Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Η ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΣΛΕΞΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ ΣΤΟ ΛΕΟΝΤΣΙΝΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΡΑΜΩΤΟΥ 29/5 (ΡΕΠΟΡΤΑΖ-VIDEO)

Με έναν ξεχωριστό καλεσμένο - ομιλητή, ολοκληρώθηκε ο κύκλος της φετινής χρονιάς και μαζί δέκα χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας, της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητρόπολης Κυθήρων στα τοπικά δρώμενα του Νησιού.
Η τελευταία συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Μαϊου στον Ποταμό και το Κεραμωτό αντίστοιχα, σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Κυθήρων.
Καλεσμένος ομιλητής ο διακεκριμένος Θεολόγος και παιδαγωγός, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Απόστολος Καβαλιώτης.
Το θέμα της ομιλίας του ήταν: «Δυσλεξία - «Bulling- Διαδίκτυο».
Παρόντες στην ομιλία, στο Λεοντσίνιο Πνευματικό Κέντρο Κεραμωτού, ήταν ο Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ, ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Στράτος Χαρχαλάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Μαθιός Αγγελιουδάκης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας κα. Μαρία Κασιμάτη, κα. Ειρήνη Βενέρη Τραβασάρου και κα. Μελίνα Μαρουλίδου καθώς και πλήθος κόσμου. Αντίθετα η σχεδόν παντελής απουσία εκπαιδευτικών κυρίως από το Γυμνάσιο και το Λύκειο (παρ' ότι είχαν προσκληθεί) ήταν αρνητική. 
Ο Αρχιμανδρίτης ξεκίνησε με το σοβαρό θέμα του εκφοβισμού μεταξύ ανηλίκων και την λανθασμένη χρήση του διαδικτύου. Καυτηρίασε την στάση των γονέων, τα τελευταία χρόνια, που αφήνουν τα παιδιά και χρησιμοποιούν αλόγιστα το διαδίκτυο από πολύ μικρές ηλικίες, δίνοντάς τους οι ίδιοι πολλές φορές το ''κακό'' παράδειγμα κι εκθέτοντάς τα σε κινδύνους με απρόβλεπτες συνέπειες. Το διαδίκτυο είναι ένα σημαντικό εργαλείο αρκεί να χρησιμοποιείται σωστά προσέθεσε ενώ τόνισε στους γονείς να κατευθύνουν τα παιδιά τους σε δημιουργικές ασχολίες.
Ο πατέρας Απόστολος αναφέρθηκε σε περιπτώσεις εκφοβισμού με παραδείγματα, η οικογένεια τόνισε πρέπει να είναι κοντά στα παιδιά και να παρατηρεί αν υπάρχουν ενδείξεις που να μαρτυρούν φαινόμενα εκφοβισμού. Η βία δεν αντιμετωπίζεται με βία αλλά με τη γνώση πρόσθεσε ο Αρχιμανδρίτης.
Το άλλο μεγάλο θέμα που ανέπτυξε ήταν της δυσλεξίας. Η δυσλεξία εμφανίζεται σε μεγαλύτερα ποσοστά στα αγόρια απ' ότι στα κορίτσια, η εμφάνισή της σχετίζεται με την κληρονομικότητα, ακολουθεί τον άνθρωπο σε όλη του τη ζωή χωρίς να αποτελεί όμως εμπόδιο στην προσωπική και επαγκελματική του εξέλιξη. Τα παιδιά με δυσλεξία δεν έχουν κάποιο νοητικό πρόβλημα επεσήμανε ο Αρχομανδρίτης ενώ χαρακτήρισε ως καλύτερη ηλικία για την ασφαλή διάγνωση της, την ηλικία μετά τη δευτέρα τάξη του Δημοτικού, χωρίς αυτό να σημαίνει οτι δεν μπορεί να γίνει και νωρίτερα. Ο ρόλος της οικογένειας αλλά και ων εκπαιδευτικών πρόσθεσε είναι κι εδώ πολύ σημαντικός καθώς πρέπει να εντάσσουν το παιδί στο σύνολο και σε δραστηριότητες κι όχι να το απομονώνουν.
Η έγκαιρη και σωστή διάγνωση βοηθάει πολύ στην μετέπειτα εξέλιξη και αντιμετώπιση της δυσλεξίας. Ο εκπαιδευτικός οφείλει να είναι καλά ενημερωμένος και κατιρτισμένος προκειμένου να μπορεί να λειτουργήσει με τον ενδεδειγμένο τρόπο και πάντα σε συνεργασία με την οικογένεια.
Μετά το πέρας της ομιλίας ακολούθησε συζήτηση και το κοινό έθεσε σχετικά ερωτήματα στον ομιλητή.
Στο τέλος ο Δήμαρχος και ο Μητροπολίτης ευχαρίστησαν τον πατέρα Απόστολο για την παρουσία του στα Κύθηρα και τις πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες του αλλά και το κοινό που συμμετείχε. Ο Αρχιμανδρίτης Απόστολος Καβαλιώτης προσκλήθηκε και θα ξαναέρθει το Χειμώνα στα Κύθηρα για να μιλήσει στα Σχολεία και τους εκπαιδευτικούς.


Ο Αρχιμανδρίτης π. Απόστολος Καβαλιώτης 








το video της εκδήλωσης:


Ρεπορτάζ - επιμέλεια δημοσίευσης: Παναγιώτης Μπαχτής - TSIRIGO FM
Φωτογραφίες - κάμερα - επιμέλεια: Βαλέριος Καλοκαιρινός - PhotoCerigo
Video: TSIRIGOTV.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου