Τρίτη, 10 Μαΐου 2016

Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΞΑΝΑΡΧΙΖΕΙ ΣΤΙΣ 22 ΜΑΪΟΥ

Η έρευνα του ναυαγίου των Αντικυθήρων θα φέτος γίνει στο ίδιο το πλοίο. Δεν θα περιοριστεί, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, στο περιβάλλον, σε μια προσπάθεια χαρτογράφησης του ναυαγίου και της γειτονικής του περιοχής στον πυθμένα της θάλασσας. Έφτασε η μεγάλη στιγμή, να ανασκαφεί  το ίδιο το σκαρί, καθώς η  Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, ο Μπρένταν Φόλεϊ από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole και οι συνεργάτες τους, θα επικεντρωθούν πλέον σε συγκεκριμένο σημείο ίσο με ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο όπου υπάρχουν ενδείξεις ότι κρύβονται ευρήματα. Η ερευνητική ομάδα έχει ήδη άδεια από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να ανασκάψει το σημείο όπου βρισκόταν το κουφάρι του πλοίου - το οποίο στο σύνολό του έχει μάλλον διαλυθεί, αφού το ξύλο είναι οργανικό υλικό και αποσυντίθεται.
Τι είδους και πόσες θα είναι οι πληροφορίες που θα αντληθούν, θα εξακριβωθεί με την έναρξη των καταδύσεων, που αναμένεται να γίνει σε λίγες μέρες. Έχει προσδιοριστεί για τις 22 Μαΐου και, εφόσον ο καιρός το επιτρέψει, θα ξεκινήσει κανονικά. Πέρσι υπήρξαν δύο ανασκαφικές περίοδοι μία τον Μάιο και μία Αύγουστο και Σεπτέμβριο, αλλά στην πρώτη ο καιρός δυσκόλευσε πολύ την έρευνα. Χρησιμοποιήθηκαν πάντως τρισδιάστατα μοντέλα του βυθού, υψηλή τεχνολογία για τις καταδύσεις όπως και για την καταγραφή (φωτογραφήσεις, βίντεο κλπ).
Σύμφωνα με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, στη διάρκεια της περσινής έρευνας διανοίχθηκε μία συστηματική ανασκαφική τομή η οποία έφθασε σε βάθος μέχρι 70 εκατοστά σε στρώμα πυκνής κεραμικής. Σε αυτήν εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων «μεταλλικά ελάσματα, μικρά ξύλινα θραύσματα  από το κέλυφος του πλοίου, ένα χάλκινο τμήμα επίπλου (θρόνος;), τμήμα οστέινου αυλού, πεσσός επιτραπέζιου παιχνιδιού από υαλόμαζα, καρφιά, σκωρίες χάλκινων και σιδερένιων αντικειμένων, θραύσματα γυάλινων και πήλινων αγγείων, κ.λπ. Διενεργήθηκαν, επίσης, καθαρισμοί σε εννέα σημεία με αφορμή την παρουσία ορατών στην επιφάνεια αντικειμένων ή για την διερεύνηση στόχων που προέκυψαν από την ανίχνευση μετάλλων.
Από τον ευρύτερο χώρο του ναυαγίου εντοπίστηκαν, σημάνθηκαν, τεκμηριώθηκαν και ανελκύστηκαν ανάμεσα σε άλλα ένας ολόκληρος αμφορέας, ένας μεγάλος δακτύλιος απελευθέρωσης άγκυρας, ενδεικτικός για το μέγεθος της άγκυρας για την οποία προοριζόταν, δύο ένθετοι μολύβδινοι στύποι άγκυρας, η θέση των οποίων αποτελεί ένδειξη για την κατεύθυνση κατάληξης του σκάφους στο βυθό, μικρή λίθινη τετράπλευρη «βάση» με 12 οπές και αδιάγνωστη μάζα στο εσωτερικό της, μία μικρή λάγυνος, συσσωματώματα και σκωρίες σιδερένιων και μπρούτζινων καρφιών και άλλων αντικειμένων, φύλλα μολύβδου από την επιμολύβδωση του σκάφους κ.α.»

Διαβάστε τη συνέχεια στο Liberal.gr

Πηγή: Liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου