Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ, ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Το απόγευμα της Πέμπτης 19/9 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κυθήρων έγινε η επίσημη τελετή υπογραφής των συμβολαίων παραχώρησης έκτασης 30 στρεμμάτων στα Αντικύθηρα από την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας προς το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, με την παρουσία των Προέδρων των δύο θεσμών κ. Κομηνού και κ. Πλειώνη αντίστοιχα.
Στην εκδήλωση επρόκειτο να ήταν παρών και ο αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Χρίστος Δήμας, που όμως δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω έκτακτου κωλύματος.
Με την υπογραφή των συμβολαίων, επισφραγίζεται μια σκληρή δουλειά δύο ετών, που ξεκίνησε μετά από την πρόταση του ΕΑΑ για τη δημιουργία στα Αντικύθηρα του Εθνικού Παρατηρητηρίου της Ελλάδος για την Κλιματική Αλλαγή, μιας επιστημονικής υποδομής πανευρωπαϊκής σημασίας, που αντίστοιχή της δεν υπάρχει σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Το συγκεκριμένο project, για το οποίο αναμένεται τελική έγκριση χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) στελέχη της οποίας παρέστησαν στην τελετή, εμπεριέχει ταυτόχρονα και μια σημαντική κοινωνική προέκταση, αφού στην πλήρη ανάπτυξη του (σε ορίζοντα 5 έτων) θα διαθέτει μόνιμο επιστημονικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, θα μπορεί να φιλοξενήσει τουλάχιστον 25 άτομα, θα διαθέτει συνεδριακό κέντρο και προφανώς θα σταθεί ίσως η πιο σημαντική αφορμή για την ανακοπή της φθίνουσας πληθυσμιακής πορείας των Αντικυθήρων.
Σε δηλώσεις τους, τόσο ο Πρόεδρος του ΕΑΑ Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Μανώλης Πλειώνης, όσο και ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, τόνισαν την τεράστια επιστημονική, ακαδημαϊκή και κοινωνική σημασία του εγχειρήματος, που αυτή τη στιγμή αποτελεί μία από τις κορωνίδες της εθνικής πολιτικής σε ζητήματα γεωεπιστημών και περιβάλλοντος.
Ο Δήμος Κυθήρων θα συνεχίσει να στηρίζει ένθερμα το εθνικής σημασίας αυτό εγχείρημα που δημιουργεί νέα επιστημονικά αλλά και χρηματοδοτικά δεδομένα για το Δήμο μας, καθώς μεταξύ άλλων ο Δήμος και το ΕΑΑ συνεργάζονται ήδη σε ζητήματα ενεργειακής μετάβασης και αυτονόμησης των Κυθήρων και ιδιαίτερα των Αντικυθήρων, όπου η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος είναι από τις πλέον κοστοβόρες πανευρωπαϊκά.
Η εκδήλωση καλύφθηκε από το ΤΣΙΡΙΓΟ FM και το PHOTO CERIGO.




















και το video της εκδήλωσης:


Επιμέλεια δημοσίευσης: Παναγιώτης Μπαχτής
Πηγή: Δήμος Κυθήρων
Φωτογραφίες: Ρενάτα Πανταζίδου - PhotoCerigo
Κάμερα - επιμέλεια: Βαλέριος Καλοκαιρινός - PhotoCerigo
Video: PhotoCerigo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου