Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΈΚΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΓΧΩΡΙΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ & ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΜΙΛΗΤΩΝ 18.5.2016

Η Τετάρτη 18 Μαϊου αποτέλεσε την αρχή μιας νέας εποχής για τον Θεσμό της Εγχωρίου Περιουσίας αλλά και τα νησιά μας καθώς αποτελούν τις μοναδικές περιοχές που σώζεται αυτός ο θεσμός στον Ελλαδικό χώρο.
Μετά από 9 ολόκληρα χρόνια, πραγματοποιήθηκαν εκλογές ξεπερνώντας όλοι οι εμπλεκόμενοι εμπόδια, δυσκολίες και την απροθυμία σε πολλές περιπτώσεις της κεντρικής πολιτικής εξουσίας για να μπορέσει ο θεσμός όχι μόνο να διατηρηθεί αλλά να διασφαλισθεί η ύπαρξή του και στο μέλλον.
Για την εκλογική διαδικασία και τα αποτελέσματα αναφερθήκαμε σε προηγούμενο άρθρο μας αναλυτικά (βλ. σχετικά ΕΔΩ). Ωστόσο των εκλογών προηγήθηκε η διαδικασία της έκθεσης πεπραγμένων της απερχόμενης Επιτροπής και σε αυτή θα δώσουμε βάση όπως και στις τοποθετήσεις των ομιλητών που ακούστηκαν σε αυτήν.
Η ειδική συνεδρίαση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κυθήρων ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί, με την εκλογή από το σώμα της εφορευτικής επιτροπής. Την εφορευτική επιτροπή αποτέλεσαν ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Στράτος Χαρχαλάκης ως Πρόεδρος και μέλη οι Δημοτικοί Σύμβουλοι  κ. Αντώνης Πρωτοψάλτης και  κ. Παναγιώτης Μεγαλοκονόμος ενώ γραμματέας ο κ. Γιώργος Κασιμάτης.
Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον απερχόμενο Πρόεδρο της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας κ. Ιωάννη Βέζο ο οποίος ανέγνωσε στους εκλέκτορες αλλά και τους πολίτες που παρευρέθηκαν το κείμενο με τα πεπραγμένα της Επιτροπής από το 2007 έως το 2016 (βλ. σχετικά ΕΔΩ).
Μετά την ανακοίνωση της έκθεσης πεπραγμένων ο Προεδρεύων Δήμαρχος κατέγραψε του ομιλητές από τους εκλέκτορες, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως βάση της διαδικασίας μπορούν να εκφραστούν κρίσεις επί των πεπραγμένων και θέματα προς το νέο Δ.Σ. της Επιτροπής ωστόσο δεν υπάρχει η δυνατότητα διαλόγου, διευκρινίσεων και απαντήσεων από τα απερχόμενα μέλη παρά μόνο κατά την ετήσια διαδικασία της λογοδοσίας της Επιτροπής στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Το λόγο ζήτησαν επτά άτομα και πρώτος με αλφαβητική σειρά μίλησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Λάζαρος Βέζος που εξήρε το έργο των μελών της απερχόμενης Επιτροπής και τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης του εκλεκτορικού σώματος. Ακολούθησε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δημήτρης Λουράντος που χαρακτήρισε παράλογη τη διαδικασία της έλλειψης διαλόγου με τα μέλη της επιτροπής και απαντήσεων, έθεσε κάποια ερωτήματα όπως για παράδειγμα τίνος είναι η επιτροπή ή τι έγινε με τις διεκδικήσεις και τις δικαστικές διαμάχες με ιδιώτες και τέλος απευθυνόμενος στο Δήμαρχο του θύμισε ''μέμφωντάς'' τον ότι είχε δεσμευθεί οι υποψήφιοι για την προεδρία να προσκληθούν σε μια άτυπη συνάντηση πριν τις εκλογές και να παρουσιάσουν συνοπτικά στους επικεφαλής των παρατάξεων το όραμά τους για την Εγχώριο και πως θα λειτουργήσουν αν εκλεγούν, κάτι το οποίο και δεν έγινε.
Σε αυτό το σημείο ο Δήμαρχος πήρε το λόγο και παραδέχτηκε πως όντως υπάρχουν αρκετά κενά και σημεία που χρήζουν βελτίωσης στο Νομικό πλαίσιο και θα κινηθούν όλες οι διαδικασίες για να διορθωθούν. Επίσης διαβεβαίωσε τον κ. Λουράντο πως όλα τα ερωτήματα των εκλεκτόρων θα διαβιβαστούν στο νέο συμβούλιο της Επιτροπής και θα απαντηθούν στην ετήσια Λογοδοσία που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο έτος.
Ακολούθως το λόγο πήρε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Μαριάτος χαρακτηρίζοντας το έργο που επιτέλεσε η επιτροπή τα τελευταία 12 χρόνια ως αξιοθαύμαστο. Μίλησε για τις δυσκολίες της θέσης του Προέδρου και των μελών της επιτροπής λόγω των πολλών διενέξεων που υπάρχουν με ιδιώτες. Τέλος ξεχώρισε ως σημαντικότερο έργο μέχρι τώρα της Επιτροπής την ανακαίνιση και αναμόρφωση του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας μας της Μυρτιδιώτισσας, ενώ αναφέρθηκε και στο σημαντικότερο κατ' εκείνον, πρόβλημα που η νέα επιτροπή θα κληθεί να αντιμετωπίσει, το θέμα των εγκαταλελειμμένων και δασωμένων εκτάσεων.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αντώνης Πρωτοψάλτης πήρε το λόγο και απευθυνόμενος προς όλους τους παρευρισκομένους και σε όσους διαδίδουν αρνητικά για τον Θεσμό, είπε πως πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας, χωρίς να προσθέσει κάτι άλλο.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Παναγιώτης Μεγαλοκονόμος αναφερόμενος στην Επιτροπή, την χαρακτήρισε ως έναν απαραίτητο και σημαντικό θεσμό για τα νησιά μας που όμως τα τελευταία 9 χρόνια δεν έκανε κανένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο και χρειάζεται ανανέωση. Αντίστοιχα ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δημήτρης Φατσεάς κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Μεγαλοκονόμο μίλησε για μικροέργα που έχουν γίνει τα τελευταία 10 χρόνια, τα οποία αδικούν την Εγχώριο Περιουσία και τις δυνατότητές της. Αναφέρθηκε στην έλλειψη ενός μεγάλου έργου πνοής κι έφερε σαν παράδειγμα τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου συνεδριακού κέντρου που θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από την Επιτροπή. Ο κ. Φατσέας συνέχισε μιλώντας για έλλειψη οράματος, για τη δυσκολία εύρεσης οικονομικών στοιχείων, για την έλλειψη προσωπικού και πως ίσως αυτό αποτελεί και μια καλή δικαιολογία για την έλλειψη έργων. Μάλιστα διερωτήθηκε με υποψία μομφής για κάποια οικονομικά στοιχεία σχετικά με γεωργικές εργασίες σε εκτάσεις γης, με δικηγορικές αμοιβές και για δεκάδες αναθέσεις στα ίδια πρόσωπα όπως ανέφερε. Τέλος έκλεισε χαρακτηρίζοντας την απερχόμενη Επιτροπή ως κουρασμένη και πως θα ήταν λάθος η επανεκλογή της, ζητώντας παράλληλα την ανανέωσή της μέσω νέων προσώπων.
Τον κύκλο των ομιλητών έκλεισε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μανώλης Χάρος ξεκινώντας με την χαρά του για την διαδικασία που συμμετείχε και τις προσπάθειες που κατέβαλλαν πολλά άτομα, αναφερόμενος ονομαστικά μόνο στον Συνταγματολόγο Καθηγητή κ. Γιώργο Κασιμάτη, προκειμένου να καταστεί δυνατό το ''ξεπάγωμα'' του θέματος της Έγχωρίου και η διευθέτησή του προτεραιότητα της κεντρικής πολιτικής εξουσίας. Ο κ. Χάρος χαρακτήρισε πλούτο για τα νησιά τον θεσμό που για 10 χρόνια ήταν αδρανοποιημένος, όπως ανέφερε.
Στη συνέχεια με διάθεση να απαντήσει στους προλαλήσαντές του αναφέρθηκε στο ερώτημα του κ. Λουράντου λέγοντας πως η Επιτροπή είναι Τσιριγώτικη του κάθε Τσιριγώτη και συμφώνησε πως θα έπρεπε να δοθεί χρόνος πριν τις εκλογές στους υποψηφίους να αναπτύξουν τα σχέδιά τους και το όραμά τους στο εκλεκτορικό σώμα.
Για τον κ. Χάρο η Επιτροπή είναι μιας άλλης λογικής, σε σχέση με τα μέχρι τώρα δεδομένα και χρήση, εργαλείο όπως την χαρακτήρισε και το νέο συμβούλιο πρέπει να καταλάβει το παρόν και τις καινούργιες προοπτικές που δημιουργούνται και να τις αξιοποιήσει κατάλληλα.
Συμφώνησε με τον κ. Μαριάτο πως το θέμα των εγκαταλελειμμένων εκτάσεων είναι πολύ μεγάλο ενώ αναφερόμενος στα των περί μεγάλων αναπτυξιακών έργων του κ. Φατσέα, αντιπρότεινε το παράδειγμα του αεροδρομίου και πως η Επιτροπή  θα μπορούσε με τις εκτάσεις που παραχωρεί, για την επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης, να ζητήσει να συμμετάσχει στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του αεροδρομίου αποκομίζοντας οφέλη και για το νησί και για την ίδια την Περιουσία. Κλείνοντας είπε πως η Ανάπτυξη για εκείνον, είναι να κάνουμε καλύτερη τη ζωή του κάθε Τσιριγώτη.
Με το πέρας των ομιλιών ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες, τυπώθηκαν τα ψηφοδέλτια και με την έλευση των εκλεκτόρων από τα Αντικύθηρα πραγματοποιήθηκαν τρεις εκλογικές διαδικασίες, μία για την εκλογή Προέδρου, μία για την εκλογή τακτικών μελών και μία για την εκλογή αναπληρωματικών μελών. 
Όλα κύλισαν ομαλά σε μία άψογη διαδικασία. Απομένει η τυπική επικύρωση των αποτελεσμάτων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η επίσημη ορκωμοσία της νέας Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων, μέσα στο επόμενο διάστημα.

























Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Μπαχτής
Πηγή: TSIRIGO FM 105,6
Φωτογραφίες: Βαλέριος Καλοκαιρινός - PhotoCerigo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου