Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ: «ΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΔΙΝΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΙΚΑΙΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ»


Τα Κύθηρα επισκέφθηκε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία σημαντικών έργων υποδομής που βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης.
Συγκεκριμένα η Περιφερειάρχης, που συνοδευόταν από τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων, Παναγιώτη Χατζηπέρο, τον Προϊστάμενο της ΕΥΔΕΠ Περιφέρειας Αττικής, Δημήτρη Δρόση και την Αντιπρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, Αφροδίτη Μπιζά, ενημερώθηκε αναλυτικά από τον Δήμαρχο Ευστράτιο Χαρχαλάκη και υπηρεσιακούς παράγοντες για σειρά έργων και κυρίως για τους δύο υπερσύγχρονους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα που βρίσκονται στην τελική ευθεία ολοκλήρωσής τους.
Πρόκειται για ένα πρότυπο έργο, που σε συνδυασμό με την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ Κυθήρων και Αντικυθήρων (για τους οποίους η χώρα μας πλήρωνε 320.000 ευρώ ετησίως πρόστιμο στο Eυρωπαϊκό Δικαστήριο), δημιουργεί τις προϋποθέσεις εφαρμογής της νέας πολιτικής αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων. Μιας πολιτικής με έμφαση στις αρχές της κυκλικής οικονομίας, της Διαλογής στην Πηγή, της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης, όπως αυτές αποτυπώνονται τόσο στον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) όσο και στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ).
«Με το σημαντικό αυτό έργο επιλύεται για τα επόμενα τριάντα χρόνια ένα κρίσιμο πρόβλημα καθημερινότητας των πολιτών, δημιουργώντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη – κάτι πολύ σημαντικό ειδικά για νησιά που, όπως τα Κύθηρα επενδύουν σοβαρά στον τουρισμό», τόνισε, μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης. «Τα Κύθηρα δίνουν το παράδειγμα της ορθολογικής, κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά δίκαιης και χρηστής διαχείρισης των απορριμμάτων», είπε η ίδια.
Βίντεο με δηλώσεις της Περιφερειάρχη Αττικής και του Δημάρχου Κυθήρων από την επίσκεψη στον χώρο που κατασκευάζεται το έργο διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου:

Αργότερα, στο Δημαρχείο Κυθήρων, παρουσία της Περιφερειάρχη Ρ. Δούρου, του Διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Μ. Πλειώνη, του Αντιπεριφερειάρχη Π. Χατζηπέρου και του Δημάρχου Ευ. Χαρχαλάκη, υπογράφηκε συμφωνητικό παραχώρησης 36 στρεμμάτων από την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας προς το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για τη σύσταση του Παρατηρητηρίου Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής στα Αντικύθηρα – ένα κρίσιμης σημασίας έργο που στηρίζει και χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής.
«Μέσα από τη συνέργεια αυτή, της Περιφέρειας Αττικής και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αλλά και μέσα από έργα όπως αυτό του ΧΥΤΥ, κάνουμε τα Κύθηρα το πράσινο νησί της επιστήμης. Έναν εμβληματικό χώρο σύζευξης της επιστήμης και της προστασίας του περιβάλλοντος, προς όφελος των πολιτών», υπογράμμισε η Περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου.

Τέλος η Περιφερειάρχης μετείχε στα εγκαίνια της ανάπλασης της Πλατείας των Φρατσίων, ενός έργου που υλοποιείται με χρηματοδότηση της Περιφέρειας στη βάση προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο. «Υλοποιούμε όχι απλά μια ανάπλαση πλατείας αλλά ένα έργο ζωής για την περιοχή, που επί χρόνια περίμεναν οι πολίτες», τόνισε η Περιφερειάρχης υπογραμμίζοντας τα θετικά αποτελέσματα, για τους πολίτες και το περιβάλλον, της αγαστής συνεργασίας των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου