Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΣΟΥΡΗΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ & ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΆΓΟΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ - ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΤΗ ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΑΚΗ

Συναντήσεις με Έλληνες Ευρωβουλευτές και στελέχη της Ε.Ε. για την ανάδειξη των σοβαρών καθυστερήσεων στις διαδικασίες διαγωνισμών και ανανέωσης των άγονων αεροπορικών γραμμών προχώρησε ο Δημοτικός Σύμβουλος, της μείζονος Αντιπολίτευσης Κυθήρων, κ. Ζαχαρίας Σουρής σε πρόσφατο ταξίδι του στις Βρυξέλλες.
Η καθυστέρηση στις διαδικασίες προκήρυξης του διαγωνισμού για την νέα περίοδο που ξεκινάει αρχές Απριλίου 2016, δημιουργεί ανησυχία αλλά και προβληματισμό στους επαγγελματίες και τους κατοίκους των περιοχών που εξυπηρετούνται από τις άγονες αεροπορικές γραμμές.
Μάλιστα κατόπιν αιτήματος του κ. Σουρή κατατέθηκε ήδη από την Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κα. Μαρία Σπυράκη σχετική ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με θέμα: ''Συνέχιση προγραμμάτων άγονης γραμμής σε απομακρυσμένες και απομονωμένες περιοχές στην Ελλάδα''.
Επίσης ο κ. Σουρής επεσήμανε την αναγκαιότητα αποφυγής και των σεναρίων περί χαρακτηρισμού των γραμμών αυτών, ως εποχικές, εξέλιξη που θα δημιουργούσε προβλήματα.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης από την Ευρωβουλευτή κα. Μαρία Σπυράκη:

Σύμφωνα με τα άρθρα 16, 17 και 18 του ΕΚ 1008/2008 προβλέπονται προγράμματα των  "γραμμών για την επιβολή δημόσιας παροχής υπηρεσιών" (άγονων γραμμών) για την εξυπηρέτηση των κατοίκων απομακρυσμένων και απομονωμένων περιοχών που δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες μετακίνησης με τους υπόλοιπους πολίτες.

Στην Ελλάδα τρέχουν 24 προγράμματα άγονων γραμμών, τα οποία λήγουν τον Μάρτιο του 2016. Οι τοπικές αρχές αγωνιούν καθώς οι γραμμές  αυτές είναι ζωτικής σημασίας για την διασφάλιση της ανάγκης επαρκούς εξυπηρέτησης των κατοίκων των περιοχών αυτών.

Δεδομένου ότι τα προγράμματα αυτά πρέπει σύμφωνα με τον Κανονισμό να δημοσιευθούν τουλάχιστον 60 ημέρες πριν την ανακοίνωση του διαγωνισμού και η ανανέωση τους  θα πρέπει να υλοποιηθεί στο άμεσο μέλλον.

Δεδομένου ότι, εάν δεν ανανεωθούν τα προγράμματα, θα υπάρξει κενό στη διασύνδεση των περιοχών αυτών με την ηπειρωτική Ελλάδα και συνεπώς ελλιπής εφαρμογή του Κανονισμού καθώς οι κάτοικοι νησιών όπως τα Κύθηρα δεν θα έχουν τις ίδιες δυνατότητες μετακίνησης με τους υπόλοιπους κατοίκους της Ε.Ε..

Ερωτάται η Επιτροπή:

Ποιές ενέργειες σκοπεύει να κάνει η Επιτροπή ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση των υπαρχόντων προγραμμάτων άγονης γραμμής και η υπαγωγή γραμμών που συνδέουν τα νησιά με την ηπειρωτική Ελλάδα (π.χ. Κύθηρα-Αθήνα) στην επιβολή δημόσιας παροχής υπηρεσιών;


Πηγή: Ζαχαρίας Σουρής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου