Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

«ΚΥΘΗΡΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ, ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΔΩ» ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 11/09/2019

Η συμμετοχή μας στο νέο δημοτικό συμβούλιο  έχει στόχο την επίλυση προβλημάτων, την έκφραση της πραγματικής πλειοψηφίας των δημοτών και την συμμετοχή όσων εργάζονται για την πρόοδο των νησιών μας.
Με αυτό το σκεπτικό αποφασίσαμε να απέχουμε απο την διακοσμητική θέση στο προεδρείο αλλά να χρησιμοποιήσουμε την θέση μας στην οικονομική επιτροπή για να ελέγχουμε καλύτερα ένα όργανο που απέκτησε υπερεξουσίες μέσω της  “αντιμεταρρύθμισης” που ψήφισε η κυβέρνηση της Νεας Δημοκρατίας. Με μια διαδικασία fast track, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με την κοινωνία και τους φορείς της, νομοθετούν αυτά τα “ωραία” και πρωτοφανή αντιδημοκρατικά, υποτίθεται χάριν της “κυβερνησιμότητας”.
Ο φόβος της απλής αναλογικής, δηλαδή της ισότιμης δημοκρατικής έκφρασης των πολιτών και η καλλιέργεια της κουλτούρας συναίνεσης, συμμετοχής και συναπόφασης στις τοπικές κοινωνίες ξορκίζεται  στο όνομα “καθαρών προγραμμάτων”.
Με προφανή προβλήματα συνταγματικότητας καταργήθηκε η διάταξη  όπου κάθε απόφαση των εκτελεστικών οργάνων υπόκειται στον άμεσο έλεγχο των συλλογικών οργάνων της αυτοδιοίκησης. Μεταφέρθηκαν υπερεξουσίες στον Δήμαρχο και στα υπ’ αυτόν διορισμένα όργανα.
Αφαιρέθηκε το πάγια νομοθετημένο, σε όλο το προηγούμενο νομικό πλαίσιο της Τ.Α.  δικαίωμα του δημοτικού συμβουλίου με απόλυτη πλειοψηφία των μελών του, να ζητήσει άσκηση της όποιας αρμοδιότητας της Οικονομικής Επιτροπής.
Οι σοβαρότερες αρμοδιότητες της οικονομικής επιτροπής έγιναν αποκλειστικές χωρίς δυνατότητα ελέγχου (έγκρισης) από το Δημοτικό Συμβούλιο. Όπως η αρμοδιότητα εκπόνησης του ετήσιου προγράμματος προσλήψεων, η διευκόλυνση καταβολής των οφειλών πάνω από 150.000 €!!!, η διαγραφή χρεών και η απαλλαγή προστίμων, τη δυνατότητα εξωδικαστικού συμβιβασμού ή κατάργηση δίκης, οφειλών έως 60.000 € από ιδιώτες, η έγκριση των ισολογισμών των νομικών προσώπων (που και αυτά διορίζονται με πλειοψηφία από τον Δήμαρχο, άρθρο 6).
Το σύστημα πελατειακών σχέσεων ξαναχτίζεται αλλά τώρα ονομάζεται “κανονικότητα”.
Καταργήθηκε η πρόσφατη ψήφος των πολιτών στην 4η κάλπη των κοινοτικών εκλογών. Αφαιρέθηκε κάθε δικαίωμα απόφασης, των συμβουλίων των τοπικών κοινοτήτων για την περιοχή τους. Πρόδηλα αντισυνταγματικό ότι διορίζει εκ των υστέρων, μετά την εκλογή και με γνωστά τα ονόματά τους, προέδρους των τοπικών κοινοτήτων.
Τέλος, κατά παράβαση κάθε έννοιας ισονομίας ψήφου, δίνεται η δυνατότητα συμπράξεων παρατάξεων, μόνο όταν συμπράττουν με την παράταξη του Δημάρχου!!!!
Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις εμείς ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΔΩ και προωθούμε τα ώριμα αιτήματα της κοινωνίας μας με διαφάνεια, ήθος και πίστη στις αρχές της ισονομίας, συμμετοχής και συνεργασίας με τους συμπολίτες μας.

Δημήτρης Κοντολέων
Γιώργος Διδυμιώτης

Πηγή: Μάνος Τριφύλλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου