Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ 300 ΚΕΔΡΩΝ ΣΤΟΝ ΛΙΜΝΙΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΦΑΝΗ ΣΤΟΝ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟ ΚΥΘΗΡΩΝ (5/12)

Μετά από τέσσερα χρόνια προετοιμασίας, σκληρής δουλειάς και συντονισμού ολοκληρώθηκε με επιτυχία, το Σάββατο 5/12, η δενδροφύτευση 300 μικρών κέδρων στην περιοχή του Λιμνιώνα και της Παναγίας της Ορφανής στον Μυλοπόταμο Κυθήρων.
Η αρχή έγινε από την ιδέα αναδάσωσης μέρους του καμένου δάσους των κέδρων που είχε καταστραφεί από πυρκαγιά κατά το παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή του Μυλοποτάμου. Εμπνευστές αυτής της προσπάθειας ήταν ο Θανάσης Σάμιος και ο Δημήτρης Λεβέντης που θέλησαν η αποκατάσταση να γίνει με δέντρα της περιοχής, πράγμα όχι και τόσο εύκολο καθώς ακολούθησε μια επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία τοποθέτησης και αποδοχής ''μοσχευμάτων'' από ντόπιους κέδρους σε φυτώριο στην Κρήτη. Χαρακτηριστικό της δυσκολίας του εγχειρήματος είναι το γεγονός ότι αρχικά ξεκίνησαν με 1000 δενδρύλλια και στο τέλος κατάφεραν να επιζήσουν και να είναι έτοιμα για την αναδάσωση μόλις 300. Σε αυτή τους την προσπάθεια βρήκαν άξιο συμπαραστάτη και αρωγό τον Λυκειάρχη κ. Σάκη Τριφύλλη, το προσωπικό και τα παιδιά του Γενικού Λυκείου Κυθήρων, που απ' την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια και συμμετείχαν ενεργά στην επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του εγχειρήματος.
Το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015 κλείστηκε το ραντεβού και πάνω από εξήντα εθελοντές χωρισμένοι σε δύο ομάδες συμμετείχαν σε μία γιορτή για την φύση. Οι φυτεύσεις έγιναν στον Λιμνιώνα και την Παναγιά την Ορφανή στον Μυλοπόταμο. 
Για το πρώτο πότισμα των μικρών κέδρων φρόντισαν από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κυθήρων οι Πυροσβέστες Δημήτρης Πρωτοψάλτης και Αντώνης Μαυρομάτης καθώς και ο ιδιώτης κ. Κασιμάτης (Πασχάλας), μεταφέροντας στο σημείο των δενδροφυτεύσεων νερό. Μετά το πέρας της διαδικασίας οι εθελοντές ξεκουράστηκαν στο παραδοσιακό καφενείο ''Πλάτανος'' όπου προσφέρθηκαν κεράσματα και διασκέδασαν με την κιθάρα του Παναγιώτη Λευθέρη.
Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους συμμετέχοντες κι αυτή η προσπάθεια να αποτελέσει αφετηρία και για άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες στο μέλλον.


Ο ένας απ' τους 300 μικρούς κέδρους μόλις τοποθετήθηκε με επιτυχία στο φυσικό του περιβάλλον 








Ο Θανάσης Σάμιος, ένας από τους δύο εμπνευστές του όλου εγχειρήματος μιλάει στην κάμερα του TSIRIGO TV για τη δενδροφύτευση
Μαθητές του Λυκείου Κυθήρων συμμετείχαν ενεργά στη δενδροφύτευση
Ο μαέστρος Παναγιώτης Λευθέρης και ο καθηγητής και έταιρος πρωτεργάτης της αναδάσωσης Δημήτρης Λεβέντης ερμηνεύουν αγαπημένα κομμάτια.


τα κεράσματα στους εθελοντές


και το video:


Κείμενο - επιμέλεια δημοσίευσης: Παναγιώτης Μπαχτής - TSIRIGO FM 105,6
Φωτογραφίες, κάμερα, πληροφορίες: Βαλέριος Καλοκαιρινός - PhotoCerigo
Video: TSIRIGOTV.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου