Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 23.11.2018

Τριήμερη επίσκεψη εργασίας πραγματοποίησε στα Κύθηρα η Περιφερειάρχης Αττικής κα. Ρένα Δούρου από 18-20/11/2018, συνοδευόμενη από τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Π. Χατζηπέρο, την αντιπρόεδρο του ΕΔΣΝΑ κα. Αφροδίτη Μπιζά και τον Προϊστάμενο της ΕΥΔ ΠΕΠ Αττικής κ. Δημήτρη Δρόση.
Η Περιφερειάρχης μαζί με το Δήμαρχο Κυθήρων και λοιπούς τοπικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες επισκέφθηκαν το πρωί της Δευτέρας 19/11 τον χώρο του ΧΥΤΥ στη θέση «Λαχνός» όπου τα έργα εξελίσσονται με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς και ενημερώθηκαν αναλυτικά από την ανάδοχο εταιρεία και τους επιβλέποντες για την πρόοδό τους και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης. Στο χώρο κατασκευάζεται ένας υπερσύγχρονος ΧΥΤΥ με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που λύνει οριστικά το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στα Κύθηρα για τουλάχιστον 30 χρόνια. Τη λειτουργία του χώρου μετά την οριστική παράδοσή του στο Δήμο θα αναλάβει ο ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής) που είναι ο αρμόδιος κατά το Νόμο φορέας διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στο Νομό Αττικής. Πέραν του ήδη εκτελούμενου έργου, ο Δήμος και η Περιφέρεια προωθούν την κατασκευή και Χώρου Διαχείρισης ΑΕΚΚ (Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων), δηλαδή αδρανών υλικών, για τα οποία δεν υπήρχε πρόβλεψη στις σχετικές μελέτες και σήμερα η διαχείρισή τους στο νησί είναι άναρχη.
Στη συνέχεια ακολούθησε σύσκεψη στο Δημαρχείο όπου έγινε αναλυτική ενημέρωση για το σύνολο των έργων που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής στο Δήμο Κυθήρων και τα οποία υπερβαίνουν σε προϋπολογισμό τα 22.000.000€, ποσό πρωτοφανές για την ιστορία του Δήμου μας. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται ήδη σε διαδικασία εκτέλεσης και δημοπράτησης. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Δήμαρχος και η Περιφερειάρχης τόνισαν ότι οι σχέσεις των δύο θεσμών είναι σχέσεις ειλικρινούς θεσμικής συνεργασίας, που αποφέρει ορατό αποτέλεσμα για τους κατοίκους των Κυθήρων και Αντικυθήρων. Ειδικότερα, ο Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης επεσήμανε ότι τα μεγάλα έργα υποδομής, όπως τα δίκτυα ύδρευσης και βιολογικών καθαρισμών, η οδοποιία και το αεροδρόμιο, απαιτούν μακρά διαδικασία μελετών, αδειοδοτήσεων και ωρίμανσης, η οποία δεν μπορεί ούτε να παρακαμφθεί καθώς τα βήματα ολοκλήρωσης της μελέτης τέτοιων μεγάλων έργων είναι συγκεκριμένα και απαιτούν χρόνο, χωρίς να υπάρχουν εύκολες λύσεις. Ο Δήμαρχος παρέδωσε στην Περιφερειάρχη επιστολή με προτάσεις του Δήμου για χρηματοδότηση νέων έργων στα Κύθηρα ενόψει σύνταξης του Προϋπολογισμού του 2019, μέσα στα οποία περιλαμβάνεται το έργο συλλογής νερού στις Όχελλες με π/υ 1.720.000€ και η ανάπλαση της Χώρας με π/υ 4.500.000€, αλλά και σειρά μελετών για την ωρίμανση σημαντικών υποδομών όπως η Μαρίνα, το Κλειστό Γυμναστήριο, το Σφαγείο και οι αναπλάσεις του Ποταμού και της Αγίας Πελαγίας.
Μετά το τέλος της ενημέρωσης υπεγράφη το συμφωνητικό παραχώρησης χρήσης 36 στρεμμάτων στη θέση «Μύλοι Αντικυθήρων» από την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων προς το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Στην έκταση θα δημιουργηθεί το παρατηρητήριο γεωεπιστημών και κλιματικής αλλαγής, μια μοναδική στην Ελλάδα και από τις λίγες στην Ευρώπη υπερσύγχρονη επιστημονική εγκατάσταση, που θα αναβαθμίσει την εγχώρια αλλά και διεθνή επιστημονική γνώση στα ζητήματα περιβάλλοντος, μετεωρολογίας και κλιματικής αλλαγής. Τη σύμβαση υπέγραψαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Παναγιώτης Κομηνός και ο Πρόεδρος του ΕΑΑ Καθηγητής Μανώλης Πλειώνης.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας έγιναν τα εγκαίνια για την ανάπλαση της Πλατείας Φρατσίων, της μεγαλύτερης των Κυθήρων, προϋπολογισμού 292.000€, που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής και εκτελέστηκε από το Δήμο Κυθήρων. Ακολούθησε σύντομη ενημέρωση στο Συνεδριακό Κέντρο Φρατσίων για το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων, η οποία ξεκίνησε με χαιρετισμό που απέστειλε ο πρώην Επίτροπος Περιβάλλοντος και Αλιείας της ΕΕ κ. Ιωάννης Παλαιοκρασάς.
Το μεσημέρι της Τρίτης 20/11 η Περιφερειάρχης επισκέφθηκε την Οδό Μόρμορη στον Αβλέμωνα, όπου η Περιφέρεια έχει χρηματοδοτήσει με 500.000€ την πλήρη ανακατασκευή και ασφαλτόστρωσή της και ενημερώθηκε για την εξέλιξη της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου, η οποία έχει καθυστερήσει λόγω της ανάρτησης των δασικών χαρτών.
Δείτε τον πίνακα των έργων της Περιφέρειας για το Δήμο Κυθήρων εδώ.



























Video:


Επιμέλεια δημοσίευσης: Παναγιώτης Μπαχτής
Κάμερα - φωτογραφίες: Βαλέριος Καλοκαιρινός - PhotoCerigo
Φωτογραφίες: Ρενάτα Πανταζίδου - PhotoCerigo
Δελτίου Τύπου: Δήμος Κυθήρων
Video: PhotoCerigo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου