Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

ΘΕΤΙΚΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΗΚΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΤΟΠ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ 15/9 - ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΕΘΗΚΑΝ

Μια πρώτη γνωριμία με τους κατοίκους της Κοινότητας του Ποταμού, πραγματοποίησε το νέο Τοπικό Συμβούλιο της περιοχής, διοργανώνοντας ανοιχτή συζήτηση στο Πνευματικό κέντρο του Ποταμού, το απόγευμα της Κυριακής 15/9.
Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του νέου Συμβουλίου καθώς πάνω από 60 κάτοικοι της κοινότητας Ποταμού, παρευρέθηκαν, ανταλλάσσοντας απόψεις και καταθέτοντας προτάσεις για την περιοχή τους.
Εκτός από τους κατοίκους το παρών έδωσαν ο Αντιδήμαρχος Κυθήρων κ. Χαράλαμπος Σούγιαννης, ο επικεφαλής Δημοτικός Σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Δημήτρης Κοντολέων, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Ζαντιώτης Παναγιώτης, κ. Καψάλης Κώστας, κ.Τριφύλλης Μάνος και οι τέως Αντιδήμαρχοι κ. Πρωτοψάλτης Μιχάλης και κ. Πρωτοψάλτης Παναγιώτης.
Ο νέος Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Ιωάννης Χλαμπέας όπως και τα Μέλη που ήταν στη συγκέντρωση κ. Ανδρόνικος Κωνσταντίνος, κ. Ζαντιώτης Θανάσης και η δις. Μαρίνα Τριφύλλη, καλωσόρισαν τον κόσμο, ενώ κατέγραψαν τα θέματα και τις προτάσεις των κατοίκων.
Ο Βιολογικός Καθαρισμός του Ποταμού ήταν το πρώτο και βασικό θέμα που τέθηκε, δημιουργνώντας διαξιφισμούς μεταξύ πρώην και νυν αιρετών στο Δήμο Κυθήρων.
Ο τέως Αντιδήμαρχος και νυν Δημοτικός Σύμβουλος κ. Παναγιώτης Ζαντιώτης ενημέρωσε πως έχουν γίνει και γίνονται προσπάθειες εξεύρεσης λύσης και να παρακαμφθούν τα εμπόδια που υπάρχουν για να προχωρήσει το έργο, ωστόσο όπως είπε η υπάρχουσα «μελέτη δεν κάνει»! Ο τέως  Αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Πρωτοψάλτης στη συνέχεια, υπεραμύνθηκε του έργου της δικής του θητείας, λέγοντας πως η μελέτη που υπάρχει είναι πλήρης, πως χάθηκαν 5 χρόνια από αδράνεια και πως η Δημοτικη αρχή (Χαρχαλάκη) μάλλον δεν ήθελε να συνεχίσει κάτι που έκανε η προηγούμενη Δημοτική αρχή. Ο κ. Παναγιώτης Ζαντιώτης πήρε εκ νέου το λόγο και τόνισε πως αυτές είναι προσωπικές απόψεις του κ. Πρωτοψάλτη και δεν ισχύουν. Για το θέμα μίλησε και ο Δημοτικό Σύμβουλος κ. Μάνος Τριφύλλης, ο οποίος έχοντας διαβάσει τη μελέτη τόνισε πως δεν πρέπει να χαθεί κι άλλο χρόνος για να γίνει μελέτη εξ αρχής, αλλά κατά τη γνώμη του πρέπει να αξιοποιηθεί η υπάρχουσα μελέτη στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό και να αναζητηθούν λύσεις στα θέματα της χωροθέτησης και του αποδέκτη, που υπάρχει το πρόβλημα. Άποψη με την οποία συμφώνησαν οι περισσότεροι κάτοικοι.
Ενδεικτικά τα θέματα που τέθηκαν στο νέο Προεδρείο του Ποταμού είναι τα εξής:
1) Η κατασκευή του Βιολογικού Καθαρισμού Ποταμού
2) η Κατασκευή του Δημοτικού Σχολείου Βορείου Τμήματος του νησιού
3) Parking - πρόσβαση από εναλλακτική οδό
4) Θέατρο του Ποταμού
5) Το ''Αστικόν'' Σχολείο
6) Προσπάθεια για επαναλειτουργία υποκαταστήματος τράπεζας ξανά στον Ποταμό
7) ο δημοτικός φωτισμός εντός του οικισμού του Ποταμού
8) Αξιοποίηση του Δημοτικοού Μεγάρου του Ποταμού
9) Αποκατάσταση δρόμων εντός του οικισμού και τα υλικά που θα χρησιμοποιούνται (διάσωση κι ανάδειξη των καλντεριμιών και των λιθόστρωτων)
10) Να γίνει προσπάθεια σε συνεργασία με το Τριφύλλειο Ίδρυμα, για αξιοποίηση του κριτίου του παλιού Νοσοκομείου Κυθήρων
11) Βελτίωση του νέου κόμβου εισόδου στον Ποταμό και να γίνει καλύτερη σήμανση για τα όρια ταχύτητας
12) Εξεύρεση νέων χώρων για παιδιά καθώς όπως ειπώθηκε η παιδική χαρά είναι μικρή και δεν καλύπτει τον αριθμό και τις ανάγκες των παιδιών της περιοχής
13) κατασκευή νέων πεζοδρομίων και διαπλάτυνση των υπαρχόντων όπου χρειάζεται
14) Να βρεθεί λύση με τα όμβρια ύδατα, να διοχετέυονται σε κάποιο δίκτυο αγωγών και να μην τρέχουν στο δρόμο δημιουργώντας προβλήματα
15) Στη διαδικασία της μελέτης για τη συνολική ανάπλαση του Ποταμού, όταν αυτή γίνει, να δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές από την τοπική κοινωνία κι από το Δήμο, προκειμένου η ανάπλαση να είναι ουσιαστική και να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων
16) Παρέμβαση και διόρθωση του έργου, σε τμήμα του δρόμου από Ποταμό προς Αγία Πελαγία, το λεγόμενο και ''Διώρυγα''. Η Μαρίνα Τριφύλλη ενημέρωσε πως προς το παρόν υπάρχει μόνο δυνατότητα καλλωπισμού, μέσω κάποιας εθελοντικής δενδροφύτευσης σε συνεργασία με τους μαθητές του σχολείου.
Κλείνοντας το νέο Τοπικό Συμβούλιο Κοινότητας Ποταμού δεσμεύθηκε πως αυτή η ανοιχτή συζήτηση ήταν η αρχή και θα γίνονται συχνά ενημερώσεις και συζήτηση με τον κόσμο κάτι που βρήκε σύμφωνο και τον Αντιδήμαρχο κ. Σούγιαννη, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά θα σας «ταράξουμε στις συγκεντρώσεις!».
Ανάλογη συγκέντρωση, θα πραγματοποιηθεί και στην Αγία Πελαγία στις 30/9.
Εμείς επικροτούμε την κίνηση του νέου προέδρου και των μελών της Κοινότητας Ποταμού και περιμενουμε ν' ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και οι υπόλοιποι αιρετοί των Κοινοτήτων στα Κύθηρα.






















Ρεπορτάζ - επιμέλεια δημοσίευσης: Παναγιώτης Μπαχτής
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μπαχτής
Πηγή: TSIRIGO FM 105,6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου