Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

ΝΩΝΤΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ - ΚΡΙΜΑ

Είναι σίγουρα μια από τις σπουδαιότερες ημερομηνίες στη σύγχρονη εποχή για τα  Κύθηρα και τα Αντικύθηρα. Σάββατο 7  Μαϊου 2016. Εγκαινιάζεται ανακαινισμένο και μετά από πλήρη αποκατάσταση όλων των πληγών που άφησε στο κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου ο καταστροφικός σεισμός του 2006 και μάλιστα με νέα δεδομένα, μεγάλη λειτουργικότητα, σύγχρονες προσεγγίσεις, διαδραστικές παρεμβάσεις, που δημιουργούν ξεκούραστο και φιλικό περιβάλλον σε κάθε επισκέπτη και ιδιαίτερα στους νέους και τα παιδιά.
Πραγματικό στολίδι αντάξιο της πολύ πλούσιας και ενδιαφέρουσας Ιστορίας των Κυθήρων –Αντικυθήρων  από τους προϊστορικούς χρόνους έως τη πιο σύγχρονη εποχή. Συγχαρητήρια σε όλους  όσους προσπάθησαν και αγωνίστηκαν σχεδόν για μια δεκαετία !! για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Τους αξίζει ένα μεγάλο μπράβο.     
Στον πρώην Δήμαρχο  Θ. Κουκούλη και στους επιτελείς του. Στον πρώην Υπουργό κ. Αρβανιτόπουλο για την καθοριστική  συμβολή του στη διαδικασία ένταξης του έργου, στο αντίστοιχο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης και φυσικά στους μελετητές ,τους Αρχαιολόγους και όλους τους εργαζόμενους. Ασφαλώς ένα μπράβο δικαιούται  και ο τωρινός Δήμαρχος για το δύσκολο ,αλλά  δυναμικό τελικό φίνις που έκανε, μαζεύοντας ατέλειες του παρελθόντος και προσθέτοντας νέα δυναμικά στοιχεία .     
Μέχρι εδώ όλα καλά και όμορφα ,περίφημα, μια ανάσα ανακούφισης από όλους μας.  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ !! Το Αρχαιολογικό Μουσείο μας  ξανά ανοικτό, όμορφο, σύγχρονο, ελκυστικό για Έλληνες  και αλλοδαπούς πράγμα που-εκτός από την Ιστορική και πολιτιστική του αξία-προσδίδει πολλαπλάσιο οικονομικό αποτέλεσμα στο ποιοτικό Τουριστικό προϊόν ,που όλοι οι Επαγγελματίες του Τουρισμού γνωρίζουν πολύ καλά.
Δυστυχώς η καθιερωμένη κατ`έθιμο  τελετουργία  των εγκαινίων ,που ως ένα βαθμό εξελίσσεται σε πολιτική και όχι μόνο πασαρέλα, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με αμφιλεγόμενα πρόσωπα, που ουδεμία σχέση έχουν με το τόπο και το «αντικείμενο» ,μόνο ως παράγων υποβάθμισης μπορεί να εκληφθεί.
Άδραξε την ευκαιρία λοιπόν ο σημερινός υπουργός ,ο «ακάλεστος» και «ανεπιθύμητος» οικειοποιούμενος μάλιστα το ρόλο του οικοδεσπότη να εγκαινιάσει ένα « έργο άλλων» αγνοώντας μάλιστα επιδεικτικά τους  «οικοδεσπότες» και «κατασκευαστές» του έργου ,μη προσκαλώντας τους  ούτε στα εγκαίνια .(αυτό λέγεται και ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς!!!!).Τώρα θα μου πείτε ότι εδώ μας έχουνε φλομώσει στο ψέμα και στα συμπτώματα της εξουσιολαγνίας  που τους έχει καταλάβει εξ ολοκλήρου, οι καλοί τρόποι μας μαράνανε ;  Βασικά θέλει να αποδείξει ότι και ο ίδιος μπορεί να κάνει  κάτι, είναι  άλλωστε όρος επιβίωσης για τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ να δείχνει ότι μπορεί να κάνει κάτι και ας είναι και τα εγκαίνια των έργων των…. άλλων.
Πρόκειται λοιπόν για μια ατυχή συγκυρία ,η κακιά στιγμή που λέμε  ,το ατύχημα να συνδυαστεί ένα τόσο σημαντικό γεγονός για τα Κύθηρα με μια τόσο ασήμαντη παρουσία. Το έργο του άλλωστε σε συγκεκριμένες κυβερνητικές θέσεις έχει συνδυαστεί με απίθανες αρνητικές  επιδόσεις «γαία πυρί  μειχθήτω» η αν θέλετε «Γής Μαδιάμ» δεν αφήνει τίποτα όρθιο. Όταν  παρίσταναι τον υπουργό παιδείας  κήρυξε ανελέητο πόλεμο  στην αριστεία ,δηλαδή κατά των αρίστων,δηλαδή κατά όσων μπορούν να διακριθούν ,να προοδεύσουν ,να ξεχωρίσουν ,να δουλέψουν πολύ ,να τραβήξουν το κάρο μπροστά. Όνειρο  τους η κοινωνία των μετρίων, ισοπέδωση προς τα κάτω…η αριστεία είναι αρρώστια  που λέει και ο Καρανίκας. Κατάργησε σε μια νύχτα  το νόμο Διαμαντοπούλου, τη σοβαρότερη  προσπάθεια αναβάθμισης  της παιδείας από συστάσεως του Ελληνικού κράτους …κατά γενική ομολογία..τον  αντικατέστησε με ένα νόμο έκτρωμα ,ανερμάτιστο, κατάπτυστο δημιούργημα διεστραμμένων εγκεφάλων, εμμονικών και ιδεοληπτικών αντιλήψεων και  συμπεριφορών  χωρίς αξιακό πλαίσιο αναφοράς και δημιουργική φιλοσοφική βάση....δώσε και εμένα μπάρμπα. Ξαναγύρισαν όλα στη γνωστή τους  Ελληνική πραγματικότητα  Τσίπρα  Καμμένου ,τα Πανεπιστήμια εκκολαπτήρια κακοποιών στοιχείων  και μάλιστα απ`όλα τα μέρη του κόσμου, βομβιστές ,παράνομοι κάθε είδους ,κλέφτες ,σωματέμποροι, διακινητές, αλληλέγγυοι, μαφιόζοι, εκβιαστές και ότι άλλο κατακάθι βάζει ο νούς σας ,άσε που το γνωστό τοις πάσι …..Πανεπιστημιακό αλισβερίσι  βρήκε ξανά το νόημα του, αυτή τη φορά με αριστερό πρόσημο παρακαλώ…εκτακτη συμμετοχή ο πρύτανης της  πεντάρας..για να συμπληρωθεί το θαυματουργό δίδυμο .
Ακολούθησε το Υπουργείο Πολιτισμού ..εκεί ήρθε με φόρα με πολύ φόρα και έσκισε και το καλσόν. Δεν θα σταθώ ούτε στο κομματικό πογκρόμ προέδρων ,διευθυντών, ακόμη και μελλών Δ.Σ  φορέων που ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού, ούτε στη παράσταση του Εθνικού Θεάτρου με κείμενα του δολοφόνου  Σάββα Ξηρού, ακόμη ούτε στην κατάργηση  όλων  των εν ενεργεία   μισθωτικών συμβάσεων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που εξυπηρετούσαν τους επισκέπτες Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων σε όλη την Ελλάδα με αποτέλεσμα την καταστροφή πολλών επαγγελματιών και χιλιάδες νέους ανέργους. Το νέο πελατειακό κράτος γεννιέται  ,πάντα με αριστερό πρόσημο. Αυτό όμως που πραγματικά ισοπέδωσε - με την υπογραφή και την πλήρη ταύτιση του -και αποτέλεσε την ταφόπετρα μιας δήθεν προνομιακής σχέσης της αριστεράς με το Πολιτισμό και που αποτελεί αυτοχειριασμό και πολιτικό διασυρμό για τον ίδιο και το ασπόνδυλο έτσι και αλλιώς κόμμα του, είναι η τραγική επιλογή του Γιάν Φάμπρ.. (λέγε με και παλλόμενα πέη) στη διεύθυνση του Φεστιβάλ  Αθηνών. Η απόλυτη καταρράκωση κάθε σοβαρότητας, η απογύμνωση για την αριστερά και από το στιλπνότερο τελευταίο φτιασίδι της, τη λεοντή της κουλτούρας…αφού καπηλεύτηκε για δεκαετίες σαν δική της αποκλειστικότητα της τις Τέχνες τα Γράμματα και το Πολιτισμό ήρθε ακόμη και εκεί η αποκαθήλωση και η απογύμνωση..
Κάνω μια πρόταση στον «υπουργό» και στους λοιπούς τοπικούς γλείφτες  της εξουσίας ,τα λεγόμενα και τοπικά κυβερνητικά στελέχη (sic)  να τελειώνει σύντομα αυτή η δοκιμασία, «καλώς ήλθατε» και «καλό ταξίδι» άλλωστε ο «υπουργός» πρέπει να γυρίσει αμέσως στην Αθήνα για να ψηφίσει το ασφαλιστικό- λαιμητόμο δηλ το τέταρτο μνημόνιο και την προκαταβολή του πέμπτου(αυτό που θα καταργούσαν με ένα νόμο και ένα άρθρο)…..στα τέσσερα.
Άντε και από Δευτέρα θα ευχαριστηθούμε το ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ –ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ.

Επαμεινώνδας Σταμάτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου