Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Ο ΚΥΘΗΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 22.5.2016

Εορταστικές εκδηλώσεις για την 152η επέτειο της ενώσεως των Επτανήσων (21.5.1864) με την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα την Κυριακή 22.5.2016.
Αρχικά όπως κάθε χρόνο εκπρόσωποι από Επτανησιακά σωματεία των Αθηνών παρευρέθηκαν στην πανηγυρική Δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Καρύτση, με τον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο να εκπροσωπεί τα Κύθηρα. Στη συνέχεια ακολούθησε η καθιερωμένη παρέλαση στην οδό Σταδίου, μέχρι το Σύνταγμα και τη Βουλή, με τους Επτανησίους να παρελαύνουν με τα λάβαρα των σωματείων τους και με παραδοσιακές φορεσιές, ενώ παιάνιζε η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων. Στην παρέλαση συμμετείχε και άγημα του Πολεμικού Ναυτικού. Οι πρωινές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
Για τον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο παρέλασαν ο σημαιοφόρος Βαλέριος Λουράντος με παραστάτριες την Δήμητρα Παυλάκη και την Μαρία Πετροχείλου. Την επιμέλεια των συμμετεχόντων είχε η χοροδιδάσκαλος του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών κα. Λίτσα Γαλανάκη.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στις 7μμ, κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Ενώσεως των Επτανήσων με την Ελλάδα, σε μία όμορφη γιορτή στην αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών.
Οι χορωδίες και τα χορευτικά τμήματα των Επτανησιακών σωματείων που συμμετείχαν, δημιούργησαν μια πανηγυρική ατμόσφαιρα, ταξιδεύοντας παράλληλα τους παρευρισκομένους στα ήθη και τα έθιμα των Επτανήσων.
Το δωδεκαμελές χορευτικό σχήμα του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών, υπό τις οδηγίες της χοροδιδασκάλου κας. Λίτσας Γαλανάκη, έκλεψε τις εντυπώσεις παρουσιάζοντας τέσσερις παραδοσιακούς κυθηραϊκούς χορούς: τον Παλαϊκό συρτό (Ποταμίτικο), τον Καραβίτικο, τον Μεσσαρίτικο και τον Μπουρδάρη με γύρισμα σε Κυθηραϊκό Διπλό, ξεσηκώνοντας το κοινό.
Τα παιδιά που χόρεψαν κι εκπροσώπησαν τα Κύθηρα είναι με αλφαβητική σειρά:
Δουκίδου Μαρία
Κουκίδης Νίκος
Κωνσταντινίδης Λουκάς
Λογοθέτη Κυριακή
Λουράντος Βαλέριος
Μπουσδούνης Δημήτρης
Παυλάκη Δήμητρα
Παυλάκης Σπύρος
Πετροχείλου Μαρία
Τετρινίδα Ευαγγελία
Τζάννε Μαρία
Φατσέας Νίκος
Το χορευρικό του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών συνόδεψαν μουσικά, οι Κυθήριοι μουσικοί, Μανώλης Στάθης στο λαούτο και το τραγούδι και η Άννα Στάθη στο βιολί.
Τέλος την φετινή διοργάνωση και συντονισμό των εορταστικών εκδηλώσεων, είχε αναλάβει η 'Ενωση Ζακυνθίων Αθήνας ''Ο Άγιος Διονύσιος''.



















Ρεπορτάζ - επιμέλεια δημοσίευσης: Παναγιώτης Μπαχτής - TSIRIGO FM 105,6
Φωτογραφίες: zakynthos4s.gr (photoszante)
Φωτογραφίες: Μαρία Πετροχείλου
Φωτογραφίες: kithiraikossindesmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου