Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 25.10.2016

Τις συμβάσεις για την εκτέλεση νέων έργων υπέγραψε ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Προϋπολογισμού του Δήμου μας.
Συγκεκριμένα συμβασιοποιήθηκαν τα εξής έργα:
1. Επισκευή Κτιρίου Νηπιαγωγείου Κυθήρων, με προϋπολογισμό σύμβασης μετά την έκπτωση 6.900,00€ (προϋπολογισμός προ εκπτώσεως 10.000,00€) και προθεσμία περάτωσης 4 μήνες.
2. Καθαρισμός, Στεγάνωση, Ανακαίνιση Δεξαμενών και Αντλιοστασίων Δ.Κ. Αντικυθήρων, με προϋπολογισμό σύμβασης μετά την έκπτωση 10.680,00€ (προϋπολογισμός προ εκπτώσεως 12.000,00€) και προθεσμία περάτωσης 5 μήνες.
3. Συντήρηση και Επισκευή Ομβροδεξαμενής Κόκκινου Λάκκου Αντικυθήρων, με προϋπολογισμό σύμβασης μετά την έκπτωση 7.800,00€ (προϋπολογισμός προ εκπτώσεως 10.000,00€) και προθεσμία περάτωσης 5 μήνες.
Επισημαίνεται ότι μετά την αιφνιδιαστική αλλαγή του νομικού πλαισίου διεξαγωγής διαγωνισμών με το Ν. 4412/2016, ο οποίος δημοσιεύθηκε στις 08-08-2016 χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση των Δήμων, όλοι οι Δήμοι της Χώρας αναγκάστηκαν να ματαιώσουν δημοπρασίες έργων και αναθέσεις μελετών μέχρι την έκδοση νέων πρότυπων διακηρύξεων και σχετικών εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων. 
Ο Δήμος Κυθήρων ματαίωσε δημοπρασίες πολύ μεγάλων και σημαντικών έργων (Δημοτικό Μέγαρο Ποταμού, Αστικό Σχολείο, Φωτισμός Καψαλίου) αναμένοντας την επικαιροποίηση 14 μελετών με βάση το νέο Νόμο, ενώ κωλύεται προς το παρόν να προβεί στην ανάθεση εκπόνησης μελετών για πολύ σημαντικά έργα καθώς η ανάθεση μελετών με το νέο νόμο γίνεται πλέον με ηλεκτρονική κλήρωση και η σχετική εφαρμογή δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί από το αρμόδιο Υπουργείο. Καθώς το οικονομικό έτος τελειώνει, όσα έργα δεν δημοπρατήθηκαν φέτος, θα μεταφερθούν στο νέο Προϋπολογισμό και θα δημοπρατηθούν στις αρχές του νέου έτους, αφού πρόκειται για έργα που ο Δήμος μας ωρίμαζε και αδειοδοτούσε επί σειρά μηνών σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας και τους Τεχνικούς του Συμβούλους και συνεργάτες. Από τις 08-08 και μετά αναγκαστήκαμε να ματαιώσουμε την δημοπράτηση 14 σημαντικών έργων και υπηρεσιών, συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1.000.000€, αναμένοντας την προσαρμογή των διακηρύξεων και μελετών στο νέο νομικό πλαίσιο, που δυστυχώς αιφνιδιάσε το σύνολο της Αυτοδιοίκησης Α΄και Β΄Βαθμού οδηγώντας χιλιάδες έργα σε όλη την Ελλάδα σε ματαίωση και στασιμότητα. 
Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι το ζήτημα του τρόπου εφαρμογής του νέου Νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις (Ν.4412/16) αλλά και των προβλημάτων που αυτός επέφερε στο σύνολο της Αυτοδιοίκησης και ειδικά στους μικρούς Δήμους, τέθηκε από τη Δημοτική Αρχή με πολύ λεπτομερή τρόπο και στην πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού κ. Τέρενς Κουίκ στα Κύθηρα, όπου ο Δήμαρχος παρέδωσε σχετικά υπομνήματα και αιτήματα. Ήδη, λίγες μόλις ημέρες μετά, και αφού ο κ. Κουίκ μετέφερε αυτούσια τα αιτήματα στον αρμόδιο Υπουργό κ. Χρήστο Σπίρτζη, το αρμόδιο Υπουργείο προχώρησε στην έκδοση διευκρινιστικών εγκυκλίων και αποφάσεων σχετικά με το νέο Νόμο 4412/16 που ήδη έχουν διευκρινίσει πάρα πολλά ζητήματα εφαρμογής του νέου νομικού πλαισιού, προς ικανοποίηση των αιτημάτων των Δήμων.

Δείτε τον πίνακα εκτέλεσης του προϋπολογισμού εδώ.

Πηγή: kythira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου