Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

ΛΑΚΩΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ - ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΖΗΤΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Ο ΑΔΜΗΕ

Μετά τις μεγάλες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το σχεδιαζόμενο "όργωμα" της χερσονήσου του Μαλέα από πυλώνες υψηλής τάσης της ΔΕΗ, για να εξυπηρετηθεί η διασύνδεση Κρήτης - ΑΗΣ Μεγαλόπολης, ο ΑΔΜΗΕ ζητεί EΣΤΩ ΤΩΡΑ να ενημερωθεί για το πολιτιστικό και περιβαλλοντικό απόθεμα της περιοχής, για το οποίο δεν ήταν προφανώς ενήμερος.
Έτσι, όπως μας ενημέρωσε ο χωροτάκτης - πολεοδόμος, κ. Σπύρος Πετρολέκας, ένας εκ των πρώτων που αντέδρασε, για να ακολουθήσουν η Ένωση Επιχειρηματιών Μονεμβασίας, η Ομοσπονδία των Βατικιώτικων Συλλόγων στην Αττική και το Σωματείο Ενοικιαζόμενων Καταλυμάτων "Ο Ξένιος Ζευς", ο σύλλογος "Τουλίπα Γουλιμή" (θα ακολουθήσουν και πολλοί άλλοι σύλλογοι και φορείς από τον δήμο Μονεμβασίας και όλη την Ελλάδα), εκλήθη σε συνάντηση χθες, 11 Μαϊου, στα γραφεία του ΑΔΜΗΕ, στην οποία συμμετείχε ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Ιωάννης Μπλάνας και νομικοί και τεχνικοί σύμβουλοι του φορέα.
Όπως μας ενημερώνει ο κ. Πετρολέκας απο την πλευρά του εξέθεσε τις απόψεις του για τις βαρύτατες επιπτώσεις που αναμένεται να επιφέρει το εν λόγω έργο (και ειδικότερα η εναέρια γραμμή μεταφορά Μολάοι – Παλιομάντρες), στην ευρύτερη περιοχή της χερσονήσου του Καβομαλιά. Σε μια περιοχή που όπως χαρακτηριστικά τόνισε «έχει επιλεγεί ως μοντέλο ανάπτυξης αυτό που θέτει ως απόλυτη προτεραιότητα την προστασία – ανάδειξη – αξιοποίηση του τοπικού φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτιστικού αποθέματος».
Επίσης ζητήθηκε από τον ΑΔΜΗΕ η άμεση ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας αναφορικά με τα κριτήρια επιλογής της ανωτέρω χάραξης, καθώς επίσης και το αν διερευνήθηκαν εναλλακτικά σενάρια χάραξης (π.χ. μέσω περιοχής Ελιάς).
Τέλος, ζητήθηκε από τον κ. Πετρολέκα εντός του επόμενου 15νθημέρου να παρουσιαστεί στον ΑΔΜΗΕ η σπουδαιότητα του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος της ευρύτερης περιοχής, καθώς και το αναπτυξιακό μοντέλο που έχει επιλεγεί.
O κ. Πετρολέκας ενημέρωσε σχετικά ήδη την Ομοσπονδία Βατικιώτικων Συλλόγων Αττικής, την Ένωση Επιχειρηματιών Μονεμβασίας, το Λακωνικό Δίκτυο, την ιστοσελίδα www.capemalea.eu και τον Δήμο Μονεμβασίας, ζητώντας παράλληλα τη σύσταση ολιγομελούς αντιπροσωπευτικής ομάδας, που θα ασχοληθεί με αυτό συγκεκριμένα.

Θετικές εξελίξεις, ο αγώνας συνεχίζεται.

Πηγή: Καλλιόπη Λιβανού
Λακωνικό Δίκτυο (facebook)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου