως τιμούμε ουσιαστικά και όχι τυπολατρικά το αληθινό νόημα του ηρωισμού των προγόνων μας. 
Τέλος θα ήταν χρήσιμο να μάθουμε για ποιο λόγο η Επίσημη Δοξολογία ξεκίνησε τουλάχιστον 15 λεπτά ενωρίτερα από την ώρα που αναγραφόταν στο πρόγραμμα (11:00) με αποτέλεσμα η άφιξη του Δημάρχου και των περισσοτέρων επισήμων να συμπέσει σχεδόν με τη λήξη της Δοξολογίας, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά, χωρίς ωστόσο να σχολιάσω αρνητικά το γεγονός αυτό δημοσίως.

Πηγή: Στράτος Χαρχαλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου