Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

ΚΥΘΗΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΘΗΝΩΝ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ 24/9

Ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών,  την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019 τίμησε στη Μητρόπολη των Αθηνών, όπως κάθε χρόνο, τη χάρη της Παναγίας  Μυρτιδιώτισσας. Μεγάλος αριθμός κυθηρίων και φίλων παρακολούθησαν με κατάνυξη και συγκίνηση τη Θεία Λειτουργία.
Ακολούθησε η ευλογία των άρτων και στο τέλος η Πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Βασιλική Σαμίου-Φλωροπούλου απηύθυνε χαιρετισμό:
«Αιδεσιμότατε, αγαπητοί συμπατριώτες και φίλοι. Μας έφερε πάλι εδώ η ολόθερμη πίστη μας και ο βαθύτατος σεβασμός μας στην Παναγία Μυρτιδιώτισσα, την Παναγία των Κυθηρίων, την αγαπημένη προστάτιδα όλων των Κυθηρίων. Είναι αυτή, που αιώνες ολόκληρους ομορφαίνει τον χρόνο μας και δίνει νόημα στη ζωή μας, που μας ωθεί να υπερβούμε τον εαυτό μας, που ακούει τους ψίθυρους και τους αναστεναγμούς της καρδιάς μας, που μας ενώνει και μας καθοδηγεί, είναι φρουρός ακοίμητος, φως της ζωής μας και ελπίδα μας παντοτινή.
Η πάνσεπτη και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας αποτελεί το πιο σεβαστό κειμήλιο των Κυθήρων. Εδώ στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών οι ευσεβείς Κυθήριοι έφεραν εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας. Πρόκειται για πιστό αντίγραφο της πρωτότυπης εικόνας με τα γνωστά τρία θαύματα, την οποία φιλοτέχνησε ο σπουδαίος Κυθήριος αγιογράφος Νικόλαος Στάης. Στο περίτεχνο ασημένιο ένδυμα της Παναγίας φέρει την επιγραφή «ΟΙ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΚΥΘΗΡΙΟΙ 1860». Αρκετά αργότερα, το έτος 1948, η εικόνα τοποθετήθηκε στον ξυλόγλυπτο θρόνο που βρίσκεται μέχρι σήμερα, πάλι από ευσεβείς Κυθήριους, τα ονόματα των οποίων αναγράφονται επ’ αυτού.
Ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών από της ιδρύσεως του, το 1924, τιμά τη  Χάρη της Παναγίας, την ημέρα αυτή, στη Μητρόπολη των Αθηνών. Στολίζει την εικόνα και στο τέλος της Θείας Λειτουργίας μοιράζει στους πιστούς μυρτιές και άρτους από τα Κύθηρα.
Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου εύχομαι η Χάρη της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας να δίνει βοήθεια και δύναμη στη ζωή μας».
Μετά τη Θεία Λειτουργία, σε παρακείμενο κέντρο, προσφέρθηκε ο καθιερωμένος καφές, σε ένα θερμό κλίμα ανταλλαγής ευχών και πλούσιας τσιριγώτικης συζήτησης.
Απευθύνουμε θερμές ευχαριστίες:
Προς τον κ. Γιάννη Κορωναίο και το ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΚΑΡΑΒΑ, που προσέφερε τους άρτους για την αρτοκλασία.
Προς την κ. Αλεξάνδρα Λουράντου, που προσέφερε τον στολισμό της εικόνας της Παναγίας.
Προς την κ. Τούλα Ξηνταράκου,  που φρόντισε και έφερε τις μυρτιές από τα Κύθηρα.
Προς τον συμπατριώτη μας κ. Κώστα Χαρατζά για την βοήθεια του στη μεταφορά των άρτων και των μυρτιών.
Ευχόμαστε σε όλα τα μέλη μας και σε όλους τους Κυθήριους Χρόνια Πολλά και του Χρόνου με τη βοήθεια της Παναγίας.







Για τον Κυθηραϊκό Συνδέσμο Αθηνών
Η Πρόεδρος                                                                  Η Γεν. Γραμματέας
Βασιλική Σαμίου-Φλωροπούλου                                Μαίρη Καλλιγέρου-Γλυνού

Πηγή: Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου