Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 16.5.2019

Λύνεται, με απόφαση του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου, ένα χρόνιο πρόβλημα -που αναδείχθηκε και εντάθηκε με την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών- και αφορά στονχαρακτηρισμό εκτάσεων με φρυγανική βλάστηση.
Με την συγκεκριμένη απόφαση, μετά από ομόφωνη γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών, εκτάσεις με φρυγανική βλάστηση χωρίς δασική βλάστηση ή στις οποίες η δασική βλάστηση δεν ξεπερνά ενδεικτικά το 15% της έκτασης θα πρέπει να χαρακτηρίζονται μόνο ως χορτολιβαδικές και όχι ως δάση ή δασικές εκτάσεις. Με βάση τη σημερινή απόφαση εκτάσεις που για παράδειγμα έχουν χαρακτηριστεί ως ΑΔ (δασωμένοι αγροί) πρέπει να γίνουν ΑΧ (αγροί που μετατράπηκαν σε χορτολίβαδα), οπότε, όπως προβλέπει ο νόμος, χαρακτηρίζονται αυτόματα ΑΑ (άλλες χρήσεις, δλδ αγροτικές από το 1945 και σήμερα), και άρα τίθενται εκτός προστατευτικού πλαισίου της δασικής νομοθεσίας.
Η απόφαση αυτή είναι απόλυτως σύμφωνη με το περιεχόμενο και το σκεπτικό των αντιρρήσεων κατά της ανάρτησης των Δασικών Χαρτών που έχουν υποβάλλει ο Δήμος Κυθήρων και η Εγχώριος Περιουσία, δικαιώνοντας τις έως σήμερα σχετικές ενέργειες και πράξεις τους. Το σκεπτικό των αντιρρήσεων ακριβώς για τον απαράδεκτο χαρακτηρισμό των φρυγανικών εκτάσεων ως δασικών στα Κύθηρα και ως μη δασικών σε άλλες νησιωτικές περιοχές (π.χ Κυκλάδες) είχαν αναπτύξει ο Δήμαρχος Κυθήρων και η Τεχνικός Σύμβουλος του Δήμου τόσο στην αρμόδια Δ/νση Δασών όσο και στον αρμόδιο Υπουργό, με σειρά υπομνημάτων, παρεμβάσεων και διαμαρτυριών. Να σημειώσουμε, βέβαια, ότι σημαντικό ρόλο στην λήψη της σχετικής απόφασης είχε η πολύ συγκροτημένη παρέμβαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που ήταν και η πρώτη χρονικά που αντιμετώπισε το πρόβλημα.
Με βάση την απόφαση αναμένονται -ευελπιστούμε σύντομα- διορθώσεις στους δασικούς χάρτες για Κύθηρα και Αντικύθηρα.

Πηγή: kythira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου