Τρίτη 10 Μαΐου 2016

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ 7.5.2016 (VIDEO, ΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ)

Μέσα σε κλίμα χαράς και συγκίνησης εγκαινιάστηκε και παραδόθηκε επίσημα στο κοινό το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων, που από το 2006 παρέμενε κλειστό λόγω των ζημιών που υπέστη από τον σεισμό. Το Μουσείο εγκαινίασε ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς, ενώ παρέστησαν οι Πρέσβεις της Ιαπωνίας και της Ιρλανδίας στην Ελλάδα, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Χατζηπέρος, σύσσωμες οι πολιτικές, τοπικές και λοιπές αρχές του νησιού, η εντεταλμένη σε θέματα τουρισμού της Περιφέρειας Αττικής κα. Ελένη Δημοπούλου και πλήθος κόσμου. Την παρουσίαση της επανέκθεσης του Μουσείου έκανε η Έφορος Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων κα. Στέλλα Χρυσουλάκη. Ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, στην εισαγωγική του ομιλία, αναφέρθηκε σε όλους όσοι κοπίασαν και εργάστηκαν διαχρονικά για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου, ενώ απαρίθμησε και σειρά άλλων έργων και παρεμβάσεων στον τομέα του πολιτισμού που ήδη έχουν δρομολογηθεί στο νησί, καλώντας το Υπουργείο και την Περιφέρεια να τα υποστηρίξει. Η Έφορος Αρχαιοτήτων κα. Στέλλα Χρυσουλάκη έκανε ιδιαίτερη μνεία στο θεσμό της Εγχωρίου Περιουσίας, που με το ισχυρό νομικό του πλαίσιο δρα συμπληρωματικά προς την αρχαιολογική νομοθεσία για την προστασία των αρχαιολογικών χώρων στα Κύθηρα και Αντικύθηρα.
Τα Κύθηρα, διαθέτουν πλέον 4 επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους (Αρχαιολογικό Μουσείου, Βυζαντινή Συλλογή, Έκθεση Οικοσήμων, Κάστρο Χώρας) και η ανάδειξη και των υπολοίπων μεγάλων μνημείων του νησιού (Παλαιόχωρα, Κάστρο Μυλοποτάμου, Καστέλο Αβλέμωνα, κ.λπ.) αποτελεί μονόδρομο για την βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού και την ταύτιση του πολιτισμού με τον τουρισμό, στοιχεία που έχουν παγιώσει το νησί ως έναν ποιοτικό τουριστικό προορισμό. 

Μετά την τελετή των εγκαινίων και τον αγιασμό που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, ακολούθησε ξενάγηση από τον κα. Χρυσουλάκη και δεξίωση στον κήπο του Μουσείου, ενώ λίγο αργότερα ο Δήμαρχος υποδέχθηκε τον Υπουργό Πολιτισμού και τους δύο Πρέσβεις στο Δημαρχείο, όπου τους έδωσε αναμνηστικά δώρα. Με τον Υπουργό έγινε συζήτηση για μια σειρά ζητημάτων πολιτιστικού ενδιαφέροντος στο νησί, ενώ του παραδόθηκε και σχετικό υπόμνημα.

Δείτε την ομιλία του κ. Δημάρχου εδώ.


Ακολουθούν χαρακτηριστικές φωτογραφίες, video και συνεντεύξεις:

























Αλγεινή εντύπωση και αντιδράσεις προκάλεσε η κίνηση των υπευθύνων να κλείσουν την κεντρική πόρτα του Μουσείου, μετά την είσοδο των επισήμων λίγα μόνο λεπτά μετά τα εγκαίνια, ''στα μούτρα'' δεκάδων παρευρισκομένων που περίμεναν τη σειρά τους να επισκεφθούν για πρώτη φορά το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων.
Αυτά είναι δείγματα ελλιπούς οργάνωσης... η εικόνα μιλάει μιλάει από μόνη της.

το video των εγκαινίων, δηλώσεις και συνεντεύξεις:

Επιμέλεια δημοσίευσης: Παναγιώτης Μπαχτής
Κάμερα - επιμέλεια: Βαλέριος Καλοκαιρινός - PhotoCerigo
Φωτογραφίες: Ρενάτα Πανταζίδου - PhotoCerigo
Συνεντεύξεις: Παναγιώτης Μπαχτής
Φωτογραφία: Tsirigo FM 105,6
Δελτίο Τύπου: kythira.gr
Video: TSIRIGOTV.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου