Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡ. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΆΓΟΝΕΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΛΙΖΑ ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ

Νέα ερώτηση για τις καθυστερήσεις στη διαδικασία σχετικά με τις άγονες αεροπορικές γραμμές κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Ελληνίδα Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κα. Ελίζα Βόζεμπεργκ.
Η κα. Βόζεμπεργκ ενημερώθηκε πρόσφατα από τον Δημοτικό Σύμβουλο της μείζονος αντιπολίτευσης Κυθήρων κ. Ζαχαρία Σουρή σχετικά με την διαδικασία αλλά και τις καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί για τον διαγωνισμό των άγονων αεροπορικών γραμμών, κάτι το οποίο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε πολλές περιοχές τις χώρας μας από τον Απρίλιο του 2016.

Ακολουθεί η ερώτηση της κας. Βόζεμπεργκ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθμ.1008/2008, σχετικά με τους κοινούς κανόνες εκμετάλλευσης των αεροπορικών γραμμών στην κοινότητα, η Ελλάδα έχει επιβάλει υποχρέωση παροχής δημόσιας υπηρεσίας σε 24 άγονες αεροπορικές γραμμές για το χρονικό διάστημα από 01/04/2012 μέχρι 31/03/2016.
Πράγματι, η ανάγκη διασφάλισης επαρκούς εξυπηρέτησης τακτικών αεροπορικών γραμμών στα συγκεκριμένα δρομολόγια είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την συνδεσιμότητα των περιφερειών με κεντρικές περιοχές της χώρας, καθώς συμβάλλουν στην οικονομική και τουριστική τους ανάπτυξη, όσο και για την ίση μεταχείριση και εξυπηρέτηση των κατοίκων των απομακρυσμένων περιοχών της ΕΕ.
Δεδομένου ότι τα εν λόγω προγράμματα άγονων γραμμών εκπνέουν το Μαρτίου 2016, 
ερωτάται η Επιτροπή:
1. Έχει κινήσει η ελληνική πλευρά τις διαδικασίες για ανανέωση των προγραμμάτων αυτών, λαμβάνοντας υπόψη ότι βάσει του Κανονισμού η ανανέωση των προγραμμάτων των γραμμών για την επιβολή παροχής δημόσιας υπηρεσίας είναι χρονοβόρα, καθώς χρειάζεται να δημοσιευθούν τουλάχιστον 60 ημέρες πριν την ανακοίνωση του διαγωνισμού;
2. Κατά πόσο επιτρέπεται από την Επιτροπή η παράταση των ήδη υπαρχόντων προγραμμάτων υποχρέωσης παροχής δημόσιας υπηρεσίας;


Πηγή: Ζαχαρίας Σουρής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου