Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΟΜΑΔΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ CLLD/LEADER ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ

Ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής Διαχείρισης του Προγράμματος CLLD/LEADER για τους Δήμους της Π.Ε. Νήσων Αττικής, συμμετείχε στη διήμερη συνάντηση εργασίας 26 Ομάδων Τοπικής Δράσης από όλη την Ελλάδα που έγινε στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου 2019 στην Αίγινα, με αντικείμενο αφενός την υλοποίηση του προγράμματος CLLD/LEADER 2014-2020, αφετέρου το νέο σχέδιο διατοπικής συνεργασίας «ΓΕΥΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΚΛΕΚΤΕΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ», όπου θα συμμετάσχει και ο Δήμος Κυθήρων. Πρόκειται για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνεργασία με στόχο την προβολή, προώθηση και ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και του γαστρονομικού πολιτισμού.
Την έναρξη των εργασιών της συνάντησης έκανε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδιος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, κ. Κώστας Σκρέκας, ενώ χαιρετισμούς απηύθηναν η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κα. Βάσω Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη και ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς. Παρέστη επίσης και ανέλυσε σχετικά ζητήματα ο Βουλευτής Κοζάνης της Ν.Δ. κ. Γιώργος Αμανατίδης, πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου LEADER με τεράστια εμπειρία στα προγράμματα αυτά καθώς και δεκάδες εξειδικευμένοι επιστήμονες και στελέχη Ο.Τ.Δ.
Ο κ. Χαρχαλάκης, στην ομιλία του, ευχαρίστησε στις 26 Ο.Τ.Δ. από το σύνολο της Χώρας που αποδέχθηκαν την πρόταση του Δικτύου Δήμων Π.Ε. Νήσων Αττικής σχετικά με την πραγματοποίηση της συνάντησης αυτής στην Αίγινα και τόνισε τη σημασία του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού εργαλείου για την τοπική ανάπτυξη με έμφαση στον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό και τη μεταποίηση. Το Δίκτυο Δήμων Π.Ε. Νήσων, δημιουργήθηκε το 2016 από τους 8 Δήμους της Π.Ε. Νήσων Αττικής, με στόχο την υλοποίηση στις περιοχές αυτές του προγράμματος LEADER και μέχρι σήμερα (Σεπτέμβριος 2019), έχει κατορθώσει τα εξής:
Εντάχθηκε ως δικαιούχος υλοποίησης του τοπικού προγράμματος CLLD/LEADER με αρχικό ποσό χρηματοδότησης ύψους 7,3 εκατομμυρίων ευρώ.
Ολοκλήρωσε ήδη την διαδικασία υποβολής προτάσεων για έργα δημόσιου χαρακτήρα, όπου η συνολική ζήτηση (37 προτάσεις συνολικού π/υ 4.639.685,15€) υπερκάλυψε τη δημόσια δαπάνη κατά 320%, με αποτέλεσμα το Δίκτυο να δικαιούται να λάβει και τη σχετική υπερδέσμευση από το αρμόδιο Υπουργείο. Οι πρώτες εντάξεις δημοσίων έργων αναμένονται μέσα στο Φθινόπωρο με το Δήμο Κυθήρων να χρηματοδοτεί καταρχήν το Αστικό Σχολείο Ποταμού με π/υ 375.000€.
Ολοκλήρωσε την διαδικασία υποβολής προτάσεων ιδιωτικού χαρακτήρα, όπου η συνολική ζήτηση (40 προτάσεις συνολικού π/υ 9.060.549,77€, εκ των οποίων οι 26 από τα Κύθηρα) υπερκάλυψε τη δημόσια δαπάνη κατά 270%.
Ολοκλήρωσε τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για το πρόγραμμα του Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας από το οποίο θα προκύψουν επίσης σημαντικές ευκαιρίες χρηματοδότησης δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων.
Αποτελεί τεχνικό σύμβουλο των 8 συμμετεχόντων Δήμων σε ζητήματα μελετών και ωρίμανσης έργων. Ο Δήμος Κυθήρων θα ωριμάσει μέσω του Δικτύου την αναπαλαίωση και ανάδειξη του ιστορικού Παρθεναγωγείου του Καραβά και τη μετατροπή του σε χώρο πολιτισμού και εκδηλώσεων.
Το γεγονός ότι 26 από τις συνολικά 40 υποβληθείσες προτάσεις για έργα ιδιωτικού χαρακτήρα προέρχονται από τα Κύθηρα, αποδεικνύει ότι το νησί μας έχει μια εξαιρετική πρότερη εμπειρία από την υλοποίηση του προγράμματος LEADER ΙΙ και ΟΠΑΑΧ που στην περίοδο 1998-2009 αξιοποιήθηκαν μέσω της προηγούμενης Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου (η οποία δυστυχώς έκλεισε), με αποτέλεσμα να χρηματοδοτηθούν 44 ιδιωτικές επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού περίπου 12.000.000€.
Ο Δήμος Κυθήρων στηρίζει δυναμικά ανάλογες πρωτοβουλίες καθώς μέσα από τα χρηματοδοτικά αυτά εργαλεία και προγράμματα, επιτυγχάνεται η τοπική ανάπτυξη σε τομείς κρίσιμους για την οικονομία, διατηρούνται αλλά και δημιουργούνται θέσεις εργασίας, που είναι και το κύριο ζητούμενο.




Πηγή: Δήμος Κυθήρων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου